Avantouinnin harrastaminen
Avantouinnin harrastaminen | ||||
---|---|---|---|---|
|
Perinteen harjoittajat ja tuntijat
Avantouimareiden määrä kasvaa jatkuvasti. Arvioiden mukaan vuonna 2023 noin 2,4 % suomalaisista harjoitti avantouintia säännöllisesti. Se tarkoittaa noin 120 000 ihmistä. Lisäksi satunnaisia avannossa pulahtajia on runsaasti. Avantouimarit ovat usein keski-ikäisiä aikuisia, mutta myös nuorempia ja vanhempia uimareita on runsaasti. Etenkin nuorten määrä lisääntyy jatkuvasti. Miehiä ja naisia on suunnilleen yhtä paljon. Säännöllinen uimari käy avannossa useita kertoja viikossa.
Avantouimareilla mielihyvähormonien, kuten serotoniinin ja dopamiinin pitoisuudet saattavat kohotta avantouinnin takia. Myös välittäjäaineiden, kuten noradrenaliinin, sekä kortisolin määrissä on huomattu jonkinlaisia muutoksia.
Perinteen harjoittaminen
Avantouinti kannattaa aloittaa harkiten. Uinnin voi aloittaa jo syksyllä, kun vedet ovat vielä sulat ja jatkaa läpi talven vesien muuttuessa jäisiksi. Uinti kuitenkin kannattaa aloittaa osaavan avantouimarin kanssa. Avantoon on turvallisempaa mennä jonkun muun valvomana, sillä kylmä vesi voi aiheuttaa kylmäsokin. Aluksi kannattaa käydä vedessä vain hetken aikaa, ja ajan ja kokemuksen myötä lisätä kestoa. Pipoa on suositeltavaa pitää päässä, ja neopreenitossut ja -käsineet lisäävät mukavuutta, sillä niitä käyttäessä kädet ja jalat eivät jäädy. Etenkin aloittelijat menisivät mielellään suoraan saunasta avantoon, mutta silloin tapahtuu suuri lämpötilanvaihtelu, ja sydän rasittuu.
Avantouinnilla on tutkittu olevan positiivisia terveysvaikutuksia. Se muun muassa lisää kylmänsietokykyä, stressinsietokykyä, ja vastustuskykyä infektioita vastaan. Lisäksi se helpottaa selkä-, niska- ja hartiaseudun kipuja, ja vähentää masentuneisuutta, astmaoireita ja nukahtamisvaikeuksia. Kylmä rauhoittaa niveltulehdusta ja lievittää kipua, joten avantouinnista voi olla apua myös reumassa ja fibromyalgiassa. Esimerkiksi sydän- ja verenpaineoireita kokevien kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa enne avantouinnin aloittamista.
Perinteen taustaa ja historiaa
Suomessa avantouintiperinne on ollut olemassa 1600-luvulta alkaen. Tavoitteena on ollut lieventää saunomisen jälkeistä hikoilua. 1900-luvulla ympäri Suomea perustettiin talviuintipaikkoja. 1940- ja 1950-luvuilla Suomessa järjestettiin jopa uintinäytöksiä avannossa. Kaikista suurimmin avantouinti kuitenkin on kasvattanut suosiotaan vasta 1980-luvun jälkeen.
1989 järjestettiin Tampereella ensimmäiset kansalliset avantouintikisat. Vuonna 2000 järjestettiin Helsingissä ensimmäiset MM-kisat. Osallistujia oli 500, mutta jo 2006 vuoden Muoniossa järjestetyissä kisoissa osallistujia oli yli tuhat. Ensimmäiset MM-kisat Suomen ulkopuolella pidettiin Lontoossa vuonna 2008. Siellä kilpailijoita oli 680. Avantouinti kasvattaa suosiotaan kuitenkin jatkuvasti. Vuonna 2000 vain noin 6 % suomalaisista oli harrastanut avantouintia. 2020 luku oli 12 %.
Perinteen eteenpäin välittäminen
Suomeen on perustettu lukuisia avantouintiseuroja jo 1920-luvulla. Seurojen avulla avantouinnin suosio leviää ja yleistyy. Siten saadaan myös lisää uimareita ja harrastajia. Avantouinti leviää myös sukulaisilta toisille, sekä kavereiden keskuudessa. Lisää uimareita voi saada puhumalla harrastuksen terveysvaikutuksista. Omia positiivisia kokemuksia kannattaa kertoa, ja muita kannattaa kannustaa kokeilemaan. Nuorempia kokeilijoita voidaan saada esittelemällä avantouintia esimerkiksi koulutuksissa, urheiluseuroissa tai nuorisokeskuksissa. Yleisesti avantouinnista saa houkuttelevamman ja helpommin aloitettavan järjestämällä matalan kynnyksen kokeiluita, jossa ihmiset saavat turvallisessa ympäristössä ammattilaisten valvonnassa ja ohjeistuksessa kokeilla avantouintia.
Perinteen tulevaisuus
Avantouinnin tulevaisuus näyttää lupaavalta, sillä se on kasvattanut suosiotaan viime vuosina erittäin suuresti. Se on tullut suosituksi erityisesti hyvinvointiin ja terveyteen liittyvien hyötyjensä vuoksi. Avantouinnin voidaan odottaa kasvattavan suosiotaan myös tulevaisuudessa. Se voi kehittyä osaksi valtavirran hyvinvointitrendejä.
Tulevaisuudessa avantouintia voi kuitenkin uhata ilmastonmuutos. Ilmastonmuutokset takia talvet lämpenevät ja kaikki vesistöt ja avantouintipaikat eivät välttämättä tulevaisuudessa jäädy kokonaan, tai edes ollenkaan. Tällöin avantouinti vaikeutuu tai muuttuu jopa mahdottomaksi.
Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt
Taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä Jedu Nivala
Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin
Suomen Latu: Kaikki ulkoilusta
Tutkimusmatkoja maailmanhistoriaan historianet.fi
Yle: Nautintona hyinen avanto
Seura.fi
Keskisuomalainen: Hyvästi pilkkiminen ja avantouinti – Etelä-Suomen suuret järvet voivat jäädä kokonaan jäätymättä tulevaisuudessa
Tampereen talviuimarit ry
Yle: Avanto vetää yhä useampia
Avainapteekit: Välttääkö avantouimari flunssan