Matti ja Teppo -vitsit

Sijainti Turku, Varsinais-Suomi, Suomi
Asiasanat huumori, vitsit, turkulaisuus, Matti ja Teppo Ruohonen

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Matti ja Teppo Ruohonen ovat koko kansan tuntema lauluduo, jonka ura alkaa jo 1960-luvulla. Milloin ja miksi heistä tuli suusta suuhun kiertävien vitsien aihe, on veikkailujen varassa, mutta luultavasti ensimmäiset heihin liittyvät sutkaukset on kerrottu keikkamuusikoiden pukuhuoneissa. Persoonalliset veljekset edustavat vitseissä paitsi itseään, myös kaikkia turkulaisia. Matti ja Teppo -vitsit ovatkin tavallaan turkulaisvitsien alalaji. Sen sijasta että sanottaisiin että "yks turkulainen oli kerran..." sanotaankin että "Matti ja Teppo oli kerran..."

Perinteen harjoittaminen

Vitsien kertomisen sosiaalinen merkitys on huomattava. Niiden avulla on laukaistu tunnelmaa, viihdytetty seurapiiriä ja ilkuttu naapuriheimolle, etnisille ryhmille tai muuten "meistä" poikkeaville ryhmille, mutta myös ivattu vallanpitäjiä ja yhteiskuntajärjestelmiä. Matti ja Teppo -vitsit kuuluvat niiden kaskujen joukkoon, jossa nauretaan jollekulle yksinkertaiseksi arvellulle ryhmälle tai yksilölle. Tällaisia ovat mm. ruotsalaisvitsit, irlantilaisvitsit ja blondivitsit,

Matti ja Teppo -vitsejä kerrotaan kaikkialla, missä muutenkin kaskuja viljellään. Vitsien joukossa on myös ruokottomia versioita. Monissa vitseissä huumori perustuu Turun murteen omituisuuksille:

Matti ja Teppo olivat lähdössä Kanarian saarille. Lentoasemalla Tepolle tuli jano ja hän sanoi piipahtavansa kioskilla ostamassa pullon juotavaa. Kun miestä ei kuulunut takaisin tuntikausiin, alkoi Matti hermostua. Silloin puhelin soi.

- Misä sää Tepi olet?

- Mää olen Afrikas!

- Kuin sää Afrikas olet, sunhan piti vaan käydä kokis ostamas.

- No mää meniv vaan sihen tiskil ja sanosin et "An Gola" ja nyt mää olen tääl Angolas.

Perinteen taustaa ja historiaa

Matti Ruohonen (s.8.8.1949) ja Teppo Ruohonen( s. 1.3.1948) murtautuivat Suomen iskelmätaivaalle esikoishitillään Kissankultaa vuonna 1970. Yli puolitoista miljoonaa levyä myyneet veljekset pääsivät vitsien aiheeksi 1980 -luvun lopulla. Matti ja Teppo -huumoria vauhditti rockyhtye Sleepy Sleepers, joka julkaisi vuonna 1987 Sleepy Sleepers sings Matti ja Teppo -albumin. Legendaariseksi muodostui yhtyeen keikka Seinäjoen Provinssirockissa saman vuoden kesäkuussa. Mato Valtosen rinnalle Seinäjoen lavalle ilmaantuivat oikeat Matti ja Teppo, mikä villitsi 20 000 -päisen yleisön. Sleepy Sleepersin Matti ja Teppo -vaihe lisäsi vitsien suosiota. Yhtyeen Matti ja Teppo - levy oli yhtyeen parhaiten menestynyt albumi, sen yli 50 000 kappaleen myynti ohitti jopa Matin ja Tepon samaan aikaan ilmestyneen "Kaiken takana on nainen" -levyn menestyksen. Sleepy Sleepers sings Matti ja Teppo -levyllä myös kerrotaan joitakin Matti ja Teppo -vitsejä, kuten tämä: "Teppo! Oleksää ollu koskaan naisen kans sillai? - Emmää ole. Paitti olen mää kerran Turus. - No olem määki Turus".

Matti ja Teppo ovat hyödyntäneet itsestään kerrottuja vitsejä myös omilla keikoillaan. 40-vuotisjuhlakiertueellaan he sijoittivat kappaleittensa väliin videoklippejä, joissa kerrottiin Matti ja Teppo -vitsejä Turun murteella.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Matti ja Teppo -vitsit ovat sulautuneet osaksi suomalaista vitsiperinnettä ja niitä kerrotaan samaan tapaan kuin Pikku Kalle -juttuja tai ruotsalaisvitsejä. Vitsejä toistellaan kouluissa, kaveriporukoissa ja kosteiden juhlien pikkutunneilla. Ne ovat vakioaineistoa myös monilla netin vitsi- ja huumorisivustoilla. Lavahumoristeista ainakin Turussa tunnettu "Förin äijä" sisällyttää esiintymisiinsä usein Matti ja Teppo -tarinoita. Kun kustantajat pyysivät Matin ja Tepon elämäkertaa vuonna 2006, sanoivat veljekset, että elämäkerran sijasta haluaisivat, että heistä kerrotut vitsit koottaisiin yhteen teokseen. Tältä pohjalta syntyi humoristinen teos "Matti ja Teppo Vitsit&vaiheet".

Perinteen tulevaisuus

Matti ja Teppo -vitsien kultakausi osui vuosituhannen vaihteen molemmin puolin, mutta genre on yhä elinvoimainen. Sosiaalisen median läpimurto kiihdytti juttujen leviämisvauhtia valtavasti. Uusia Matti ja Teppo -kaskuja syntyy nykyään harvakseltaan, mutta monet vanhoista ovat jääneet ikivihreiksi, joita kerrottaneen vielä vuosikymmenien ajan. Mielenkiintoista olisi tietää, jatkavatko Matti ja Teppo -vitsit elämänkaartaan vielä silloinkin, kun Ruohosen veljesten musiikki on poistunut soittolistoilta.

Turkuseura - Åbosamfundet ry, Markku Heikkilä

Markku Heikkilä: Matti ja Teppo Vitsit&vaiheet WSOY 2006.