Lankalauantain virpomisperinne Länsi-Suomessa

From Elävän perinnön wikiluettelo
Lankalauantain virpomisperinne Länsi-Suomessa
Sijainti Pohjois-Pohjanmaa
Asiasanat Virpominen, perinne, noita, kokko

Lapsia virpomassa trulleiksi ja pupuiksi pukeutuneena värikkäiden sateenvarjojen alla.
Lapsia virpomassa Espoon Kuninkaisissa. Kuva: Markku Ylitammi, Espoon kaupunginmuseo.

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Lankalauantaita vietetään nimensä mukaisesti lauantaina, maalis-huhtikuussa. Kokon-polttamisperinteeseen osallistuvat kaikenikäiset. Trulleiksi saattoivat pukeutua yhteisöstä syrjäytyneet naiset, jotka sitten tekivät tihutöitään kateudesta naapureille. Nykypäivänä yleensä trulleilemaan lähtee perheen pienimmät ja asuvalintoja on monenlaisia. Yleisimmin lapset pukeutuvat noidiksi.

Perinteen harjoittaminen

Lankalauantaina poltettiin kokkoja, sillä elävän tulen ja kitkeräntuoksuisen savun uskottiin pitävän pahat henget loitolla. Kokon poltolla haluttiin turvata myös seuraavan satovuoden kasvu ja karjan anti. Pääsiäislauantaina oli tapana keittää ja värjätä talvella kehrätyt langat. Lankalauantai oli vanhan kansan uskomusten mukaan vuoden huonomaineisin ilta, jolloin Jumalan suojeleva vaikutus oli pienimmillään. Silloin pahat voimat eli noidat ja trullit olivat liikkeellä: niiden tarkoitus oli pilata karjaonni.

Virpomisloru: ’’Virvon, varvon / tuoreeks, terveeks / tulevaks vuodeks / vitsa sulle, palkka mulle!’’

Perinteen taustaa ja historiaa

Lankalauantain nimelle ei löydy minkäänlaista perinteistä johtuvaa selitystä vaan se tulee ruotsinkielisestä sanasta ’’lång’’.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Perinne jatkuu sukupolvelta toiselle. Monet vanhemmat kannustavat lapsiansa virpomaan ja näin pitävät huolen, että perinne jatkuu mahdollisesti tulevillakin sukupolville.

Perinteen tulevaisuus

Kokkojen polttaminen jatkuu todennäköisesti myös tulevaisuudessa, koska se on monille tärkeä pääsiäisperinne. Lankalauantain viehätys liittyy monella traditioihin ja sukupolvelta toiseen siirtyvissä vakiintuneissa käytännöissä.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Jedu Nivala, taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

Wikipedia: Lankalauantai

Yle: Mikä ihmeen lankalauantai?

Kirkko Helsingissä: Pääsiäisperinteiden historiaa

Birgitmummu: Virpomisloruja