Heinäntekotapahtuma Kolin retkiviikolla

Sijainti Pohjois-Karjala
Asiasanat heinä, heinänkorjuu, Koli, heinänteko, iltamat

Aikuisia ja lapsia heinättämässä.
Kolin heinättäjä -tittelistä kesällä 2015 kilpailemassa vasemmalta Seppo Tolvanen, Esa-Matti Savinainen, Heimo Mohell ja Timo Savinainen. Kuvan on ottanut Tapani Tuupanen ja se on myös Elämää Kansallismaisemassa - Koli kautta aikojen -historiakirjassa.

Heinäteon tuntevat parhaiten iäkkäät maataloutta harjoittaneet paikalliset ihmiset, jotka ovat tehneet heinää vanhaan malliin lapsuudestaan asti. Kolin kotiseutuyhdistys on ottanut asiakseen järjestää heinäntekotapahtuman heinäkuun alkupuolella Kolin kylällä olevalla Kolin virkistysalueella (Kolintie 94 vieressä). Tapahtumassa uppoudutaan perinteisiin ja heinätetään heinää vanhoilla menetelmillä.

Perinteen harjoittaminen

Heinäntekotapahtuma järjestetään kerran kesässä, heinäkuun alkupuolella Kolin kylällä olevalla Kolin virkistysalueella. Tapahtumassa uppoudutaan perinteisiin ja heinätetään heinää vanhoilla menetelmillä. Tapahtuma alkaa kahvitarjoilulla, jonka jälkeen vuorossa on heinänseivästyskilpailu.

Ennen kilpailun alkua muodostetaan neljän hengen joukkueet. Osallistujat voivat tulla paikalle valmiin joukkueen kanssa tai koota itsellensä joukkueen paikan päällä - jokaiselle halukkaalle löydetään oma tiimi. Heinänteossa joukkue istuttaa heinäseipäät rautakangella, haravoi heinät perinteisellä käsiharavalla ja seivästää heinät heinähangolla. Kaikki kilpailuun osallistuneet palkitaan, ja voittajat saavat Kolin heinättäjä -tittelin. Tapahtumassa myös palkitaan paras heinänseivästysasu. Kilpailuun osallistuneille tarjotaan talkooruoka.

Heinätekoa voi kokeilla tapahtuma-alueella myös osallistumatta varsinaiseen kilpailuun. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin, joten joukkueissa on kaikenikäisiä osallistujia lapsista ikäihmisiin. Jos ei itse halua osallistua kilpailuun, heinätystä voi tulla katsomaan ja osallistua samalla vaikka kaikille avoimeen Instagram-valokuvakilpailuun. Kilpailuun osallistutaan ottamalla kuva tapahtumasta ja lataamalla se saman päivän aikana instagramiin aihetunnisteella. Voittaja palkitaan tuotepalkinnolla. Heinäntekotapahtumaan on vapaa pääsy ja kaikki ovat tervetulleita nauttimaan Kolin kesästä sekä tutustumaan heinänseivästysperinteeseen.

Heinätyksen jälkeen järjestetään iltamat Kolin Seurojentalolla. Iltamat alkavat ohjelmallisella osuudella, johon kuuluu muun muassa musiikkiesityksiä Ohjelmassa on myös runoja ja pienoisnäytelmä. Ohjelmallisen osuuden jälkeen pidetään perinteiset kylätanssit seurojentalon salissa, joita tahdittaa usein harmonikkataituri Pentti Karjalainen. Iltamien ohessa toimii buffet, josta voi tanssien lomassa ostaa itselleen välipalaa. Tapahtumassa järjestetään myös arpajaiset, joissa voi kokeilla omaa arpaonneaan ja voittaa upeita palkintoja. Kolilla on järjestetty Seurojentalolla iltamia jo 1930-luvulta lähtien ja perinne jatkuu yhä. Vuosien varrella Kolin iltamissa on nähty musiikkiesityksiä, runonlausuntaa ja näytelmiä. Kolin Seurojentalo on aina koonnut kyläläisiä juhlimaan yhdessä.

Kilpailijoita heinättämässä.
Kuva on alkuvuosien heinäntekotapahtumasta. Oikealla Kolin kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Erkki Turunen. Kolin heinättäjä -tittelistä kilpailemassa yhdistyksen jäsenet vasemmalta Liisa Tommila, Milla Tolvanen ja Merja Tolvanen. Kuvan on ottanut Ismo Hyttinen.

Perinteen taustaa ja historiaa

Koli, kuten kaikki Pohjois-Karjalan kylät, on ollut alkujaan maatalousvaltaista aluetta ja saanut elantonsa siitä. Heinää on korjattu näillä alueilla perinteisesti viikatteella niittämällä, jonka jälkeen heinät on seivästetty heinähangolla heinäseipäälle. Heinäseipäissä on yleensä kolme reikää, joihin laitetaan rassi (puinen tappi), joka estää heiniä painumasta liian tiiviiksi seipäällä ja pilaantumasta. Haravaa on käytetty heinien saamiseksi karhoihin seivästystä varten. Seivästyksen lopuksi on myös haravoitu alue siistiksi ja nostettu loputkin heinät seipäälle kuivamaan. Koneistumisen myötä heinänseivästys on katoamassa.

Kolilla heinäseivästysperinnettä alkoi elvyttää Kolin kotiseutuyhdistyksen jäsen, kolilainen Tuomo Saarelainen. Hän järjesti aluksi heinäntekotapahtuman ostamallaan Erolan tilalla kahtena kesänä vuodesta 2006. Sen jälkeen Saarelainen pyysi Kolin kotiseutuyhdistystä yhteistyökumppaniksi. Lopulta tapahtuma siirtyi 2010-luvun taitteessa kokonaan Kolin kotiseutuyhdistyksen järjestämäksi perinnetapahtumaksi. Heinäntekotapahtuma on kasvattanut vuosi vuodelta suosiotaan ja siitä on tullut koko perheen tapahtuma, jossa opetellaan heinäntekoa vanhaan malliin ja näin heinäntekoperinne siirtyy sukupolvelta toiselle.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Tapahtumassa opetellaan seivästämään heinää vanhaan tapaan ja opastetaan osallistujia siinä. Tapahtuma on kaikenikäisille avoin koko perheen tapahtuma, joten lapsetkin voivat osallistua siihen. Tällä tavoin heinäntekoperinne siirtyy sukupolvelta toiselle. Tapahtumista tiedotetaan useissa paikallisissa medioissa, minkä johdosta muutkin ovat alkaneet järjestää heinäntekotapahtumia.

Perinteen tulevaisuus

Heinäntekoperinteen tulevaisuus näyttää hyvältä, kun tapahtumaa järjestetään vuosittain ja kiinnostus tapahtumaan säilyy. Lisäksi näyttää siltä, heinätekotapahtumat ovat lisääntyneet muuallakin.

Kolin Kotiseutuyhdistys ry

Facebook: Kolin Kotiseutuyhdistys