Unikeonpäivä Naantalissa

Sijainti Naantali, Varsinais-Suomi
Asiasanat unikeonpäivä, vuotuisjuhlat, kalendaariperinne, juhlat, kulkueet, markkinat

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Unikeonpäivä tunnetaan vuotuisjuhlana koko Suomessa. Naantalissa ja sitä kautta koko Suomessa Unikekoa on juhlittu ainakin 1860-luvulta lähtien ja Naantalin Unikeonpäivä on tunnetuin ja Unikeon brändi on iskostunut nimenomaan Naantaliin, vaikka tiettävästi myös muualla Suomessa Unikeonpäivää vietetään. Unikeonpäivinä kävijöitä Naantalissa lasketaan olevan noin 20.000, joka jakaantuu pitkin kahta päivää monipuolisen ohjelman johdosta.

Unikeonpäivän ohjelman laatii eli tuottajana toimii Naantalin kaupungin omistama Naantalin Matkailu Oy. Mukana on Naantalin oppaat ry, eri yhdistyksiä ja yrityksiä. Unikeonpäivän perinteisiin kuuluu naantalilaisten oma ohjelma ja tänä päivänä perinnettä ylläpitävät pienet voimistelijat, jotka harjoittelevat talvella ja pääsevät esiintymään suurelle yleisölle keskikesällä.

Unikeonpäivään liittyviä uskomuksia saatetaan kertoa eteenpäin yhä tänä päivänä.

Punavalkoraidalliseen yöpukuun pukeutunut henkilö, jonka kädessä unikeko-kyltti.
Kuva: Naantalin Matkailu.

Pitkään nukkuminen tai torkkuminen päivällä on povannut unista tulevaisuutta. "Kun unikeonpäivänä makaa kauan, nukuttaa koko vuoden."

2000-luvulla Naantalissa juhlitaan Unikeonpäivää ajansaatossa vakiintuneen kaavan mukaan. Perinteisesti Unikeonpäivän juhlintaan kuuluvat kiinteästi ainakin Unikeonpäivän herätyskulkue, Valtakunnan Virallisen Unikeon mereen heitto, Unikeon kulkue, lasten pukukilpailu, illan ilmaiskonsertti Kirkkopuistossa ja markkinatori kauppiaineen.

Unikeonpäivän ohjelmaan lisätään joka vuosi jotain uutta ja perinteitä kunnioittaen ohjelmassa säilytetään myös jotain vanhaa eli naantalilaisten itse järjestämää ohjelmaa, esim. Naantalin pikku voimistelijoiden esityksiä. Tänä päivänä Unikeonpäivää vietetään kaksipäiväisinä, iloisesti, karnevaalitunnelmasta nauttien. Edellisenä päivänä, 26.7. aloitetaan käsityöläismarkkinoilla ja illalla nautitaan upeista puvuista Kaivohuoneen edustalla, kun Fashion Teamin muotinäytös näyttää runsaalle yleisölle muotitrendit ja muotitaiteilija Jukka Rintalan suunnittelemia iltapukuja.

Varsinaisena Unikeonpäivänä 27.7. aamu alkaa Unikekokulkueella, joka rymistelee vierassatamassa ja vanhassakaupungissa ja herättelee unisia. Kello 7.00 kun kirkonkellot ovat lyöneet tasan seitsemän lähtee Unikekoa kantava seurue Cafe Amandiksen pihalta, ja kantaa peiton alla tulevaa Unikekoa mereen. Kantajiksi kelpuutetaan vain entisiä Unikekoja.

Unikeon valintaraatiin kuuluu Naantalin kaupunginjohtaja, kulttuurisihteeri ja Naantalin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja. Valintakriteereitä on oikeastaan vain yksi – Unikeoksi valittavan henkilön pitää olla tehnyt jotain hyvää Naantalin kaupungille tai kaupunkilaisille. Tulevan Unikeon henkilöllisyys pidetään tiukasti salaisuutena mereenheittohetkeen asti.

Lehdistön ensi haastattelun jälkeen tuore Unikeko siirtyy suihkun kautta Kaivohuoneen terassille kutsuvierasaamiaiselle, jossa häntä haastatellaan, onnitellaan ja halataan. Aamiaiselle osallistuu reilusti yli sata kutsuvierasta.

Puistossa aamu jatkuu lasten pukukilpailulla ja sen jälkeen ohjelma vaihtuu puolen tunnein välein. Juontaja kuljettaa yleisöä lastenkonsertista stand-up-keikalle, muotinäytöksestä illan puistokonserttiin, jossa tuhatpäinen yleisö laulaa, tanssii ja nauttii musiikintahdissa hienosta kesänjuhlasta.

Uutuutena vuodesta 2012 lähtien on Unikeonpäivänä kokoonnuttu Itsenäisyyden puistoon paneelikeskusteluun. Politiikan torilla nähdään poliitikkoja keskustelemassa ajankohtaisista asioista ja kaikki ovat tervetulleita tekemään kysymyksiä vaikuttajille.

Tapahtuma, johon koko Unikeonpäivän vietto perustuu,

Unikekoa heitetään mereen usean henkilön voimin.

sijoittuu ajanlaskumme alkuun, ensimmäisiin kristillisiin vuosiin. Silloin uusi usko tarvitsi vauhdittajakseen kuulijoita kohahduttavia tarinoita ja legendoja. Yksi tällainen tarina kertoo seitsemän hurskautensa vuoksi vainotun Efesolaisen miehen uskomattoman pitkästä unesta. Suomalaiseen almanakkaan Unikeonpäivä tuli vuonna 1652, jolloin sitä vietettiin kesäkuun 26. päivä. Vuonna 1709 se siirrettiin heinäkuun 27. päivään. Naantalissa Unikeon päivän vietolla on niin ikään pitkät perinteet. Naantalin Unikeonpäivän juuret juontavat kaupungin kylpyläajoilta asti.

Unikeko vilkuttaa yleisölle.

Kylpylävieraiden kasvava määrä, varsinkin 1890-luvulta ensimmäiseen maailmaan sotaan, vaati kylpylää kehittämään hoitojen lisäksi erilaisia huvitusmahdollisuuksia asiakkailleen. Viluluodon lähteellä sijainneessa kylpylärakennuksessa järjestettiin jo 1830-luvulta tanssiaisia, joihin usein osallistui kylpyläasukkaiden lisäksi turkulaisia, jotka matkustivat Naantalin satamaan höyrylaivalla. 1860-luvulla Nunnamäelle valmistui uusi kylpylärakennus, jonka yhteyteen myöhemmin nousi myös uusi kaivohuone. Kun Viluluodon vanha kaivohuone ja kylpylä ränsistyivät vähitellen ja jäivät syrjään, tuli vanhan kaupungin sataman rannassa sijainneesta uudesta Kaivohuoneesta ja vanhan seurusteluravintolan tilalle nousseesta Merisalongista Naantalin huvi- ja seuraelämänkeskus.

Naantalin Unikeonpäivää on vietetty ainakin 1880-luvulta lähtien. Vuodelta 1886 on peräisin ensimmäinen päivän viettoa kuvaava lehtiartikkeli, jossa kerrotaan päivää vietetyn kuten aikaisimpina vuosina on ollut tapana. Naantalin Unikeonpäivän vietto 1880-luvulla oli nykyistä riehakkaampaa. Unikeonpäivänä aamu-unisia rangaistiin heittämällä heitä takiaisilla. Viimeisetkin kaupungissa torkahdelleet unikeot herätettiin puolestaan korvia raastavalla meluamisella matkalla Kuparivuorella sijainneelle Alppilan huvimajalle. Huimaavat desibeliluvut syntyivät kovaäänisesti laulamalla, huutamalla, erilaisia soittimia soittamalla ja talojen seiniä sekä ikkunoita kolistelemalla. Uskaltautuipa joskus joku herättelemään aamu-unisimpia jopa näiden kotoaan. 1880-luvun Unikeonpäivän vietto huipentui illalla Merisalissa järjestettyyn juhlaan.

1920-luvulta säilyneen kuvauksen mukaan vielä silloinkin Unikeonpäivän juhla oli pääasiallisesti kesä- ja kylpylävieraiden juhla, jota kaupungin omat asukkaat yleensä seurasivat vierestä. Kaupungin lapset ja nuoret osallistuivat kuitenkin päivän ohjelmaan ainakin myymällä takiaisia, joita oli pakattu paperipusseihin. Hinta pussilta oli yksi Suomen markka. Ainakin 1920-luvulla Unikeonpäivän aamujuhlan vetäjinä toimivat usein Turun ruotsalaisen teatterin näyttelijät. Yksi 1920-luvulla aamujuhlan vetäjänä toiminut oli Åke Svensson, joka opetti Unikeonpäivän aamuna Merisalissa muodissa ollutta charleston-tanssia. Tanssin jälkeen herra Svensson johdatti Unikeonpäivän metelöivän kulkueen Alppilan huvimajalle pelottava jääkarhunaamio kasvoillaan.

Naantalin Unikeonpäivää ei ole vietetty katkeamattomana 2000-luvulle. Ainakin maailmansodat vaikuttivat kesäisen juhlan vieton hiipumiseen. 1950-luvulla päivää aloitettiin viettämään uudelleen ja Naantalin Unikeonpäivän uudempi perinne sai alkunsa. Tapahtuma elvytettiin vuonna 1958 pienimuotoisesti ravintoloitsija Lauri Virran aloitteesta. 1950-luvulta lähtien Naantalin Unikeonpäivän viettoon syntyi uusia piirteitä, joista näkyvin on ennalta valitun Unikeon mereen heitto. 1950-luvun puolella Unikeko todennäköisesti pulahti mereen vaivihkaa itsekseen ja vasta 1960-luvun puolessa välissä mereen heitosta tuli juhlavampi seremonia, joka tunnetaan tänäkin päivänä. 1960-luvun loppupuolella mediaan lanseerattiin ajatus Naantalin valtakunnallisesta Unikeonpäivästä sen pitkän historian perustelemana. Hiljaiseen kesäkaupunkiin houkuteltiin matkailijoita monivärimainoksin ja ilmaisia pullakahveja mainostamalla. 1970-luvun alkupuolella Unikeonpäivästä tulikin monipäiväinen kokonaisuus, joille nimikilpailun kautta haettiin uutta nimeä. Tällöin syntyivät Unikeon kestit, jotka olivat pisimmillään viisipäiväiset. 1980-luvun puolivälissä Unikeonpäivän juhlinta toi kaupunkiin rauhattomuutta ja järjestyshäiriöitä. 1980-luvun loppupuolta kohden ja aina 1990-luvulle asti Unikeonpäivän ohjelmaa muokattiin rauhallisempaan suuntaan ja Naantalin perhematkailukohteen imagoon paremmin sopivaksi.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Unikeonpäivän ohjelmaa aletaan suunnittelemaan jo edellisenä kesänä, jotta voidaan hyödyntää menneen päivän kokemukset ja kommentit. Yhteisenä ja yleisenä perinteenä toimii Unikekokulkue, joka herättelee ihmisiä kello kuudesta alkaen. Yksittäisillä porukoilla ja kaveripiireillä voi olla omia juhliaan ja päivään liittyviä perinteitään.

Unikeonpäivä on niin perinteinen, että naantalilaiset osaavat sitä odottaa, mutta muille turisteille väenpaljous tulee yllätyksenä. Ohjelmaa haetaan Naantalin Matkailun kotisivuilta ja matkailuneuvonnasta, päivän kulkua suunnitellaan ohjelman mukaan ja yleensä Naantalissa vietetään lähes koko päivä. Naantalin Matkailulla onkin keskeinen rooli päivän juhlajärjestelyjen takia myös perinteen välittäjänä.

Perinteen tulevaisuus

Unikeonpäivän sisältöä Naantalissa kehitetään koko ajan ja mukaan tulee varmaan jatkossa ruoka jossakin muodossa. Myös Unikeonpäivän juhlintaa toivotaan useammalle päivälle, ja käsityöläismarkkinoita voi kehittää entisestään. Puiston ohjelman esiintyjät vaihtuvat vuosittain ja esiintymässä on kuluvan vuoden ”pinnalla olevat” tähdet ja suosikit. Budjetti on rajallinen ja kaikki ohjelmat ovat yleisölle ilmaisia, joten ohjelman kehittäminen riippuu Naantalin Matkailun budjetoimasta summasta. Koko päivän ohjelmasta vastaa Naantalin Matkailu, joka on pääosin kaupungin omistuksessa oleva yritys.

Naantalin kaupunki

Naantalin Matkailu Oy