Maanvalloitus

Maanvalloitus
Asiasanat pihapeli, Meidän perintö, lapset

Lapset.

Perinteen harjoittaminen

Maanvalloitus on leikki, jossa maahan piirretään suuri ympyrä, joka jaetaan pelaajien määrän mukaisesti tasakokoisiin maihin.

Ympyrän koko riippuu pelaajien koosta. Liian pienessä ympyrässä heitot ovat helppoja ja liian isossa vaikeita. Pelin alussa jokainen pelaaja asettuu omaan maahansa, josta he eivät saa poistua (ainakaan heiton aikana). Heittovuorossa oleva yrittää heittää ja osua kepillä toista pelaajaa polven alapuolelle. Jos keppi osuu, heittäjä saa vallata kohteelta niin suuren alueen kuin kepillä piirtämällä kykenee rajaamaan. Rajaaminen tapahtuu etenemällä jalat rajojen päällä haara-asennossa kohteen maan ylle ja piirtämällä siihen kepillä uusi rajaviiva. Rajattu alue liitetään heittäjän alueeseen. Jos pelaajan maa vallataan kokonaan, hän putoaa pois ja jos itse valloittaja kaatuu maahan venytettyään liikaa omaa maataan, niin kyseinen pelaaja saa mitään.

Voittaja on viimeiseksi jäljelle jäänyt, joka ei ole kaatunut maahan.

Heiton jälkeen vaihtoehtoja on kaksi. Toisessa variaatiossa heittotuloksesta riippumatta heittovuoro siirtyy kohteelle. Tällöin pudonneen pelaajan heittovuoro arvotaan (heittäjä ei mukana) tai käytetään kepin putoamispaikkaa hyödyksi tai annetaan vuoro pienimmän maan omistajalle. Toisessa variaatiossa heittovuoro siirtyy sille, jonka maata lähimmäksi keppi putosi.

Peliä pelataan edelleen välitunneilla ja koululiikunnassa.

Kaisaniemen ala-asteen 4. luokan ET-ryhmä