Evakkoäidin balladi

Kuvaus

Sopiva ohjelma vakavahenkisiin perinnejuhliin. Voi esittää neljän ryhmänä tai isomalla kokoonpanolla. Kesto noin puolituntia. Soolo-osuuksiin olisi hyvä valita kirkasäänisiä naisia.

Tausta

Evakkoäidin balladi syntyi tilaustyönä 2004 Karjalan Liiton hengellisille päiville. Opettaja Vieno Myllylä kirjoitti ja sovitti teoksen kalevalaiseen sävelkulkuun. Taustalla on hänen äitinsä tarina, joka voisi olla myös jonkun muun siirtolaisäidin tarina. Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset on esittänyt balladia lukuisia kertoja vuodesta 2005 lähtien. Opettaja Myllylä ollut myös mukana tekemässä ja sovittamassa kokonaisuuksia joita on ollut useita Oulun Ympäristön Kalevalaisten Naisten ohjelmistossa menneinä vuosikymmeninä, niistä mainittakoon Lönnrotin häät, Vaimoväen valituksia, rotinat, AkanVirtaa ja Kalevalainen messu. Kyseistä messua on esitetty useissa kirkoissa vuosien varrella.

Tulevaisuus

Evakkoäidin balladi on universaali sisällöltään ja sopii perinnejärjestöjen juhliin kertomaan lähihistoria viime sotien ajoilta. Siirtoväkeä sijoitettiin lähes 430.000 henkeä eri puolille Suomea. Aihe on aina ajankohtainen ja balladi hieno. Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset esittivät balladin mm. v.2017 Suomi100 koko kansan tuella -juhlassa.

Oulun Ympäristön Kalevalaiset Naiset

Vieno Myllylä: Näin syntyi Evakkoöidin balladi. 9 sivua. OYKN:n arkisto