Käyttäjä:Hannu Luotola/Kulttuuriperintö

Elävän perinnön wikiluettelosta


Kuvaus

Sotiemme veteraanien perintö on osa kansallista kulttuuriperintöämme

Tammenlehvän Perinneliitto hoitaa ja vaalii Suomen vuosina 1939-45 käymien sotien ja niiden veteraanien perinteitä. Tuohon liittoon kuuluu 22 yhteisöjäsentä, joista yhtenä Suomen Kotiseutuliitto.

Kotiseututyöhön kuuluvat olennaisena osana sota-ajat moninaisine vaikutuksineen. Suomen Kotiseutuliittoon kuuluva Saarijärvi-Seura vaalii myös sotiemme veteraanien perintöä yhdessä Saarijärven kaupungin, seurakunnan sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen kanssa.

Tausta

Vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille (perustuslaki 20 §). Sotiemme veteraanien kulttuuriperintö on osa kansallista kulttuuriperintöämme.

Saarijärvi-Seuralla on tähän yhteistoimintaan erinomainen ”työkalu”, kulttuuri- ja taideosastot sisältävä upea Saarijärven museo, jonka seura aikanaan perusti.

Saarijärven museo hoitaa ja vaalii veteraanien perinteitä keräämällä ja ylläpitämällä tietoja muistomerkeistä ja -laatoista, sankarihaudoista, taistelupaikoista sekä taideteoksista. Museo kartuttaa sota-aikoja käsittäviä kokoelmiaan, järjestää näyttelyitä sekä opastaa veteraanien jälkeensä jättämän henkisen ja aineellisen aineiston säilyttämisessä. Myös taiteen näkökulma otetaan huomioon. Saarijärven museo on ”se yksi luukku”, minkä kautta halukkaat voivat saada tietoa sotiemme veteraanien perinnöstä. Museon kotisivuilta löytyy tietoja arkistoista, kirjoista, muistomerkeistä, kokoelmista jne.

Museon kokoelmia täydennetään edelleen, jotta ne pystyisivät kuvaamaan mahdollisimman todenmukaisesti tuota vaikeaa ajanjaksoa seutukunnan ja erityisesti paikallisten henkilöiden näkökulmista.

Tulevaisuus

Saarijärvellä kunnioitetaan Isänmaansa ja kotiseutunsa puolesta taistelleiden ja toimineiden miesten ja naisten tekoja. Sankarihautausmaa muistuttaa jälkipolvia kaikkensa Isänmaalleen antaneista.

Sotiin lähdön muistomerkki muistuttaa siitä, että keskeisestä Suomestakin oli lähdettävä torjumaan Neuvostoliiton hyökkäystä ensin Talvisodassa syksyllä 1939 ja sitten Jatkosodassa kesällä 1941. Muistomerkki sijaitsee oivallisella paikalla, missä koululaisille on mahdollisuus kertoa heidän esi-isiensä ja -äitiensä teoista.

Saarijärven kaupunki nimesi kansallisena veteraanipäivänä 2012 Veteraanipuiston ja huolehtii sen ylläpidosta. Puistoon voidaan sijoittaa sotiemme veteraanien saavutuksia kunnioittavia muistomerkkejä ja taideteoksia. Veteraanipuistossa järjestetään isänmaallisia tapahtumia.

Saarijärvi-Seura lahjoitti Veteraanien viestikapulan, joka laitettiin juhlavasti liikkeelle Saarijärven itsenäisyyspäivän juhlassa 6.12.2013. Kapula kiertää yhteisöltä toiselle.

Aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvat isänmaalliset tilaisuudet kuten Runebergin päivä, Talvisodan päättymisen muistopäivä, Kansallinen veteraanipäivä, Kaatuneiden muistopäivä ja itsenäisyyspäivä. Näiden tilaisuuksien järjestelyistä on sovittu pitkälle tulevaisuuteen kaupungin, seurakunnan sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöjen kesken.

Koulut osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan näihin tilaisuuksiin.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Saarijärvi-Seura r.y.

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin