Latvialainen munien värjäämisen perinne Suomessa

Sijainti Suomi
Asiasanat Pääsiäinen, juhlaperinteet, pääsiäismunat, luonnonväri, värjäys, perhe, käsityöt, luonnonmukainen väriaine

Easter morning with coloured eggs in the Latvian home 2022
Värjättyjä munia pääsiäisaamuna latvialaisessa kodissa 2022. Kuva: Vivita Kaupere (Vihti, Finland)

Pääsiäismunien värjäämisperinnettä on harjoitettu Latviassa vuosisatojen ajan. Suomessa asuu noin 3000–5000 latvialaista ja Suomessa asuvat latvialaisperheet vaalivat yhä vuosittain munan värjäämisperintöä. Perinnettä vietetään kotona perheenjäsenten kesken, ja sitä voisi kuvata melkeinpä rituaaliksi, jolla valmistaudutaan pääsiäisen viettoon. Toisinaan perinnettä esitellään muille, ei-latvialaisille sukulaisille ja ystäville. Pääsiäismunien valmistusta ja koristelua harrastavat laajalti naispuoliset perheenjäsenet ja erityisesti perheen äidit.

Perinteen harjoittaminen

Munien värjäämisen perinne pääsiäistä varten on juhlava tapahtuma, joka koskettaa jokaista perheenjäsentä. Lapset ovat yleensä innokkaita osallistumaan, sillä munien tekeminen on luovaa ja hauskaa toimintaa. Yleensä värjääminen tehdään edellisenä päivänä ja se koostuu useista eri vaiheista.

Aluksi on kerättävä aineksia värjäämiseen ympäröivästä luonnosta ja esimerkiksi keittiön hyllyiltä. Lähinnä perheen äidit ovat vastuussa munan värjäämisen kaikista vaiheista. He keräävät materiaaleja, joita löytyy helposti, kuten pieniä lehtiä, yrttejä, kukkia, kuivattuja kasveja, riisiä, viljojen jyviä, sekä lankoja. Lisäksi vanhat sukkahousut tai harsokankaat ovat avain menestymiseen.

Jokainen voi koristella munansa itse käyttäen ja soveltaen valitsemiaan materiaaleja. Kun munat ovat peitetty kukilla, lehdillä ja muilla materiaaleilla, ne kääritään ohueen kankaaseen ja kiinnitetään langalla. Myöhemmin valmistetut munat laitetaan varovasti kattilaan, jossa on luonnonvärejä ja ne keitetään.

On tärkeää, että luonnonvärit valmistetaan etukäteen. Yleisin väriaineiden raaka-aine on sipulinkuori, jota latvialaiset ovat perinteisesti käyttäneet munien värjäämiseen. Nykyisin väriaineiden raaka-aineina käytetään esimerkiksi punakaalia, kurkumaa ja mustikkaa, mutta värjäämisessä käytetään myös muita raaka-aineita, joiden tiedetään soveltuvan värjäämiseen. Viimeinen askel on munien paljastaminen ja lopputuloksen ihailu.

Decorated eggs wrapped in old thighs waiting to be put in decoction of natural dyes 2022
Koristellut munat vanhoissa sukkahousuissa odottamassa väriaineissa keittämistä. Kuva: Vivita Kaupere (Vihti, Finland)

Jokaisella perheellä on omat tapansa tai jopa salaisuutensa tehdä ja toteuttaa tätä perinnettä. Munan värjäysprosessin vaiheet voivat vaihdella ja käytetyt materiaalit tai lähestymistavat munien koristeluun ja käärimiseen voivat olla erilaisia. Myös munien keittämiseen käytetty aika vaihtelee: milloin ne otetaan pois kiehuvasta vedestä tai kuinka pitkään munien annetaan värjäytyä. Perinnettä harjoittavat latvialaisperheet myöntävät, että munien valmistaminen on kilpailu, jossa vertaillaan, kuka on onnistunut tekemään kauneimmat pääsiäismunat. Kilpailuhenkisyys on johtanut siihen, että parhaiden ja kehittyneimpien värjäysideoiden etsimiseen käytetään paljon aikaa ja vaivaa. Nykyisin on myös tärkeää ottaa kuvia munista ja jakaa ne sosiaalisessa mediassa.

Perinteen taustaa ja historiaa

Pääsiäisen juhlimisella on pitkä historia latvialaisessa kulttuurissa. Pääsiäinen on kevätpäivänseisauksen juhla, jolloin päivä ja yö ovat samanpituisia. Juhla liittyy maan kiertoon auringon ympärillä, ja muna nähdään auringon symbolina. Siksi kananmunat ovat aina olleet tämän juhlan keskipisteessä.

Munien värjääminen ja "munatappelu" ovat latvialaisperheiden yleisimmät pääsiäisperinteet. Munien värjääminen on latvialaisille vanha ja rakas tapa, ja on sanottu, että pääsiäistä ei voi viettää ilman tätä perinnettä. Pääsiäinen on latviaksi Lieldienas, mikä vapaasti suomeksi käännettynä tarkoittaa suuria päiviä. Ennen vanhaan latvialaiset juhlivat Lielā dienaa -juhlaa, jonka sisältö perustui pakanallisiin tapoihin. Vuosisatojen ajan sekä kristilliset että pakanalliset tavat ovat sekoittuneet toisiinsa. Nykyään pääsiäinen on sekoitus näitä kahta perinnettä.

Process of decorating eggs, the night before Easter in the Latvian home 2022
Munien koristelua pääsiäistä edeltävänä iltana latvialaisessa kodissa 2022 Photo: Klāvs Ozoliņš (Vihti, Finland)

Pääsiäismunien värjäämiskäytännöt vaihtelevat asuinpaikan mukaan. Vuodenaika ja maantieteellinen sijainti vaikuttavat mahdollisuuksiin hankkia aineksia niin luonnosta kuin paikallisista kaupoista. Munien värjäämistavat vaihtelevat näistä syistä, mutta toisaalta tavat vaihtelevat myös siksi, että ihmiset haluavat kokeilla uusia tapoja värjätä munia. He etsivät uusimpia trendejä ja tietoa luonnonväriaineilla värjäämisestä. Vanhat perinteiset tavat yhdistyvät sulavasti nykyajan trendeihin ja siten siirtyvät seuraavalle sukupolvelle.

Tieto munien värjäämisestä siirtyy eteenpäin latvialaisperheissä yhdessä tekemisen kautta. Joka vuosi latvialaiset perheet valmistautuvat pääsiäisen viettoon koristelemalla munia. Vuosittainen traditio vahvistaa perinnettä ja levittää tietoa siitä eteenpäin seuraaville sukupolville.

Easter morning in the Latvian home 2019
Koristeltuja munia pääsiäisaamuna latvialaisessa kodissa 2019 Kuva: Laura Odziņa (Helsinki, Finland)

Pääsiäisen munien värjääminen perinne toistuu latvialaisperheissä joka vuosi. Tämä perintö elää lähes jokaisessa latvialaisperheessä. Syyksi suosiolle on esitetty, että munien värjääminen on vahvasti yhteydessä latvialaiseen ruokaperinteeseen: ruokakulttuurilla on merkittävä rooli latvialaisessa kulttuurissa. Pääsiäisjuhlan pääruokana on koristellut kananmunat. Jokaisella perheellä on omat metodinsa ja tietämyksensä värjäämisestä, jotka siirtyvät seuraaville sukupolville suullisen perinnön ja yhdessä tekemisen avulla. Osaamista ja tietotaitoa jaetaan valmistus- ja värjäämisvaiheessa. Lapset otetaan aktiivisesti mukaan perinteen harjoittamiseen, jotta he oppivat tekemällä perinteen tavat.

Perinteisten tapojen yhdistäminen nykyaikaisempiin tapoihin tuottaa värejä nostattaisivat vielä enemmän perinteen houkuttelevuutta ja tekisivät siitä modernimman. Värjäämisen tapoja voidaan lisätä melkeinpä vuosittain. Koska perheiden nuorimmilla on keskeinen rooli perinteen tekemisessä ja toteuttamisessa, se siirtyy luontevasti seuraaville sukupolville. Monet latvialaisperheet ovat kokevat, että tämä on perinne, joka on pidettävä elossa, ja välitettävä eteenpäin seuraavien sukupolville.

Latvialais-suomalaisten perheiden yhdistys Laivas ry

Artikkeli on syntynyt osana Elävän perinnön lähettiläät hanketta vuonna 2023 ja sen on kirjoittanut Vivita Kaupere

Rozentāls-seura - Suomi-Latvia-ystävyysseura Pääsiäistä vietetään Latviassa ikivanhoin perintein

Mari Moilanen,Värjää kananmunat luonnonväreillä – raaka-aineet löytyvät jääkaapistasi! Iltalehti 9.4.2020

Lee Esselström, Munien värjääminen luonnonväreillä - näin helposti se onnistuu Yle 14.04.2014

Let the journey begin: Diary of trilingual family, Coloring Easter Eggs - Latvian Style

Latvian Public Broadcasting, How to colour your Easter eggs the Latvian way

Kerry Kubilius, Easter in Latvia: Springtime Holiday Traditions The Northern Vox

Videot

Coloring Eggs for Easter - Latvian Traditions

Easter Egg Painting - very old Latvian method

Latvian traditions. Easter (in Latvian)

Latvian spring equinox (with English subtitles):LIELDIENAS

Latviankieliset

Mellēna, M., Muktupāvels, V., Spīčs, E. & Irbe, E. 2020. Gadskārtu grāmata (Year Book). Riga: SIA Madris

Easter. An article about Easter as spring equinox celebration tradition:

Easter. Sisters, let’s colour eggs variegated. An article about Easter and egg colouring tradition