Keppihevosharrastus

Keppihevosharrastus
Asiasanat keppihevonen, käsityöt, urheilu, harrastukset, lapset, nuoret, ratsastus

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Keppihevosharrastuksesta innostuneita lapsia ja nuoria on tuhansia ympäri Suomea. Harrastajat ovat yleensä kouluikäisiä ja vanhempia, harrastuksen luonne riippuu tavallisimmin harrastajan iästä ja siitä, mistä lajin osa-alueesta hän on kiinnostunut. Usein keppihevosharrastajaksi katsotaan henkilö, joka ei koe enää leikkivänsä keppihevosella, vaan harjoittaa lajia säännöllisesti ja tavoitteellisesti. Lajin harrastajien määrästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta jo useamman vuoden ajan Suomessa on arvioitu olevan yli 10 000 harrastajaa.

Vaaleanruskean keppihevosen pää, jonka suussa oransseja lehtiä.
Keppihevonen nauttimassa syksystä. Kuva: Kht Kultatähti.

Keppihevostoimintaa vie eteenpäin Suomen Keppihevosharrastajat ry, vanhalta nimeltään Suomen Keppihevosyhdistys.

Perinteen harjoittaminen

Keppihevosharrastus on todella monipuolinen laji, jonka ominaisuuksista kukin voi poimia haluamansa osat ja näin muodostaa mieleisensä harrastuksen. Siihen kuuluu oleellisena osana hevosten valmistus, ratsastus, yhteisöllisyys ja kilpaileminen. Laji jäljittelee oikeaa ratsastusharrastusta ja keppihevosen kanssa voikin harjoittaa koko ratsastuksen lajikirjoa. Keppihevosharrastus perustuu harrastajien omaan aloitteeseen ja onkin hyvin vapaamuotoista. Oikeaa ja väärää ei siis juuri ole, kukin saa harrastaa tavallaan. "Keppihevostelu" sopii myös niille, jotka eivät halua tai pysty ratsastamaan. Toiset järjestävät kilpailuja, koulutuksia ja valmennuksia.

Lähes jokainen keppihevosharrastaja valmistaa harrastuksensa kuluessa keppihevosia. Hevosen voi valmistaa mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla: sukkahevosen sukasta, huopahevosen huovuttamalla tai perinteisen kangashevosen kankaasta. Kangashevoset jaetaan usein kaksi- ja kolmipalaisiin sen mukaan, onko hevosen valmistuksessa käytetty keskikappaletta vai ei. Hevoset jaetaan myös suullisiin ja suuttomiin. Osa harrastajista painottuu täysin käsityöpuoleen, ja on perustanut esimerkiksi toiminimen, ja valmistaa keppihevosia myyntiin. Keppihevosten hinnat vaihtelevat nykyisin noin 50-400€ hintaluokassa.

Monet harrastajat keskittyvät keppihevosten tekoon sekä myyntiin ja pyrkivät saamaan hevosistaan mahdollisimman realistisia. Keppihevosen kanssa voidaan harjoittaa mitä rahansa hevosurheilulajia. Suosituimmat lajit ovat perinteisesti olleet este- ja kouluratsastus.

Keppihevosharrastaja loikkaamassa esteen yli.
Esteratsastusta. Kuva: Peltohaan talli.

Esteratsastuksessa ratsukko hyppää määrätyn esteradan ja puomien pudotuksesta seuraa virhepisteitä. Luokat voivat olla aika- tai tyyliluokkia.

Kouluratsastuksessa arvostellaan ratsukon kykyä suorittaa ennalta määrätty ohjelma mahdollisimman laadukkaasti ja realistisesti, aivan kuten oikeat ratsukot.

Keppihevosharrastajat järjestävät toisilleen kilpailujen lisäksi myös valmennuksia ja leirejä ympäri Suomea. Useimmat tapahtumat järjestetään lasten ja nuorten kesken, toisinaan järjestäjinä toimivat seurat tai yhdistykset. Suomen Keppihevosharrastajat ry järjestää vuosittain keppihevosten Suomen mestaruuskilpailut este- ja kouluratsastuksessa. Harrastajat pitävät yhteyttä toisiinsa sosiaalisten medioiden kautta ja tapaavat tapahtumissa sekä kilpailuissa.

Perinteen taustaa ja historiaa

Keppihevosia on ollut lasten leikkikaluina jo tuhansia vuosia. 1900-luvun lopussa leikistä alkoi muotoutua harrastus pienissä keskittymissä ympäri Suomea. 2000-luvun alussa keppihevosharrastajat alkoivat kokoontua Internetin keskustelufoorumeilla ja nettisivuilla. Vuonna 2004 perustettiin epävirallinen Keppihevosyhdistys, joka myöhemmin vuonna 2016 rekisteröitiin nimellä Suomen Keppihevosharrastajat ry. Sosiaalisten medioiden yleistyttyä keppihevoset levittäytyivät yhä laajemmalle Internettiin ja tulivat yhä voimakkaammin suuren yleisön tietoisuuteen.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Suurin osa keppihevostoiminnasta pyörii Internetissä, jossa harrastajat kohtaavat, jakavat vinkkejä ja sopivat tapaamisia. Nuoremmille sukupolville sosiaaliset mediat ovat luonnollinen kanava jakaa tietoa ja tutustua harrastukseen, samalla keppihevosperintö siirtyy eteenpäin. Keppihevoskilpailut, -leirit, -tunnit ja -valmennukset ovat myös merkittävässä osassa tietojen ja taitojen siirtämisessä eteenpäin. Suomen Keppihevosharrastajat ry tarjoaa myös jäsenilleen koulutuksia ja tietoa harrastuksesta.

Selma Vilhunen on ohjannut keppihevosharrastuksesta kertovan dokumenttielokuvan Hobbyhorse Revolution (2017). Dokumentissa seurataan kolmea eri harrastajaa useamman vuoden ajan.Elokuva voitti parhaan dokumenttielokuvan Jussin 2018.

Lukuisia harrastajia ratsastamalla keppihevosilla.
Harrastajia Narinkkatorilla. Kuva: Pompeii Sporthorses.

Perinteen tulevaisuus

Keppihevosharrastajien määrä on kasvanut viime vuosina nopeaa tahtia, eikä harrastajien määrä näytä vieläkään olevan laskussa. Keppihevosyhdistys pyrkii alaisuudessaan olevilla listauksilla kartoittamaan harrastajamäärää ja tarjoamaan tienristeyksen, jossa harrastajat voivat kohdata. Lisäksi keppihevosharrastajien innostusta lisää jokavuotiset keppihevosten este- ja kouluratsastuksen mestaruuskilpailut, jotka on järjestetty yhdistyksen toimesta jo vuodesta 2012 alkaen.

Suomen Keppihevosharrastajat ry

Keppihevosten SM-kilpailut