Ketunpyynti jalkanarulla

Perinteen harjoittajat ja tuntijat
Ketunpyynti jalkanarulla on harvojen harrastajien taitolaji. Perinteen harjoittajat ja tuntijat ovat henkilöitä, jotka ovat omistaneet itsensä tälle vanhalle metsästystavalle ja joiden osaaminen on siirtynyt sukupolvelta toiselle. Suomessa metsästysperinteet, kuten ketunpyynti jalkanarulla, ovat olleet tärkeitä paitsi elinkeinon myös kulttuurin säilyttämisen kannalta. Monet perinteet ovat säilyneet juuri siksi, että niitä on vaalittu ja opetettu eteenpäin nuoremmille sukupolville. Perinteen tuntijat olivat usein itsenäisiä metsästäjiä, jotka osasivat toimia luonnon kanssa harmonisesti. He ymmärsivät, milloin ja miten metsästys olisi kestävä ja eettinen. Tällöin ei pyydystetty vain eläimiä, vaan myös opittiin kunnioittamaan luonnon tasapainoa. Jalkanarupyynnissä metsästäjät tiesivät, miten asettaa ansat niin, että ne eivät vahingoittaisi eläimiä tarpeettomasti ja että pyydystetty kettu ei kärsisi turhaan.
Perinteen harjoittaminen
Jalkanarupyynnissä metsästäjä asetti naruja tai ansan kaltaisia välineitä ketun kulkureiteille. Naru oli usein asetettu niin, että se joko sidottiin maahan tai se oli kätkettynä jollekin alueelle, jota kettu käytti kulkureittinään. Narut saivat nimensä siitä, että ne toimivat niin sanottuna "jalkoihin" tarttuvina ansoina, jotka estivät eläimen liikkumisen, kun se astui narun päälle. Ketut olivat älykkäitä ja varovaisia eläimiä, joten ansan asettaminen ja sen huolellinen piilottaminen oli tärkeää. Metsästäjän tuli olla tarkka, jotta kettu ei huomannut ansaa ja väisti sitä. Jalkanarupyynnissä tärkeää oli myös maaston tuntemus, sillä metsästäjän piti osata valita paikat, joissa ketut liikkuivat eniten. Tällaisia olivat esimerkiksi polut, joilla kettu kulki metsän läpi tai eläinten liikkumisreittejä talojen läheisyydessä. Jalkanarupyynnissä oli paljon tarkkuutta ja kykyä lukea eläinten käyttäytymistä, kuten ketun jälkiä ja liikkeitä.
Perinteen taustaa ja historiaa
Tämä menetelmä on nykyään harvinaisempi ja sitä pidetään enemmän perinteisenä kuin käytännön metsästystapana. Jalkanarupyynnin juuret ulottuvat pitkälle suomalaiseen maaseutuelämään ja sen tarpeisiin. Kettu oli metsästettävä eläin, sillä se aiheutti vahinkoa maatalouksille, erityisesti lintujen ja pieneläinten, kuten kanojen, saalistuksella. Jalkanarupyynnin taustalla oli myös turkikset, sillä ketun turkki oli arvokas ja se oli tärkeä kauppatavara. Tämän takia ketunpyynnistä tuli taloudellisesti merkittävää monille perheille, erityisesti pohjoisessa ja itäisessä Suomessa, missä metsästys ja turkisten keräys olivat elintärkeitä. Jalkanarupyynnissä käytettiin naruja, jotka asennettiin ketun kulkureiteille siten, että eläimen astuessa niihin se jäi kiinni. Tavoitteena oli pyydystää kettu eläinrääkkäämättä ja samalla varmistaa, että eläin jäi eloon ja sen turkki voitiin käyttää hyväksi. Tämä metsästystapa oli tarkkaa ja vaati metsästäjältä suurta taitoa ja luonnon tuntemusta, sillä ketut olivat älykkäitä ja varovaisia eläimiä. Metsästäjät osasivat lukea eläinten jälkiä ja liikkeitä, mikä antoi heille mahdollisuuden valita oikeat paikat ja ajankohdat narujen asettamiseen.
Perinteen eteenpäin välittäminen
Nuoria ketunpyytäjiä on harvassa ja siksi osa vanhemmista pyyntimiehistä haluaa innostaa nuoria ja opettaa heille ketunpyynnin niksejä. Historian saatossa ketunpyynnin jalkanarulla opettaminen on tapahtunut pääasiassa suullisesti ja käytännön esimerkkien kautta. Vanhemmat, erityisesti isät ja isoisät, ovat olleet tärkeässä roolissa perinteen välittämisessä. He ovat opettaneet nuoremmille sukupolville metsästyksen saloja, kuten jälkien lukemista, oikeiden paikkojen valitsemista ja narujen asettamista siten, että ansa ei vahingoita eläintä mutta pyydystää sen tehokkaasti. Tämä sukupolvien välinen oppiminen oli monelle perheelle elintärkeää, koska metsästys ei ollut vain kulttuurinen tai vapaa-ajan harrastus, vaan myös elinkeino. Vaikka jalkanarupyynnin merkitys on muuttunut, monet metsämiehet ja naiset pitävät edelleen tärkeänä siirtää eteenpäin perinteitä ja taitoja, jotka liittyvät metsästykseen ja luonnon tuntemukseen.
Perinteen tulevaisuus
Ketunpyynti jalkanarulla on perinteinen metsästystapa, mutta sen tulevaisuus saattaa olla melko rajallinen nykyään, erityisesti ottaen huomioon nykypäivän metsästyskäytännöt ja eläinten suojeluun liittyvät säädökset. Ketunpyynti jalkanarulla on perinne, joka on juurtunut syvälle suomalaiseen metsästyskulttuuriin ja maaseutuelämään. Vaikka perinteinen jalkanarupyynnin harjoittaminen on harvinaistunut, sen tulevaisuus on edelleen mielenkiintoinen ja se tarjoaa mahdollisuuksia kulttuuriperinnön vaalimiseen ja luonnon tuntemuksen siirtämiseen tuleville sukupolville. Perinteen tulevaisuus on monessa mielessä riippuvainen siitä, kuinka yhteiskunta ja yksilöt suhtautuvat perinteisiin metsästystapoihin, luonnon suojeluun ja kulttuuriperintöön.
Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt
Taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä JEDU Nivala
Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin
Viekas kettu jää vain viekkaamman ketunpyytäjän ansaan | Yle