Mölkyn pelaaminen

Kohteesta Elävä perintö -wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Mölkyn pelaaminen
Sijainti Suomi
Asiasanat Mölkky, kyykkä, pilppa
Mölkyn pelaajia Suomenlinnassa. Kuva: Anneli Salo

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Mölkky on kaikille suomalaisille tuttu seurapeli, jota pelataan kesämökeillä ja pihanurmilla kautta Suomen ja myös ulkomailla. Sen historiasta ei ole tarkkoja tietoja, mutta muistitietojen mukaan sitä pelattu jo sota-ajan Karjalassa. Suuren suosioon ja jokaisen kesämökin varusteeksi mölkky on noussut 1990-lvulta alkaen. Peli on helppo ja siihen voivat osallistua lapset, nuoret, vanhat, miehet, naiset ja mikä parasta peliä voi pelata myös erikokoisilla joukkueilla.

Mölkkyä pelataan aktiivisesti ainakin Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Itävallassa, Ruotsissa, Virossa, Belgiassa ja Japanissa. Suomessa aktiivisia yhdistyksiä on yli 20 eri puolilla Suomea.

Perinteen harjoittaminen

Pelin luonteeseen kuuluu, että vaadittavan taidon lisäksi tuurilla on aina osuutensa lopputulokseen. Mölkky-pelin periaatteena on kaataa mölkyllä numeroidut kapulat kumoon. Sääntöjen mukaan voittajan on saatava 50 pistettä eikä piiruakaan yli. Pisteet lasketaan joko kaatuneiden keilojen lukumäärästä tai keiloihin kirjoitettujen numeroiden perusteella.

Mölkkyä pelataan vapaamuotoisesti kaikkialla Suomessa. Lisäksi järjestetään SM- ja MM-tason mölkkykilpailuja.

Tänä päivänä Mölkkypelejä valmistaa Lahden Työn Paikka Oy ja Mölkky -tuotannosta suurin osa menee vientiin eli muutkin kuin suomalaiset saavat nauttia hienosta pelistä. Tällä hetkellä suurin osa tuotannosta menee Ranskaan.

Taskumölkky-versio, jossa heittokapula on n. 6 cm pituinen. Kuva: Joona1999

Perinteen taustaa ja historiaa

Mölkky-peli on erään version mukaan vuosisatoja vanhan Kyykän yksi muunnos. Kyykästä on I.K. Inha kirjoittanut laajasti vuonna 1921 ilmestyneessä kirjassaan ” Karjalan laulumailla ”. Erään tarinan mukaan Mölkyllä on ollut kovin miesmäinen nimi ja sillä on ollut Pilppa-nimeä kantava feminiininen sisko-peli. Veteraanit ovat muistavinaan, että Mölkky-peliä pelattiin sota-ajan Karjalassa.

Karjalankielen sanakirjassa 1983 mölkky tarkoittaa ” takapuolta, lapsen peppua ”. Sana mölkätä esiintyy jo Elias Lönnrotin suomalais-ruotsalaisessa sanakirjassa vuodelta 1874 sekä myöhemmin Iitin ja Jaalan etymologis-kansantieteellisessä sana- ja perinnekirjassa merkiten ” liikkua edestakaisin ääntä synnyttäen ”.

Mölkyn valmistuksen aloitti 1990-luvun puolivälissä Tuoterengas (Lahden ympäristökuntien yhdessä perustama suojatyökeskus). Samalla Mölkylle haettiin oma tavaramerkki ja se rekisteröitiin 30.11.1998.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Varhaisemmassa historiassa mölkky on siirtynyt perheissä, kylissä, kaupungeissa ja pihapiireissä sukupolvelta toiselle. 1990-luvulta alkaen mölkkyperinteen siirtämiseksi on kehitetty monenlaisia toimia. Mölkky-kisojen alkutaival alkoi vuonna 1995 kun Lahden Tanhuujien kansantanssiryhmä Koukkurinki ja kansanmusiikkiryhmä Pulska osallistuivat Kaustisen Kansanmusiikkijuhlille. Esitysvuoroaan odotellessa ryhmän linja-autonkuljettaja esitteli ryhmäläisille Tuoterenkaan myymälästä ostamaansa Mölkkypeliä. Ryhmä jäi täysin Mölkyn lumoihin ja kotimatkallaan Lahteen Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen Liiton (nyk. Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ry) päätti järjestää Mölkky-tapahtuman Lahteen.

Vuodesta 1997 lähtien Lahdessa on järjestetty Mölkyn SM-kilpailut. Ensimmäiseen kisaan osallistui 10 nelihenkistä joukkuetta. Vuonna 2000 kisoihin osallistui jo 41 joukkuetta ja kisoja ryhdyttiin nimittämään myös maailmanmestaruuskisoiksi. Tänä päivänä MM-kisoihin osallistuu liki 200 joukkuetta ja kansainvälisiä joukkueita on useita.

Vuonna 2000 Tuoterengas, Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen Liitto ja Lahden Kortteliliiga perustivat Suomen Mölkkyliitto ry:n pelin ja pelikulttuurin kaikenlaiseksi edistämiseksi. Onhan pelillä jo oma vakiintunut sanastokin ja liiton kotisivujen kautta tietoisuutta jaetaan lisää.

Myöhemmin vuonna 2010 nimi muutettiin Suomen Kansainväliseksi Mölkkyliitoksi, johon tänä päivänä kuuluu jäsenenä 21 kotimaista yhdistystä ja lisäksi viisi kansainvälistä lajiliittoa.

Vuonna 1999 Suomen Mölkkyliiton hallitus päätti nimetä vuosittain Vuoden Mölkystin. Arvonimeen kuuluu pinssi ja kunniakirja. Henkilö voi olla ansioitunut mölkyn pelaaja tai vaikuttanut aktiivisesti mölkyn kehittämisen ja/tai levittämisen tai ollut aktiivinen omalla alueellaan mölkyn parissa.

Vuonna 2006 perustettiin Mölkkärien Aatelisseura. Tähän Aatelisseuraan nimetyt henkilöt ovat tehneet pitkäjänteistä työtä Mölkyn hyväksi. Nimetyt henkilöt saavat ansioidensa vakuudeksi pinssin, diplomin ja heidän nimensä merkitään Mölkkärien Aatelisseuran kunniatauluun.

Perinteen tulevaisuus

Tällä hetkellä mölkyn tulevaisuus näyttää hyvältä, joka vuosi yhä uusia pelaajia tulee mukaan toimintaan monessa maassa.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Suomen mölkkyliitto ry http://www.molkkyliitto.fi/ , Lahden Kortteliliiga ry http://www.kortteliliiga.net/,

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

https://fi.wikipedia.org/wiki/M%C3%B6lkky