Elävän perinnön kansallinen luettelo

Kohteesta Elävä perintö -wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Elävän perinnön kansallinen luettelo

Kansallinen luettelo on seuraava askel Elävän perinnön wikiluettelosta, johon on helmikuusta 2016 lähtien koottu ilmoituksia elävästä aineettomasta perinnöstä. Hakukierroksen jälkeen luettelossa on yli 120 ilmoitusta viidellä eri kielellä.

Hakemuksia elävän perinnön kansalliseen luetteloon oli mahdollista lähettää seitsemän viikon ajan keväällä 2017. Hakemuksia tehtiin lähes sata kappaletta. Edustettuina ovat kaikki elävän perinnön alat: esittävät taiteet, musiikki ja tanssi, suullinen perinne, juhlat ja tavat, ruokaperinteet, käsityötaidot, pelit ja leikit sekä luonto.

Lisätietoja luetteloinnista

Arviointiperusteet

Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Ehdotuksia arvoivat myös eri alojen toimijat. Kansallisesta luettelosta on myöhemmin mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.

Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon päättyi 30.4.2017. Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019. Elävän perinnön wikiluetteloon on jatkuva haku.

Jos sinä ja edustamasi taho olette kiinnostuneita arvioimaan saapuneita hakemuksia, ota yhteyttä Museovirastoon. Vertaisarviointi on avoinna 7.6.2017 saakka.

Lisätietoja
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto
leena.marsio(at)museovirasto.fi +358 29533 6017

Muut kielet:
English • ‎suomi • ‎svenska