Elävän perinnön kansallinen luettelo

Kohteesta Elävä perintö -wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Elävän perinnön kansallinen luettelo

Kansallinen luettelo on seuraava askel Elävän perinnön wikiluettelosta, johon on helmikuusta 2016 lähtien koottu ilmoituksia elävästä aineettomasta perinnöstä. Wikiluettelossa on yli 130 ilmoitusta viidellä eri kielellä 170 eri taholta!

Ensimmäinen hakukierros Elävän perinnön kansalliseen luetteloon järjestettiin keväällä 2017. Hakemuksia tehtiin lähes sata kappaletta. Edustettuina ovat kaikki elävän perinnön alat: esittävät taiteet, musiikki ja tanssi, suullinen perinne, juhlat ja tavat, ruokaperinteet, käsityötaidot, pelit ja leikit sekä luonto. Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 23.11.2017 tehnyt päätöksen Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Elävän perinnön kansallisessa luettelossa on nyt 52 kohdetta. Luettelossa ovat laajasti edustettuina aineettoman kulttuuriperinnön alat ja kohteita on mukana lähes kaikkialta Suomesta. Ehdotuksia arvoivat myös eri alojen toimijat. Kansallisesta luettelosta on myöhemmin mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.

Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. Elävän perinnön wikiluetteloon on jatkuva haku.

Museoviraston esitykseen ja perusteluihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Lisätietoja luetteloinnista

Arviointiperusteet

Lisätietoja
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto
leena.marsio(at)museovirasto.fi +358 29533 6017

Muut kielet:
English • ‎suomi • ‎svenska