Leipäjuusto

Leipäjuusto
Sijainti Pohjanmaa, Lappi, Kainuu
Asiasanat Leipäjuusto, Leipäjuusto perinne

Leipäjuustoa ja lakkahilloa.
Leipäjuustoa ja lakkahilloa. Kuva: Teemu Rajala.

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Leipäjuustoa valmistivat ne, joilla oli maitoa. Ennen teollista aikaa leipäjuustoa valmistettiin kesäisin ja syksyisin.

Perinteen harjoittaminen

Leipäjuusto valmistetaan lehmänmaidosta. Leipäjuustoa valmistettaessa kuumennettuun maitoon lisätään juoksutinta, joka erottaa valkuaismassan herasta. Herasta irronnut juustomassa kootaan ja/tai siivilöidään ja siitä muotoillaan pyöreä, litteä kiekko. Muotoilun jälkeen juusto paistetaan siten, että pinnalle muodostuu tummia täpliä.

Perinteen taustaa ja historiaa

Juusto oli juhlaruokaa, ja sitä annettiin palkaksi esimerkiksi heinäntekoväelle. Perinteisesti leipäjuusto oli tapana jättää kuivumaan ja säilöä jopa vuosien ajan. Kuivaa juustoa pehmitettiin tulella. Lämmittäessä juustosta vapautui uskomaton tuoksu. Nykyään leipäjuustoa syödään suoraan paketista avattuna. Leipäjuustoa voidaan syödä kylmänä tai lämmitettynä.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Leipäjuustolla on monta nimeä kuten juustoleipä ja kahvijuusto. Leipäjuuston nimi tulee sen kypsennys tavasta, joka on samantapainen kuin leivällä. Usein leipäjuusto on noin sentin tai parin sentin paksuinen levy, joka on väritykseltään valkoinen tai kermanvaalea ja sen pinnassa on paahtamisen aiheuttamia tummia täpliä. Ennen teollista aikaa leipäjuustoa valmistettiin kesäisin ja syksyisin.

Perinteen tulevaisuus

Leipäjuuston kanssa sopii marjoista tehty hillo, joista perinteinen vaihtoehto on lakkahillo. Leipäjuusto sopii alkupalaksi, välipalaksi tai jälkiruuaksi esimerkiksi kahvin kera. Leipäjuustoa voi myös pistää salaattiin tai keittoihin.

Jedu, Nivala, taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä

Makiahonjuustola