Aikamatkat museoissa

Kaksi nauravaa lasta.
Kuva: Sagalundin museo

Kuvaus

Museoilla on käytössään useita eri tapoja kertoa historiasta. Aikuisia kiinnostavat tavat, kuten opastuskierrokset ja luennot, eivät kuitenkaan aina tunnu lapsista kiinnostavilta. Aikamatka on hauska, vastavuoroisuuteen perustuva pedagoginen metodi, jolla voidaan kertoa lapsille menneistä ajoista ja tavoista. Lasten aikamatka perustuu yleensä historiallisiin roolihahmoihin ja/tai työpajoihin.

Tyypillinen aikamatka noudattaa tiettyä mallia: matka alkaa pukeutumalla ja ”siirtymällä menneisyyteen”. Sen aikana tehdään erilaisia tehtäviä ja aterioidaan yhdessä. Ohjaajat ovat pukeutuneet historiallisiksi roolihahmoiksi ja vanhojen käsityötaitojen taitajat opastavat työpajoissa. Lopuksi palataan nykyaikaan ja nykyajan rooleihin. Aikamatka selitetään etukäteen osallistujille, jotka osallistuvat aktiivisesti tapahtumiin, ja aikamatkan jälkeen käydään tapahtunut yhdessä läpi.

Keskeistä aikamatkalla on, että jokainen lapsi tekee aikamatkaan sisältyvät toiminnot itse. Omin käsin tekemällä ja kaikilla aisteilla kokemalla (miltä tekeminen ja materiaalit tuntuivat, mitä tuoksuja asiaan liittyi, miltä jokin maistui, miltä tekeminen kuulosti) asiat muuttuvat mieleenpainuviksi. Aikamatkoilla siirretään eteenpäin tietotaitoa vanhoista tavoista ja tottumuksista, saadaan selityksiä asioihin ja uskomuksiin ja opitaan perinneruokia ja -leikkejä. Oman alueen paikallishistoria elävöityy ja näyttäytyy uudessa valossa.

Lapsi piirtämässä.

Aikamatka voi keskittyä käsillä tekemiseen, jolloin tutustutaan vanhoihin kädentaitoihin, tai matkalla voidaan tavata historian henkilö, joka kertoo elämästä tiettynä aikana. Aikamatka voi olla myös rituaali (häät), tapahtuma (nimipäivän vietto) tai jokin vuotuisjuhla (juhannus). Se voidaan räätälöidä ryhmän omien tarpeiden ja toiveiden mukaan koskemaan ryhmälle ajankohtaista teemaa. Aikamatkalla käytetään asustusta, rekvisiittaa ja museon tiloja, mutta niiden puuttuessa voidaan käyttää puhdasta mielikuvitustakin.

Sagalundin museo on kemiöläinen vuonna 1900 perustettu ulkoilmamuseo ja lastenkulttuurikeskus, joka järjestää lapsille aikamatkoja. Ne perustuvat paikallishistoriaan, niin kuin kulttuurihistoriallisissa museoissa yleensäkin. Aikamatkoilla lapset pukeutuvat tietyn aikakauden vaatteisiin ja niillä käytetään samanlaisia välineitä, joita tuona aikana oli käytössä. Museon rekvisiittapankissa on autenttisia, vanhoja välineitä sekä museoesineiden ja -asujen kopioita.

Lapsia puutarhatöissä.

Tausta

Historian elävöittäminen pedagogisissa tarkoituksissa aloitettiin Sagalundin museossa 1980-luvun lopulla. Vuonna 1992 toiminnassa oli ensi kertaa mukana roolihahmoja. Lapsille suunnatut aikamatkat aloitettiin vuonna 1994 mm. järjestämällä vanhan ajan koulupäiviä vanhassa pedagogio- eli alkeiskoulurakennuksessa. Sagalundin aikamatkoja on kehitetty palvelun käyttäjien kuten koulujen toimintaan sopiviksi. Oppia on haettu mm. Jamtlin ulkoilmamuseon Britt-Marie Borgströmin kehittämästä aikamatkametodista, Henrik Summaselta Interaktiva institut i Stockholmista sekä Mölndalin museon Charlotte Hulténilta.

Museo on yhteistyössä paikallisten ja alueellisten toimijoiden, esimerkiksi kulttuuritoimen, muiden paikallismuseoiden ja paikallisen musiikkiopiston kanssa. Yhteistyötä tehdään myös valtakunnallisten tahojen kuten Suomen lastenkulttuurikeskusten verkoston kanssa. Sagalund jakaa tietoa ja ideoita muille kulttuuriperinnön kanssa työskenteleville ja kokeilee itse uusia ideoita.

Sagalundin lastenkulttuurikeskus toimii aikamatkoillaan ekologisesti. Museon puutarhaan, Kemiönsaaren ja ympäristökuntien koulujen pihamaille ja 4H-kerhojen yhteyteen on perustettu kasvimaita, joissa lapset huolehtivat vihannesten ja juuresten kasvattamisesta luonnonmukaisesti siemenestä sadonkorjuuseen asti. Kasvimaatoiminta on samalla aikamatka omavaraistalouden aikaan. Ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen sekä muihin yhteiskunnassa ajankohtaisiin asioihin paneudutaan tulevaisuudessa yhä enemmän.

Sagalundin museo

Lastenkulttuurikeskusten verkosto

Björkman, John & Näse, Li, 2009. Sagalund lever. Inspiration till livslångt lärande.

Kamara, Anna & Tiainen, Kristiina, 2015. Kädet multaan! Koulukasvimaa alakouluikäisille. Lastenkulttuurikeskuksen menetelmäopas.

Ylikoski, Annina 2012 Att resa över tid och rum. Metodguide om tidsresor och kulturarvspedagogik. Metodhandbok för barnkulturcentrum.

Slotte, Johanna, 2013. Barnen på råttfällan.

Slotte, Johanna 2015. Barnen på krängbänken.