Äitiyspakkaukset

Äitiyspakkaukset
Asiasanat Äitiyspakkaukset

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Perhe kuulee Kelan äitiyspakkauksesta viimeistään neuvolassa, olipa kyseessä oman lapsen odotus tai kyse on adoptiolapsesta. Kela kilpailuttaa äitiyspakkaukseen tulevat tuotteet.

Äitiysavustus

Äitiysavustukseksi voit valita joko äitiyspakkauksen tai 170 euron verottoman rahasumman. Äitiysavustuksen saamisen edellytyksenä on, että olet käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen neljännen raskauskuukauden päättymistä eli viimeistään 18. raskausviikolla. Voit hakea äitiysavustusta, kun raskautesi on kestänyt vähintään 154 päivää eli noin 5 kuukautta ja kun olet saanut asiasta todistuksen neuvolasta tai lääkäriltä. Todistus raskauden kestosta tarvitaan hakemuksen liitteeksi. Äitiysavustus voidaan myöntää vakinaisesti Suomessa asuville. Siihen on oikeus myös, jos olet tullut töihin Suomeen toisesta EU- tai Eta-maasta tai Sveitsistä tai olet töihin tulevan perheenjäsen. Tällöin sinun tulee lisäksi kuulua Suomen sosiaaliturvaan. (Kela 2023.)

Äitiyspakkauksen tuotteiden hankinta

Tuotteiden valinta. Kelan äitiysavustusraatiin kuuluu edustajat Kelasta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, sosiaali- ja terveysministeriöstä, Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta sekä Vantaan kaupungin neuvolasta...Raati valmistelee ehdotuksen pakkaukseen valittavista tuotteista...Kela tekee kirjalliset hankintasopimukset niiden toimittajien kanssa, joiden tuotteita on valittu äitiyspakkaukseen. Tuotteiden tilaamisesta ja pakkaamisesta sekä äitiyspakkauksen postittamisesta asiakkaille huolehtii ulkopuolinen yritys, jonka kanssa Kelalla on sopimus. (Kela 2023.)

Vuoden 2022 äitiyspakkauksen tuotteiden toimittajina oli mukana tunnettuja yrityksiä Suomesta ja ulkomailta. 43 tuotetta valmistettiin 12 maassa. Pakkauksen ilme valittiin, kun v. 2017 Kela järjesti nuorille suunnittelijoille ja kuvittajille suunnittelukilpailun 80-vuotiaan äitiyspakkauksen kunniaksi. (Kela 2023).

Äitiyspakkaus 2022

Kela muistuttaa, että äitiyspakkaus tulee hakea viimeistään 2 kuukautta ennen laskettua aikaa. Äitiyspakkaus sisälsi vuonna 2022 alla mainitut tuotteet. Huomioitavaa on, että raaka-aineissa on luomua, kierrätettyjä ja turvallisia materiaaleja. Osa tuotteista on vastasyntyneelle ja osa isommalle vauvalle: Vuodelaatikko aaltopahvia. Freoniton vaahtomuovipatja. Peite puuvillaa, polyesteriä, täyte polyesterivanua. Kankaan ja vanun välissä Non-Woven -kangas. Peitemakuupussi luomupuuvillaa. Viltti puuvillaa. Ulkohaalari mm. kierrätyskuitua, kankaan pinnassa on fluorihiilitön lian- ja vedenhylkivyyskäsittely, antistaattinen eli kangas ei sähköisty eikä kerää nukkaa pintaansa. Lisäksi kangas on tuulenpitävä. Vetoketjun metalliosat nikkelitöntä terästä. Töppöset ja rukkaset mm. kierrätyskuitua. Lapasenpidikkeet polyesteriä, metallisolki nikkelitöntä terästä. Neulemyssy merinovillaa ja puuvillaa. Myssy ja kypärämyssy luomupuuvillaa, elastaania. GOTS-sertifioitu tuote. Bodyt luomupuuvillaa, elastaania, puuvillaa/bambuviskoosi, elastaania. Yöpuku luomupuuvillaa, elastaania. GOTS-sertifioitu tuote. Villasekoitehaalari merinovillaa ja polyesteriä. Housut, puuvillaa/luomupuuvillaa, elastaania tai kierrätettyä puuvillaa, kierrätettyä polyesteriä. Lapaset ja sukat, luomupuuvillaa, polyamidia, elastaania. Pussilakana, aluslakana pyyheliina, sideharsoliinat, kuolalappu luomupuuvillaa. Ruokakaukalo silikonia. Kuumemittari ja suojakotelo. Kylpylämpömittari polystyreeni, rypsiöljypohjainen neste. Hiusharja, pehmeät luonnonharjakset. Nännivoide. Vauvan hammasharja. Kynsisakset ruostumatonta terästä. Kondomit. Kestoliivinsuojat mikrokuitu, puuvillaflanelli, bambu. Terveyssiteet biohajoava. Nallen päällysmateriaali polyesteri, täyte polyeteeni. Ilo pisaroi -kirja pyyhkimisen kestävää pahvia. (Kela 2023).

Äitiyspakkauksen tarvikkeilla vauvan hoito on turvallista. Äitiyspakkauksessa oleva vaatetus ja varsinkin makuupussi ja peite mahdollistavat terveen vauvan nukuttamisen myös ulkona pikkupakkasessa. Lämpimät vuodevaatteet liikkeelle lähtiessä ja vauvan oma lämpö tekee ulkoilun miellyttäväksi. Pakkauksen kankaasta saa eristeen vaunuihin koppaosan aukon suojaksi. Vaunuja työntäessä saa liikuntaa tai hetken omaa aikaa, kun vauva nukkuu pihassa, parvekkeella tai sisällä. Vauvan ulkona nukuttaminen on normaalia Suomessa. Vauva karaistuu, ruoka ja uni maittaa. Harva aikuinen nukkuu ulkona pakkasessa. Jos ei halua tai tarvitse äitiyspakkausta, saa vastaavalla rahallisella korvauksella hankkia tarvikkeita vauvalle.

Perinteen taustaa ja historiaa

Kiertävät kätilöt varsinkin maaseudulla antoivat äitiyteen, perheen puhtauteen ja terveyteen liittyvää neuvontaa ja tekivät pieniä toimenpiteitä. Kätilökoulutusta oli Suomen Turussa jo vuodesta 1816 alkaen. Sitä ennen koulutusta sai Ruotsissa jo 1700-luvulla. Kätilöt kohtasivat väestössä kurjuutta ja puutetta. (Ahmala & Lauronen & Ukkonen 2014, 5.)

Äitiyspakkauksen mahdollisti neuvolatoiminnan alkaminen ja pakkauksen edeltäjänä oli kiertokori.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton kiertokori otettiin käyttöön Haminassa 1922 jatkuen 1930-luvun lopulle. Tarvikkeet oli saatu lahjoituksina ja korien sisältö vaihteli. Paikallisosastot tekivät koreihin vaatteita saatujen mallien mukaan. Koreja jakoivat terveyssisaret ja kätilöt. Tarkoituksena oli, että liitto sai korin takaisin ja kori sisältöineen annettiin seuraavalle autettavalle perheelle täydennyksen jälkeen. (Ahmala & Lauronen & Ukkonen 2014, 12.)

Tässä kohtaa on huomattava, että tasapuolinen Suomen neuvolasysteemi vasta kehittyi samoihin aikoihin. Elettiin sotavuosien jälkeistä aikaa ja kun Sophie Mannerheim havaitsi kurjuutta, hän päätti toimia. Syntyi Lastenlinna vuonna 1918. Suomen ensimmäinen neuvola aloitti toimintansa vuonna 1922 Lastenlinnan halkokellarissa. Asiaan vaikuttivat oppinsa Saksassa saanut sairaanhoitaja Toini Leikola, samoin kuin Saksasta palannut lääkäri Arvo Ylppö. (Ahmala & Lauronen & Ukkonen 2014, 9.)

Neuvolatoimintaa edelsi Maitopisaratoiminta. Ylimääräistä maitoa sai luovuttaa aluksi Helsingissä vuodesta 1904. Maitoa annettiin tarvitseville ja lapsi sai maitoannoksensa ja lääkärintarkastuksen. Maitopisaratoiminta keräsi varoja myymällä vappukukkia. Toiminta oli muuttunut kunnalliseksi vuonna 1944, kun neuvolatoimintakin muuttui lakisääteiseksi. Toimikunnan yhdistyttyä Folkhälsaniin vuonna 1976 on vappukukkia myyty lasten hyväksi siitä lähtien tähän päivään asti. (Ahmala & Lauronen & Ukkonen 2014, 6.)

Äitiysavustuksen historia

• Laki äitiysavustuksesta säädettiin 1937, ja avustusten jakaminen aloitettiin seuraavana vuonna. Avustus oli ensin tarkoitettu vähävaraisille synnyttäjille.• Taustalla oli huoli vähenevästä syntyvyydestä ja suurista lapsikuolleisuusluvuista. Äidit saatiin äitiysavustuksen avulla terveydenhuollon piiriin. Suomessa lapsi- ja äitikuolleisuus ovat jo pitkään olleet maailman pienimpiä.• Ensimmäisinä vuosina äitiysavustuksen myönsi ja maksoi synnyttäjän kotikunnan huoltolautakunta.• Vuonna 1938 äitiysavustuksen sai noin kaksi kolmasosaa synnyttäjistä. Silloin äitiysavustuksen arvo oli 450 markkaa kutakin syntyvää lasta kohden. Summa vastasi runsasta kolmannesta teollisuustyöntekijän kuukauden keskipalkasta. Avustus myönnettiin raha- tai luontaisavustuksena tai osittain kummassakin muodossa.• Äitiysavustus tuli 1949 kaikkien äitien saataville.• Kela on vastannut äitiysavustuksesta vuodesta 1994. Sitä ennen äitiyspakkauksen toimittamisesta huolehtivat Sosiaalihallitus (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja Valtion hankintakeskus.• Nykypäivänä lähes kaikki ensisynnyttäjät valitsevat äitiyspakkauksen, ja kaikista äideistä vain kolmasosa valitsee äitiysavustuksen rahana.• Äitiyspakkaus on ollut vuosikymmeniä maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.• Kela jakaa vuosittain n. 50 000 äitiysavustusta, joista n. 30 000 äitiyspakkauksena.• Äitiyspakkauksen tekstiilien värimaailma on ollut jo usean vuoden ajan neutraali, jotta vaatteet sopisivat tyttö- ja poikavauvoille. Neutraalit värit ovat myös helpommin yhdisteltävissä muihin väreihin. Ennen 1970-luvun puoliväliä äitiyspakkauksen tekstiilit olivat pääsääntöisesti valkoisia.• Äitiyspakkaus on hyvin perinteinen, mutta samalla vuosittain uudistuva. Siitä on tullut yhä ekologisempi kokonaisuus. (Kela 2023.)

Perinteen eteenpäin välittäminen

Neuvolatoiminta on keskeisessä asemassa. Äitiyspakkauksen perinne säilyy ilman muuta perheissä. Miten jännittävää on hakea saapunut pakkaus ja nähdä kaikki tavarat, jotka ovat juuri omalle vauvalle! Koko suku saattaa tulla paikalle varsinkin, jos kyseessä on ensimmäinen lapsi ja lapsenlapsi. Tavarat levitetään kaappeihin. Nukkumalaatikko vuorataan kauniilla kankaalla sisältä ja päältä. Sairaalakassi pakataan sitten valmiiksi. Tuetaan perhettä valmistautumaan tulevaan.

Moni säästää lapsen pieneksi jääneitä vaatteita mahdolliselle seuraavalle vauvalle.

Ja kaapissa ne muuttuvat muistoiksi. Ne eivät enää ole vaatteita. Tuossa potkupuvussa onnistui kääntyminen mahalleen. Tämä paita päällä tuli iso mustelma. Nämä housut jalassa kastuivat papan polvet. Myöhemmin lapsen kasvaessa aikuiseksi ihmetellään, että onko hän oikeasti mahtunut 50 cm vaatteisiin. Äitiyspakkauksen muita tavaroita voi käyttää myöhemminkin. Vuosikymmenien jälkeenkään ei pysty heittämään pois kylpylämpömittaria tai kynsisaksia. Niissä on vauva-aika. Vauva-aika on muistoja, paperikuvia, tallenteita ja se tallentuu nykyisin pilvipalveluissakin. Tukevassa laatikossa voi säilyttää vaatteita tai leluja. Vauvat eivät välitä muodista, mutta aikuisten maku muuttuu.

Äitiyspakkauksen tuotteitten ulkonäköön pystyy silloin tällöin vaikuttamaan äänestämällä esim. laatikkoon valittavan toppahaalarin eläinkuosia, kuten äitiyspakkauksessa 2022. (Kela 2023).

Perinteen tulevaisuus

Vuosittain jaetaan äitiyspakkauksissa satojatuhansia tuotteita. Vauva kasvaa ensimmäisen elinvuotensa aikana nopeasti eivätkä vaatteet ehdi juurikaan kulua. Äitiyspakkauksen lisäksi vierailijat tuovat vauvaperheelle tarvikkeita. Jos säilytystilaa ei ole, joutuu miettimään, mitä tehdä pieneksi jääneille vaatteille.

Äitiyspakkaus on elävää perintöä vauvojen vanhemmille ja koko suvulle. Äitiyspakkauksen sisältö luo muistoja elämän loppuun saakka. Tuotteet ovat laadukkaita, turvallisia ja kestävät pesua. Kierrätettynä ne ovat ympäristöteko meille kaikille. Raaka-aineita ja energiaa säästyy. Myyntipaikoissa, myyntisivustoilla ja Facebook-ryhmissä tavara vaihtaa omistajaa. Olisikohan kierrätettävä äitiyspakkaus tulevaisuudessa mahdollinen?

Historiallisen näkökulman lisäksi äitiyspakkaus on ajankohtainen ja kansainvälistäkin keskustelua herättänyt aihe. Äitiyspakkaus on lähetetty Ruotsin kuninkaallisille vuonna 2012 ja Iso-Britannian kuninkaallisille vuonna 2013. (Ahmala & Lauronen & Ukkonen 2014, 7.)

Maailmalla erilaisia äitiyspakkauksia jaetaan kymmenissä maissa. Moni on sitä mieltä, että äitiyspakkaus on osaltaan nostanut Suomea maailman kartalle.

Ahmala,Carita, Lauronen,Nina, Ukkonen,Minna. "Kiertokorista äitiyspakkaukseen : - poimintoja äitiyspakkauksen historiasta ja nykypäivästä." (2014) Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Kela 2023 Äitiysavustus. Verkkojulkaisu. Luettu 14.03.2023.

Kela 2023 Äitiyspakkauksen tuotteiden hankinta. Verkkojulkaisu. Luettu 14.03.2023.