Leimarit

From Elävä perintö -wiki
Jump to navigation Jump to search
Leimarit
Sijainti Tampere
Asiasanat

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Leimarit on lyhennys sanasta leimautumispäivät. Ensimmäiset tapahtumat järjestettiin osana valtakunnallisia Leimautumispäivien ohjelmaa Tampereella. Leimarit liittyy seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen omaleimaiseen kulttuuriperintöön Tampereella. Leimarit on useita kertoja vuodessa järjestettävä tapahtuma, juhla ja bileet. Tapahtumaa järjestää Pirkanmaan SETA ry, joka on aiemmalta nimeltään Tampereen SETA ry. SETA on lyhennelmä sanoista seksuaalinen tasavertaisuus. Ensimmäiset leimautumispäivät järjestettiin Tampereen ylioppilastalolla  4.marraskuuta vuonna 1988. Tiliasuuden esiintyjänä oli Tuula Amberla ja Narkissos ryhmä.

Perinteen taustaa ja historiaa

Huhtikuussa 1973 kokoontui parikymmentä miestä tamperelaisen ravintola Tiiliholvin kabinettiin perustamaan Vagabondi ry:tä, joka oli nykyisen Pirkanmaan SETA:n lähtöpiste. Voimassa olevan kehotuskieltolain vuoksi yhdistyksen nimi ei viitannut suoraan vähemmistöihin ja virallisesti yhdistyksen ilmoitettiin toimivan yhdyssiteenä ”perheettömille ja yksinäisille”. Alkuaikoina ryhmäkokoontumiset ja kokoukset pidettiin lähinnä yksityisissä kodeissa.

Yhdistys halusi järjestää jäsenilleen kokoontumisia ja tansseja. Ensimmäiset naamiaistanssit järjestettiin samana vuonna toukokuussa. Suuren suosion saavuttaneiden juhlien pitopaikat vaihtuivat usein, sillä vuokratilojen sopimukset irtisanottiin, kun selvisi, että juhlaväki oli homoseksuaaleja. Tanssi-illoista kertyneillä varoilla yhdistys kykeni ostamaan itselleen huoneiston Hämeenpuisto 41:stä, missä toimi vuoteen 2006 saakka. Sen jälkeen Pirkanmaan SETA ry toimi Tampereen keskustassa osoitteessa Kuninkaankatu 15. Nykyisin Pirkanmaan SETA toimii Näsilinnankadulla Eteläpuiston kupeessa.

Tanssitilaisuuksien järjestäminen ympäri Tamperetta uuvutti niin järjestäjiä kuin yleisöäkin. Sen vuoksi yhdistys perusti vuonna 1990 oman ravintolan Club Mixein, joka toimi ensin osoitteessa Otavalankatu 9:ään. Nykyisin Itsenäisyydenkadullatoimiva, yksityisomistuksessa oleva Mixei on Suomen vanhin yhä toiminnassa oleva homoravintola.

Nykyisessä Pirkanmaan SETA:ssa kokoontuu yli 10 aktiivista vertais- ja toimintaryhmää. Yhdistys tarjoaa myös valtakunnallista tuki- ja neuvontapalvelua verkko- ja puhelinpäivystyksenä. Näkyvä toimintamuoto on myös Leimarit. Ne keräävät kerrallaan satoja juhlijoita.

Perinteen tulevaisuus

Leimarit ovat elävä ja jatkuva perinne, tapahtuma, jonka yhä uudet sukupolvet ovat ottaneet omakseen. Leimarit on viime vuosina järjestetty yleensä 8 kertaa vuodessa. Viime vuosina leimareissa on juhlittu vuoden kiertoon liittyviä tapahtumia, alkuvuodesta järjestetään vuoden alottajaisleimarit, huhti-toukokuussa Wappuleimarit, kesä-heinäkuussa kesäleimarit, syksyllä Syksynaloitusleimarit ja joulukuun alussa Pikkujoululeimarit.

Työväenmuseo Werstas

Pirkanmaan Seta ry

Kati Mustola&Johanna Pakkanen: Sateenkaari-Suomi, Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen historiaa, Like, 2007, ISBN 978-952-471-942-1