Lankalauantain virpomisperinne Länsi-Suomessa

From Elävä perintö -wiki
Jump to navigation Jump to search
Meidan perintö.png
Lankalauantain virpomisperinne Länsi-Suomessa
Sijainti Pohjois-Pohjanmaa
Asiasanat Virpominen, perinne, noita, kokko

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Lankalauantaita vietetään nimensä mukaisesti lauantaina, huhtikuussa. Kokon-polttamisperinteeseen osallistuvat kaikenikäiset. Trulleiksi saattoivat pukeutua yhteisöstä syrjäytyneet naiset, jotka sitten tekivät tihutöitään kateudesta naapu-reille. Nykypäivänä yleensä trulleilemaan lähtee perheen pienimmät ja asuvalin-toja on monenlaisia. Yleisimmin lapset pukeutuvat noidiksi.

Perinteen harjoittaminen

Lankalauantaina poltettiin kokkoja, sillä elävän tulen ja kitkeräntuoksuisen savun uskottiin pitävän pahat henget loitolla. Kokon poltolla haluttiin turvata myös seuraavan satovuoden kasvu ja karjan anti. Pääsiäislauantaina oli tapana keittää ja värjätä talvella kehrätyt langat. Lankalauantai oli vanhan kansan uskomusten mu-kaan vuoden huonomaineisin ilta, jolloin Jumalan suojeleva vaikutus oli pienim-millään. Silloin pahat voimat eli noidat ja trullit olivat liikkeellä: niiden tarkoitus oli pilata karjaonni.

Virpomisloru: ’’Virvon, varvon / tuoreeks, terveeks / tulevaks vuodeks / vitsa sulle, palkka mulle!’’

Perinteen taustaa ja historiaa

Lankalauantain nimelle ei löydy minkäänlaista perinteistä johtuvaa selitystä vaan se tulee ruotsinkielisestä sanasta ’’lång’’.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Perinne jatkuu sukupolvelta toiselle. Monet vanhemmat kannustavat lapsiansa virpomaan ja näin pitävät huolen, että perinne jatkuu mahdollisesti tulevillakin sukupolville.

Perinteen tulevaisuus

Kokkojen polttaminen jatkuu todennäköisesti myös tulevaisuudessa, koska se on monille tärkeä pääsiäisperinne. Lankalauantain viehätys liittyy monella traditioi-hin ja sukupolvelta toiseen siirtyvissä vakiintuneissa käytännöissä.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Jedu Nivala, taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

https://fi.wikipedia.org/wiki/Lankalauantai

https://yle.fi/uutiset/3-8769806

https://pixabay.com/fi/images/search/easter/

https://www.helsinginseurakunnat.fi/artikkelit/paasiainen

https://birgitmummu.vikki.fi/Tapetilla/Virpomislorut.htm