Kalajoen Kajari

Kalajoen Kajari
Sijainti Kalajoki
Asiasanat Musiikki, musiikkitapahtuma, kalajoki

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Kalajoen kaupunki ja paikalliset yrittäjät ovat perustaneet musiikkitapahtuman Kalajoella. Ensimmäisen Kajarin toteutti vuonna 2006 AR-tuotanto Kalajoen Seutu –lehden tilauksesta. Idean isänä toimi lehden tuolloinen päätoimittaja Sauli Pahkasalo. Merkittäviä henkilöitä Kajarin perustamisessa ovat Mari ja Ville Palin sekä Antti Roslander. Kalajoelta löytyy monia paikallisia artisteja ja bändejä jotka pääsevät esiintymään tässä tapahtumassa ja tapahtumaa pääsevät kaikki halukkaat katsomaan. Kajari on hyvä tapahtuma saada paikallisia ja ulkopaikkakuntalaisia kokoontumaan yhdessä.

Perinteen harjoittaminen

Musiikin lisäksi siellä on ruoka- ja torikojuja ja muuta ohjelmaa. Kajari on ilmainen tapahtuma ja tarvitset mukaan vain viltin tai vaikka pilkkijakkaran. Ville Palin kuvailee Kajaria oman kylän lämminhenkiseksi tapahtumaksi, joka on toteutettu rautaisella ammattitaidolla ja tärkeintä kaikessa on yhteistyö. Mari Palin toteaa Kajarin olevan yksi Kalajoen keskustan isoimmista ja vakiintuneimmista tapahtumista, jota ihmiset osaavat jo odottaa. Kajarissa pystyy esiintymään kuka tahansa ja istumapaikkoja on riittävästi lavan edessä. Puistoon pääsee näppärimmin Jussi Kurikkalan patsaan vierestä. Parkkipaikkoja kaupungintalon pihassa on rajoitetusti. Ohjelma vaihtelee päivän mittaan hevistä kansanmusiikkiin. Huippuvuosina yleisöä on ollut 1500-2000.

Perinteen taustaa ja historiaa

Kajari on kevyen musiikin festivaali, joka järjestetään joka vuosi elokuun alkupuolella. Kajari on perinteisesti järjestetty Tokmannin sisustuspuolen kohdalla, mutta vuoden 2018 rakennustöiden vuoksi Kajari on siirretty jokirantaan kaupungintalon taakse. Kajariin saatiin myös uusi pienempi lava joka mahtuisi jokirantaan. Kajari perustettiin vuonna 2006 ja Kajarin musiikillista tarjonnasta vastaavat perinteiseen tapaan paikalliset ja paikallislähtöiset esiintyjät.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Pari viikkoa ennen tapahtumaa julkisille paikoille on levitetään mainoslehtiä Kajarista. Muilta paikkakunnilta tulee myös yleisöä.

Perinne tulee jatkumaan jokirannassa uudella paikallaan.

Taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä, Jedu Nivala