Hernekeitto

Hernekeitto
Asiasanat Perinneruoka, herne, liotus, valmisruoka

Hernekeittoateria

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Hernekeiton raaka-aineet ovat edullisia ja helposti kuljetettavia eikä valmistus edellytä liioin käsityötä, se on Suomessa hyvin suosittu suurten joukkoruokailu- ja toritapahtumien ruokalaji. Suomen länsiosiossa perinteisesti sakeaa ja savustetulla lihalla viimeisteltyä. Karjalaisessa hernekeitossa on myös lientä ja herneet ovat kokonaisia eikä sianliha yleensä ole savustettua.

Perinteen harjoittaminen

Hernekeiton syöminen torstaisin on vahva suomalainen ruokaperinne. Varuskunnissa hernekeittoa syödään perinteisesti joka torstai. Myös peruskouluissa ja työpaikkaruokaloissa on usein torstaisin tarjolla hernekeittoa. Hernekeitto on onnistunut säilyttämään vahvan aseman suomalaisten ruokapöydässä vuosisadasta toiseen. Hernekeitto kuuluu laskiaisen perinneruokiin. Hernekeitto valmistetaan suomalaisittain kuivatuista herneistä ja sianlihasta. Tavanomaisesti herneet liotetaan yön yli, jonka jälkeen niitä keitetään lihan kera, kunnes ne hajoavat.

Perinteen taustaa ja historiaa

Hernekeiton juuret ovat kaukana antiikin Kreikassa ja Roomassa. Hernekeiton perinteinen tarjoilupäivä juontaa juurensa vuosisatoja taaksepäin. Perjantai oli Suomessakin ennen uskonpuhdistusta katolisten paastopäivä, jonka takia torstaisin piti syödä mahdollisimman ravitsevaa ja täyttävää ruokaa. Hernekeitto oli siihen sopiva vaihtoehto. Pannukakku ei ole kulkenut käsikädessä hernekeiton kanssa yhtä pitkään kuin torstai. Pannukakkua luultavimmin on alettu syödä hernekeiton kanssa vasta 1900-luvun alussa. Pannukakun ainesosat ovat olleet yksinkertaisesti liian kalliita kerran viikossa nautittavaksi.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Moni oppii jo nuorena syömään hernekeittoa kotona ja koulussa siksi se on monille tuttu ruoka. Kouluissa hernekeitto on edelleen ruokalistoilla. Se on joidenkin suosikkikouluruoka.

Perinteen tulevaisuus

Hernekeitto on vanha ja suosittu perinneruoka, joka tulee varmasti pysymään kotien ja koulujen ruokalistoilla vielä pitkään. Sille löytyy monia ohjeita perinteisiä, hieman muunneltuja ja vegaanisia.

Taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä, Jedu Nivala