Maanvalloitus

From Elävän perinnön wikiluettelo
Maanvalloitus
Sijainti Suomi
Asiasanat pihapeli, Meidän perintö, lapset

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Lapset.

Perinteen harjoittaminen

Maanvalloitus on leikki, jossa maahan piirretään suuri ympyrä, joka jaetaan pelaajien määrän mukaisesti tasakokoisiin maihin.

Ympyrän koko riippuu pelaajien koosta. Liian pienessä ympyrässä heitot ovat helppoja ja liian isossa vaikeita. Pelin alussa jokainen pelaaja asettuu omaan maahansa, josta he eivät saa poistua (ainakaan heiton aikana). Heittovuorossa oleva yrittää heittää ja osua kepillä toista pelaajaa polven alapuolelle. Jos keppi osuu, heittäjä saa vallata kohteelta niin suuren alueen kuin kepillä piirtämällä kykenee rajaamaan. Rajaaminen tapahtuu etenemällä jalat rajojen päällä haara-asennossa kohteen maan ylle ja piirtämällä siihen kepillä uusi rajaviiva. Rajattu alue liitetään heittäjän alueeseen. Jos pelaajan maa vallataan kokonaan, hän putoaa pois ja jos itse valloittaja kaatuu maahan venytettyään liikaa omaa maataan, niin kyseinen pelaaja saa mitään.

Voittaja on viimeiseksi jäljelle jäänyt, joka ei ole kaatunut maahan.

Heiton jälkeen vaihtoehtoja on kaksi. Toisessa variaatiossa heittotuloksesta riippumatta heittovuoro siirtyy kohteelle. Tällöin pudonneen pelaajan heittovuoro arvotaan (heittäjä ei mukana) tai käytetään kepin putoamispaikkaa hyödyksi tai annetaan vuoro pienimmän maan omistajalle. Toisessa variaatiossa heittovuoro siirtyy sille, jonka maata lähimmäksi keppi putosi.


Perinteen taustaa ja historiaa

Perinteen eteenpäin välittäminen

Peliä pelataan edelleen välitunneilla ja koululiikunnassa.

Perinteen tulevaisuus

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Kaisaniemen ala-asteen 4. luokan ET-ryhmä

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

Suullinen lähde, Wikipedia, perinneleikit.fi