Kesätori Somerniemellä

From Elävä perintö -wiki
Jump to navigation Jump to search
Sijainti Varsinais-Suomi
Asiasanat Somerniemi, tori, kesätori

Lauantaipäivä Somerniemen kesätorillla. Kuva: Manu Kärki

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Perinteisen Somerniemen Kesätorin keskeinen toimija on sen ylläpitäjä Somerniemi-Seura ry. Seura on järjestänyt toiminnan ylläpidon vuodesta 1986. Varsinaisesta Kesätorin toiminnan organisoinnista vastaa Toritoimikunta. Sen jäsenet koostuvat seuran aktiiveista ja talkooväestä. Käytännön toiminta markkinoinnista toripaikkojen jakamiseen tapahtuu talkoovoimin. Talkoisiin voivat osallistua kaikki, yhdistyksen jäsenyys tai asuminen paikkakunnalla ei ole toimimisen ehto. Toritoiminnan organisoinnista Toritoimikunnalla on hyvä toimintatapa ja he ovat sitoutuneita tehtäväänsä, toiminnan jatkuvuuden takaa hyvä keskinäinen luottamus. Tori on auki säällä kuin säällä. Toimintaa ja sen historiaa on tallentanut kirjallisuuteen kotiseutuneuvos Manu Kärki, joka toimii myös Somerniemi-Seura ry:n tiedottajana.

Perinteen harjoittaminen

Suomen suurin kesätori on avoinna toukokuun viimeisestä lauantaista elokuun viimeiseen lauantaihin. Kesätorin avajaisia edeltää siivoistalkoot, joihin osallistuu mm. paikallisia asukkaita, torimyyjiä ja yhdistyksen jäseniä. Talkoissa tavataan ja siivouksen lisäksi, vaihdetaan kuulumisia kylän tapahtumista. Toripäivät toistuvat kutakuinkin samanlaisina joka lauantai. Talkooväki herää aamuviideltä ja toripaikkoja aletaan jakaa noin klo 6 aamulla. Aamu on postiivista vilskettä. Torille valitaan joka kesä uusi torineuvos. Vuorovuosin valitaan nainen ja mies. Heidän valinnassaan painottu näkyvyys torilla kesän aikana. Torilla pidetään myös hattupäivä ja parhaan hatun valinnasta päättää Torineuvos. Hän pitää myös puheen Kesätorilla uutena vuotena. Torilla vieraileville Kesätori on lauantain kohokohta. Kun 940 asukkaan kylällä ei muuten juuri tapaa naapureita ja tuttavia, kesätorilla kohdataan. Juodaan kahvit, syödään räiskäleet ja makkarat. Samalla vaihdetaan kuulumisia ja keskustellaan kylää koskevista asioista. Paikallisten asukkaiden lisäksi torin ovat löytäneet mökkiläiset ja ihmiset ympäri Suomea. Torin vierailijoiden määrä kesän aikana on noin 50000-55000 henkilöä.

Toritoimikunta työssään. Kuva: Manu Kärki

Perinteen taustaa ja historiaa

Kesätori lähti tarpeesta tavata oman paikkakunnan asukkaita. Kun tuli tieto Somerniemen liittämisestä Someron kuntaan, pelättiin kylän oman identiteetin haalistumista. Tästä lähti ajatus Somerniemi-Seuran perustamisesta ja yhdistys perustettiin 1975. Yhdistys toimii aktiivisesti erilaisten kylätapahtumien järjestäjänä. Somerniemen Kesätorin syntysanat lausuttiin lokakuussa 1986, kunTeemu Lindgren esitti ajatuksen Kesätorin pystyttämisestä. Vähän epäilevin mielin toritoimintaa päätettiin kokeilla. Somerniemi-Seura ry perusti hankkeeseen toritoimikunnan jalostamaan ajatusta. Toritoimikunnan jäsenet muodostivat tiimin, jossa yhdistyi lennokas mielikuvitus ja markkinahenkisyys, mutta myös tarmoa tarttua käytännön työhön, kuten kantojen raivaamiseen torialueella. Somerniemi-Seura ry vuokrasi toripaikaksi vanhan Somero-Helsinki -maantien väliin jäävän kaistaleen Salkolantien risetyksestä. Tori avattiin 13.6.1987 ja avajaispuheen piti Hämeen läänin maaherra Risto Tainio. Myyjiä oli ensimmäisenä toripäivänä 24. Nykyään, vilkkaimpina heinäkuun lauantaipäivinä myyjiä on noin 250 ja asiakkaita 5000-7000 toripäivän aikana.

Torineuvoksia vuosien varrelta. Kuva: Manu Kärki

Tori toimii täysin talkoovoimilla, yhdessä tekemällä. Toimintaan aktivoidaan väkeä paikallisista ihmisistä, mökiläisistä ja muista toritoiminnasta kiinnostuneista. Näitä ihmisiä tavataan ja aktivoidaan kesälauantaisin toripäivien aikana. Kotiseutuneuvos Manu Kärjen talleenteet toritoiminnasta varmistavat, että toritoiminnan tavat on tallennettu ja näin siirrettävissä eteenpäin.

Perinteen tulevaisuus

Perinteellä on vahvat olemassaolon edellytykset. Kun yhteiskunnassa on paljon muutoksia, Somerniemen Kesätori pysyy perinteisenä, tuttuna ja turvallisena. Tavataan tuttuja, sukulaisia ja muita läheisiä, joita ei enää muuten tavata. Toimintaa ei tulla jatkossakaan muuttamaan oleellisesti. Kun muutoksia on ympäröivässä maailmassa paljon, perinteinen toiminta, jossa kunnioitetaan kylän toimintatapaa, antaa turvallisuutta ihimisille.

Somerniemi-Seura ry:n johtokunta ja sen alaisuudessa toimiva Toritoimikunta.

Youtube: Somerniemen kesätori