Jouluvalko

Jouluvalko
Sijainti Tammela, Kanta-Häme
Asiasanat joulu, hevonen, joulupukki

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Jouluvalkoperinnettä harjoitetaan tänä päivänä tiettävästi ainakin muutamassa lounais-hämäläisessä kylässä Tammelan alueella. Tietoja jouluvalkoperinteen harjoittamisesta löytyy ainakin Susikkaan, Hykkilän ja Lunkaan kylistä. Perinne on tuttu kylän vanhimmille lapsuudesta, mutta sitä herätellään uudelleen henkiin paikallisen nuorisoseuran toimesta.

Perinteen harjoittaminen

Jouluvalko kuuluu kylän jouluviettoperinteeseen. Jouluvalko on puusta ja lakanasta rakennettu hevoshahmo, jonka ratsastaja pukee ylleen niin, että hänen omat jalkansa toimivat hevosen jalkoina. Ratsastaja on yleensä pukeutunut joulupukiksi. Viime vuosina jouluvalko on esiintynyt Hykkilän ja Lunkaan nuorisoseuran järjestämissä puurojuhlissa. Se ilmestyy juhlasaliin musiikin saattelemana ja kiertää yleisön joukossa tonttujen jakaessa juhlavieraille makeisia. Jouluvalkon asuun on yleensä sonnustautunut joku kyläläisistä.

Perinteen taustaa ja historiaa

Jouluvalko asettunut kuvattavaksi Tammelan Lunkaan kylässä vuonna 1928. Kuva: Esko Aaltonen/Museovirasto.

Jouluvalko kiersi lounais-hämäläisissä kylissä talosta toiseen joulu- tai tapaninpäivänä illansuussa. Jouluvalkoasun ratsastajalla oli nuuttipukin tapaan päällään palttoo tai rohdinpuku ja lakki, usein myös naamari, joka peitti ratsastajan henkilöllisyyden. Hevoshahmo oli tehty oljista ja pellavasta ja sillä oli jalassa huopikkaat. Mukana kulki usein myös apulainen tai muutama.

Jouluvalko kiersi kylässä talosta taloon ja isännän tuli tarjota sille viinaryyppy. Se kertoi talon asukkaille sanomaa vapahtajan syntymästä. Aluksi talossa käytiin kysymässä lupa jouluvalkon vierailulle, minkä jälkeen jouluvalko saattajineen astui sisälle taloon. Jouluvalko saattajineen kulki tuvassa ympyrää isäntäväen katsellessa. Perinnettä on harjoitettu kylissä ainakin 1900-luvun alusta saakka, mutta sen juuret kantavat luultavasti vieläkin pidemmälle.

Jouluvalkoperinne sijoittuu Suomessa varsin pienelle alueelle, mutta vastaavanlaisia perinteitä löytyy Euroopasta. Puolan Krakovassa 60 päivää pääsiäisen jälkeen vietettävässä Corpus Cristi -kulkueessa kulkee jouluvalkoa muistuttava hevoshahmo, Lajkonik, jonka ratsastaja on pukeutunut itämaiseen asuun, tai turisteja houkutellen joulupukin pukuun. Perinteen alkuperää ei tunneta, mutta hevoshahmon on uskottu esikristilliseen tapaan tuottavan hyvää onnea ja toisaalta muistuttavan tataarien invaasiosta tai mongolien hyökkäyksestä 1200-luvulla.

Perinteen tulevaisuus

Jouluvalko liittyy hämäläisten kylien vanhaan jouluperinteeseen. Jouluvalkoperinne on ollut häviämässä, mutta sitä on elävöitetty ottamalla hevospukuinen hahmo osaksi kylien yhteistä joulujuhlaa. Aikaisemmin talosta toiseen kulkenut jouluvalko esiintyy tiettävästi lähinnä joulujuhlissa.

Nuorisoseura Ahjo

Jouluvalko vierailee (video 2017 Juhani Kostet)