Impin päivän viettäminen

Elävän perinnön wikiluettelosta
Impin päivän viettäminen
Sijainti Suomi, Uusimaa
Asiasanat yhteisöllisyys, järjestötoiminta, järjestö, juhlaperinne, talkoot

Ryhmä naisia pyörien kanssa lammen rannalla kesäpäivänä.
Seinäjoen Maa- ja kotitalousnaiset Impin päivän ajelulla. Kuva: Seinäjoen MKN

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Impin päivän viettäminen on Maa- ja kotitalousnaisten yhdistysten järjestämä yhteisöllinen tapahtuma. Sitä on vietetty vuosittain 11. kesäkuuta Impin päivänä vuodesta 1997 alkaen.

Maa- ja kotitalousnaiset on valtakunnallinen neuvontajärjestö, jonka toiminnan keskiössä on ruoka- ja ravitsemus, maiseman- ja ympäristönhoito, erityisesti maaseudulle naisten perustamien yritysten neuvonta ja keittäminen. Toimintaa koordinoi Maa- ja kotitalousnaisten Keskus. Varsinainen neuvonta- ja asiantuntijapalvelutyö tehdään yhdeksässä Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksessa noin 60 asiantuntijan voimin. Järjestön paikallisyhdistyksissä on noin 23 000 jäsentä. Yhdistykset järjestävät monipuolisesti yhteisöllisiä tapahtumia jäsenilleen sekä usein myös alueen muille ihmisille.

Impin päivää vietetään vuosittain ympäri Suomen Maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksissä. Useimmiten päivän vieton teemana on ollut liikunta, mutta perinteen kehittyessä yhdistyksille on tarjottu myös muita teemoja aiheeksi. Saatujen tietojen perusteella tapahtumaa vietetään vuosittain noin 100 - 200 yhdistyksessä. Osallistujia tapahtumissa on ollut reilusta tuhannesta useaan tuhanteen osallistujaan.

Impin päivän viettäminen on järjestön toiminnassa merkittävän jalansijan saavuttanut tapahtuma ja siksi sen järjestämistä myös odotetaan yhdistysten toimijoilta. Osa yhdistyksistä järjestää Impin päivän tapahtuman jäsenilleen ja osa yhdistyksistä järjestää avoimia tapahtumia. Impin päivän teema voi vaikuttaa, onko tapahtuma yleisölle suunnattu vai jäsentilaisuus.

Perinteen harjoittaminen

ihmisiä kävelyretkellä metsässä
Hämeenkosken maa- ja kotitalousseuran Impin päivän kävelyretki. Kuva: Rauni Miettinen

Maa- ja kotitalousnaisille on tärkeää osallistujille tuotettu yhteisöllinen toiminta, joka edistää jäsenten ja monissa tapahtumissa myös muiden alueen asukkaiden hyvinvointia. Impin päivän viettäminen vuosittain toistuvana tapahtumana on jo nyt muodostunut järjestön toiminnassa eläväksi perinteeksi. Impin päivän viettämistä halutaan vaalia ja edistää jatkossakin vaihtuvin teemoin alkukesän yhteisöllisenä tapahtumana.

Perinne syntyi vähän vahingossa kertaluonteiseksi tapahtumaksi järjestetyistä Impin ilta-ajoista 11.6.1997. Kyseessä oli yhteinen polkupyöräretki. Yhdistykset jatkoivat oma-aloitteisesti Impin päivän viettoa ja tapahtumat muotoutuivat aluksi erilaisiksi Impin suvikuntoilutapahtumiksi kuten kävelyiksi, pyöräilyiksi, souduiksi tai yhteisölliseksi kesän käynnistäjäksi saunailtoineen vuosien ajaksi.

Kun yhdistyksistä kantautui tietoa, että ensimmäisistä Impin ilta-ajoista edelleen yli kymmenen vuoden jälkeen järjestettiin tapahtumia, myös keskusjärjestössä ryhdyttiin pohtimaan erilaisia teemoja päivän viettämiseksi. Yhdistyksille tarjotut teemat ovat liittyneet usein koko järjestön muuhun ajankohtaiseen toimintaan. Liikunta on ollut jatkossakin toistuvana teemana. Luonnosta ja erityisesti ympäristön hoidosta on ammennettu aiheita tapahtumiin. Paikallista kulttuuria ja kulttuurikohteita on haluttu nostaa esille. Hyvänolon tapahtumat ja yhteisöllinen tekeminen, yhteistyö ja laajemmankin yhteisen hyvän tekeminen ovat olleet tapahtumien aiheina. Yhdistykset ovat halutessaan voineet hyödyntää näitä annettuja aiheita, mutta monissa yhdistyksissä päivä on jäänyt elämään liikunnallisena ja yhteisenä hyvän olon tapahtumana.

Järjestön liikunnallisen Arjen askelissa -kampanjan yhteydessä järjestettiin Impin kävelyjä, joissa kerättiin askelia kampanjaan. Loikkaa liikkeelle kampanjavuonna Impit kokeilivat hieman uudenlaisia liikuntalajeja, kuten frisbee-golfia tai suppailua ja järjestivät piha- ja peltojumppia.

Impin ilta-ajot otettiin teemaksi jo toisen kerran. Ajatuksena oli yhdistää liikunta ja oman alueen kulttuurimaisemaan ja -kohteiseen tutustuminen. Kevään oltua raskas monille yrittäjille koronapandemian vuoksi, suositeltiin, että tapahtumissa hyödynnetään paikkakunnan yritysten palveluita esimerkiksi retkivälipalan nauttimiseen.

Maiseman- ja ympäristöhoito on Maa- ja kotitalousnaisten keskeistä toimintaa. Vieraslajien torjuminen on ollut erityisesti Impin päivän teemana kaksi kertaa. Talkoilla on saatu yhdessä tuhottua vieraslajeja, jotka valtaavat helposti tilaa omilta perinteisiltä niittykasveilta ja kaventavat luonnon monimuotoisuutta. Muutamien yhdistysten tapahtumiin otti osaa myös Suomeen tulleita maahanmuuttajia, joiden kotouttamiseksi järjestöllä oli menossa samaan aikaan kampanja. Tapahtumissa syntyi luonnollista kanssakäymistä yhteisen tekemisen äärellä.

naisia vilvoittelemassa saunanrappusilla
Naiset vilvoittelemassa Impin päivän tapahtumassa Impit saunoo 2017. Kuva: Marja Hänninen

Ympäristöasioiden äärellä oltiin jälleen vuonna 2019, kun järjestettiin roskareippailu huhtikuun alkupuolelta Ukon päivästä alkaen teemalla Ukosta Impiin. Osa keräsi roskia vielä Impin päivänäkin, osa yhdistyksiä järjesti Impin päivänä esim. saunaillan kiitokseksi kevään aikana tehdystä työstä. Yksi sysäys tähän tempaukseen oli tietoomme saadun kyselyn tulos, jonka mukaan tuotantoeläimiä sairastui ja menehtyi selittämättömästi. Syyksi epäiltiin teiden varsille heitettyjen metallitölkkien joutuneen eläinten rehun joukkoon. Tässä kampanjassa yhdistyi myös liikunta ja ympäristön siistiminen yhteiseksi hyväksi. Kampanjaan osallistui yli 600 henkilöä 40 eri tapahtumassa. Teiden varsia siivottiin yhteensä 350 km. Lisäksi siivouskohteina oli koulujen, kauppojen ja huoltoasemien ympäristöjä.

Metsästä voimaa -kampanjassa järjestettiin monipuolisesti metsään kytkeytyviä tapahtumia, mm. kursseja, esitelmiä, tutustumisia, vierailuja, hyvänolon tapahtumia jne. Kampanjaan liittyen Impin päivänä vuonna 2014 tempaistiin puunhalauskampanja, joka keräsi 4127 ilmoitettua puunhalaajaa. Tapahtumalla haluttiin tuoda esille metsien monipuolinen virkistyskäyttö sekä metsä ruoan ja hyvinvoinnin lähteenä ja metsän taloudellinen merkitys Suomessa. Maa- ja kotitalousnaiset tekivät puunhalaamisen epävirallisen Suomen ennätyksen. Tapahtumalle saatiin erinomainen mediahuomio niin painetussa mediassa kuin useissa radiohaastatteluissa.

Toisena metsäkampanjaan liittyvänä Impin päivän tempauksena kannustettiin yhdistyksiä istuttamaan puu ilmastonmuutoksen estämiseksi esimerkiksi päiväkodin, koulun, kylätalon, seurantalon tms. pihaan ja tekemään lahjoitus Kirkon Ulkomaanavulle. Lahjoituksilla rahoitettiin puun istutus Haitiin ja Nepaliin.

Yhteisöllinen toiminta kukoisti Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017, kun Impit saunoivat. Tapahtumissa hemmoteltiin yrteistä tehdyillä jalkakylvyillä, nautittiin turvenaamioiden pehmeydestä ja herkuteltiin villiyrteillä ryyditetyillä tarjoiluilla. Maa- ja kotitalousnaiset tuotti Arktisten Aromien kanssa saunaoppaan, jonka sisältö tarjosi tapahtumiin kiinnostavaa tietoa ja keskusteltavaa saunakulttuurista. Yhdessä ratkottiin oppaan leikkimielistä saunavisaa. Tapahtumia kertyi noin 100 ja niissä saunoi saatujen tietojen ja varovaisten arvioiden perusteella ainakin 1500 saunojaa. Osa tapahtumista järjestettiin yhdessä kyläyhdisten kanssa. Keski-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus järjesti Impi saunoo -päätapahtuman Laukaassa Tupaswillassa, Suomen suurimmassa savusaunassa riitti lämpöä isommallekin porukalle.

Yhteisöllisyyden ja yhteistyön teemaa korosti Impin päivän vietto kutsumalla kaverit kylään. Vieraaksi kutsuttiin oman järjestön naapuriyhdistys tai saman paikkakunnan joku muu yhdistys. Tapahtumiin voitiin yhdistää muutakin ohjelmaa, mutta monissa kokoontumisissa ohjelmaksi riitti yhteinen rupattelu kesäisten tarjoilujen äärellä. Toinen yhteistyötä kannustava teema oli koota voimat yhteen ja viettää Impin päivää yhdessä Suomen Kylien kanssa, koska heidän Avoimet kylät -päivä osui samaksi päiväksi. Yhteisten tapahtumien määrään jäi vielä kehitettävää, mutta yhdessä toteutetuissa tapahtumissa Maa- ja kotitalousnaisten toivat lisäohjelmaa järjeställä esimerkiksi villiyrtti-, ruokahävikin vähentämis- tai varautumisneuvontaa kesäisellä mielellä tai järjestämällä paikalle houkuttelevan lettukahvion.

Vuonna 2023 Maa- ja kotitalousnaiset vietti järjestönsä 90-vuotista taivalta. Impin päivän vietossa innostettiin yhdistyksiä tuomaan esiin järjestön historiaa ja perinteitä – esimerkiksi kutsumalla veteraanijäseniä jakamaan muistojaan yhdistyksen toiminnasta vuosikymmenten takaa. Juhlavuosina on myös kiitosten aika. Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus järjesti Juvalla Rapion Myllyssä maakunnallisen tapahtuman, jossa muistettiin kauan yhdistysten järjestötoiminnassa mukana olleita.

Perinteen taustaa ja historiaa

naisia jumppaaamassa metsässä kesällä
Laitilan ja Pyhärannan maa- ja kotinaisia viettämässä Impin päivää. Kuva: Sirke Lehtilä

Vuonna 1997 Maa- ja kotitalousnaisilla valtakunnallinen ”Kevyemmin huomiseen - 10 000 kg painosta pois” -painonhallinta- ja kuntokampanja. Yhdeksi kampanjan valtakunnalliseksi tapahtumaksi järjestettiin ”Impin ilta-ajot”, jossa kannustettiin erityisesti maaseudun naisia osallistumaan yhdistyksien järjestämiin tapahtumiin pyöräilen tai patikoiden. Valtakunnallinen päätapahtuma oli 11.6.1997 Tuusulassa. Jo ensimmäisessä tapahtumassa eri puolella maata järjestettiin noin 170 tempausta, jotka keräsivät tuhansia naisia osallistumaan. Tilaisuuksia varten teetettiin Impin ilta-ajot ilmapalloja.

Yhtenä Impin ilta-ajojen innoittajana oli 1980-luvu alkupuolelta alkaen kevättalvella vietetty Maa- ja kotitalousnaisten kuntoviikko, jonka avaustapahtuman järjestivät vuoroin eri piirikeskukset. Tämä konsepti alkoi hiipua ja uuden kuntotapahtuman ideoinnin tuloksena syntyi Impin ilta-ajot.

Impin ilta-ajot oli alkuun ajateltu vain vuoden 1997 tempaukseksi, mutta hyvät asiat jäävätkin elämään. Ilmeisesti myös tapahtuman hauska nimi on osaltaan innoittanut yhdistyksiä tapahtuman viettoon vuosittain oma-aloitteisesti. Yhdistysten toimintakertomuksista ilmeni, että tapahtumia järjestettiin eri puolilla Suomea, jolloin keskusjärjestössä havahduttiin. Impin päivän viettäminen otettiin järjestön valtakunnalliseenn toiminnan suunnitteluun ja vuosittaisiin tapahtumiin suunnitellaan yhdessä erilaisia teemoja päivän viettoon.

Perinteen eteenpäin välittäminen

ihmisiä torjumassa vieraslajeja
Vieraslajitalkoot Lohikoskella. Kuva: Arja Riitta Repo

Impin päivän tapahtumiin on voinut osallistua usein myös muita henkilöitä kuin yhdistysten jäseniä, ystäviä ja perheenjäseniä. Lisäksi mukaan on kutsuttu esimerkiksi muita paikkakunnalla tai naapuripitäjissä toimivia yhdistyksiä, esimerkiksi oman järjestön naapuriyhdistyksiä, kyläyhdistyksiä tai tuottajajärjestön yhdistyksiä.

Vuosittain vaihtuvien teemojen kautta on voitu tuoda esille ja levittää erilaisia tietoja, taitoja ja osaamista, eikä vähäisempänä, myös yhteisöllistä toimintaa.

Tärkeässä roolissa on myös viestintä. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus on useina vuosina laatinut tiedotteen tapahtumasta. Paikallislehdet ovat kirjoittaneet yhdistysten tapahtumista juttuja ja radioihin on annettu haastatteluja. Näin on tehty näkyväksi sekä Impin päivää, että kunkin vuoden teemoja, jotka ovat olleet muutenkin tärkeässä roolissa Maa- ja kotitalousnaisten toiminnassa.

Perinteen tulevaisuus

Impin päivän vietosta on tullut vakiintunut tapa monissa Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksissä eri puolilla Suomea. Tapahtumat keräävät vuosittain jopa tuhansia osallistujia ympäri maan.

Impin päivän viettäminen eri teemojen alla näyttää kuuluvan useiden yhdistysten toimintaan vuosittain toistuvana tapahtumana. Monille yhdistyksille liikunnallinen ohjelma antaa aiheen tapahtuman viettoon.

Seuraavaksi Impin päivän teemaksi on valittu perinteet kunniaan. Nyt toivotaan yhdistysten vanhempia jäseniä asiantuntijoiksi kertomaan valitusta perinteestä ja opastamaan sen toteuttamista yhdessä tehden nuorempien kanssa. Näin saadaan perinteitä elvytettyä ja siirrettyä eteenpäin.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Maa- ja kotitalousnaisten Keskus

Maa- ja kotitalousnaisten piirikeskukset

Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset jäsenineen


Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

Maa- ja kotitalousnaisten vuosikertomukset

Impinpäivää, kekriä & rättänää -perinneaarteet yhdessä keräten elävän perinnön wikiluetteloon -hankkeen työpajat syyskuussa 2024