Elävän perinnön kansallinen luettelo

Kansallinen luettelo on seuraava askel Elävän perinnön wikiluettelosta, johon on helmikuusta 2016 lähtien koottu ilmoituksia elävästä aineettomasta perinnöstä. Wikiluettelossa on yli 130 ilmoitusta viidellä eri kielellä 170 eri taholta!

Ensimmäinen hakukierros Elävän perinnön kansalliseen luetteloon järjestettiin keväällä 2017. Hakemuksia tehtiin lähes sata kappaletta. Edustettuina ovat kaikki elävän perinnön alat: esittävät taiteet, musiikki ja tanssi, suullinen perinne, juhlat ja tavat, ruokaperinteet, käsityötaidot, pelit ja leikit sekä luonto. Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille.

Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Ehdotuksia arvoivat myös eri alojen toimijat. Kansallisesta luettelosta on myöhemmin mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.

Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. Elävän perinnön wikiluetteloon on jatkuva haku.

Lisätietoja luetteloinnista

Arviointiperusteet