Kolin perinteinen sadonkorjuujuhla

Sijainti Pohjois-Karjala
Asiasanat sadonkorjuu, yhteisöt, kyläjuhlat

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Kolin perinteistä sadonkorjuujuhlaa on järjestetty Kolin kotiseutuyhdistyksen perustamisvuodesta 1997 alkaen joka syksy. Kolin Kotiseutuyhdistys ry on pääjärjestäjä ja mukana ovat Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Metsähallitus, Hattusaaren ja Kolin kalaveden osakaskunnat, Hotelli Koli, Kolin Ipatti sekä Lieksan kaupunki, kukin taho omalla panoksellaan. Kolin perinteinen sadonkorjuujuhla pidetään Kolin Seurojentalolla ja sen pihapiirissä vuosittain syyskuun toisena perjantaina.

Ihmiset kerääntyneenä perinneillalliselle Kolin Seurojentalon pihassa syksyllä 2021.

Perinteen harjoittaminen

Sadonkorjuujuhlassa tarjotaan perinneillallinen Kolin Seurojentalon pihassa. Illalliseen kuuluvat savumuikut, ruishuttu (huttu keitetään pihassa perinteisesti muuripadassa), perinteinen juureen leivottu ruisleipä, nuotiokahvit ja kotona leivottu pulla.

Seurojentalon salissa pidetään juhlapuhe, johon puhuja valitaan vuosittain. Kolin koulu esittää ohjelmaa joka toinen vuosi ja Kolin Kolibri-kuoro joka toinen vuosi. Yhteistyökumppaneilla, useimmiten Metsähallituksella, on juhlassa puheenvuoro, ja tapahtuman hyväksi järjestetään myös arpajaiset. Sadonkorjuujuhlassa palkitaan lisäksi Kolin ansioituneita henkilöitä melkeinpä vuosittain kunniapäreellä, mikä on yksi juhlaan liittyvä perinne. Illemmalla juhlat jatkuvat vielä konsertilla Kolin kirkossa. Sen järjestävät yhdessä Kolin Kotiseutuyhdistys, Kolin Kristillinen Yhdistys ja Lieksan seurakunta.

Sadonkorjuujuhlaan on vuosien varrella liittynyt erilaista oheisohjelmaa. 2000-luvun alussa juhlan ohella järjestettiin useampana vuonna taiteilija Liisa Tommilan toteuttama Kolin taiteiden yö. Taiteiden yötä vietettiin Kolin Kotiseutumuseolla ja sen pihapiirissä sekä Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssissä, joissa esiteltiin kolilaisten taiteen harrastajien ja Kolin koululaisten tekemää taidetta. Kolin Ryynäsen taiteilijaresidenssin taiteilijat ovat myös toisinaan osallistuneet omalla panoksellaan juhlaan, ja muutamana vuonna tehtiin olkinen kekripukki koristamaan Kahvila Kolin Ryynäsen pihaa.

Kolin Kotiseutuyhdistys haluaa perinteisen sadonkorjuujuhlatapahtuman säilyvän ja tulevan tunnetuksi myös nuoremmille sukupolville. Juhla on kaikille avoin ilmaistapahtuma, jossa voi tukea yhdistystä vapaaehtoisella ateriamaksulla tai ostamalla tapahtuman hyväksi myytäviä arpoja.

Perinteen taustaa ja historiaa

Kolilla tiedetään pidetyn sadonkorjuujuhlia jo ainakin 1700-luvulla, jolloin tilalliset juhlivat korjattua satoa ja nauttivat sadon antimista. Se lienee ollut alun perin Kekrin aikaan, ja nimikin on saattanut olla kekrijuhla.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Perinnettä välitetään eteenpäin viettämällä sitä vuosittain ja kutsumalla mukaan nuorempia sukupolvia. Koululaisten esiintyminen juhlassa ja yhteistyö Kolin Yhtenäiskoulun kanssa ovat tässä avainasemassa. Sadonkorjuujuhla on suunnattu koko perheelle. Lapset tulevat vuosittain vanhempiensa mukana juhlaan ja oppivat näin arvostamaan jokavuotista perinnettä, jota jatkavat sitten omassa aikuiselämässään. Sadonkorjuujuhlassa on yleensä mukana myös lehdistöä (Lieksan Lehti ja Vaarojen Sanomat), joka pitää huolen siitä, että tapahtuma saa vuosittaista näkyvyyttä ja pysyy ihmisten mielessä.

Perinteen tulevaisuus

Sadonkorjuujuhla on yksi suosituimmista juhlista Kolilla, ja osallistujamäärät ovat olleet vuosittain nousussa. Viime vuosina juhlien vuosittainen kävijämäärä on ollut 300 henkilöä.

Kolin Kotiseutuyhdistys ry

Kolin Kotiseutuyhdistys ry Facebookissa

Kirjallisuutta:

Partanen, Jukka 2016. Elämää kansallismaisemassa: Koli kautta aikojen. Koli: Kolin Kotiseutuyhdistys ry.

Lehtiartikkeleita:

Keränen, Anni 2021. Kolin Sadonkorjuujuhla kokosi taas runsaasti väkeä. Vaarojen Sanomat 16.9.2021.