Museoraitti-verkosto

Kuvaus
Museoraitti on 46 maatalousteemaisen museon verkosto, jonka kohteisiin lukeutuu huolella vaalittuja yksityisiä kokoelmia, kotiseutumuseoita, ammatillisesti ylläpidettyjä museoita ja hyvin hoidettuja perinnetiloja. Verkoston tarkoituksena on mahdollistaa Suomen maatalousteemaisten museoiden välistä yhteistyötä, tukea harrastajavoimin ylläpidettyjä kohteita ammatillisesti sekä tehostaa museoiden näkyvyyttä yhdessä tehden ja tietoa jakaen. Museoraitilla on valtakunnallisesti tärkeä tehtävä aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön moniyhteisöllisen säilyttämisen edistäjänä. Suomen maatalousmuseo Sarka on verkoston perustaja ja vastaa sen toiminnan ylläpitämisestä.
Suomen maatalousmuseo Sarka järjestää kaksi kertaa vuodessa Museoraittimuseoiden tapaamisen, jossa käsitellään museoiden toiminnan kannalta keskeisiä aiheita. Tilaisuuksissa keskustellaan verkoston toiminnasta ja siitä, minkälaisia toiveita ja ideoita raittimuseoilla on syntynyt omaa toimintaa ylläpitäessään. Tässä verkostossa on mahdollista kehittyä, sekä kehittää toimintaa yhdessä. Museoraitti on toteuttanut kuluneina vuosina yhteisiä hankkeita, joihin on saatu rahoitusta muun muassa Museovirastolta.

Vierailut toisissa Museoraittimuseoissa kuuluvat olennaisena osana verkoston toimintaan. Monien kohteiden ylläpitäjille vierailut tarjoavat arvokasta vertaistukea, omaan työhön syntyy uutta innostusta ja usko omiin kykyihin vahvistuu. Yhteinen retki pyritään toteuttamaan joka kesä.
Museoraittia markkinoidaan yhdessä. Raittimuseoilla on mahdollisuus osallistua joka toinen vuosi painettavaan esitteeseen, jonka painokustannukset jaetaan siihen osallistuvien museoiden kesken. Esitteitä jaetaan erilaisilla messuilla, museoissa ja muissa matkailuneuvontaa harjoittavissa paikoissa. Esite on voimassa 2 vuotta kerrallaan ja siitä on myös saatavilla sähköinen versio. Museoraittiverkostoon kuuluvat pääsevät lisäksi mukaan yhteiselle museoraitti.fi -sivustolle, jota Suomen maatalousmuseo Sarka ylläpitää ja päivittää. Tämä toiminta on avuksi erityisesti niille museoille, joilla ei ole resursseja omien kotisivujen tekemiseen ja ylläpitoon.
Museoraitti-verkoston museot hallinnoivat suurta määrää kulttuuriperintöaineistoja. Verkoston kautta jäsenmuseoilla on mahdollisuus hankkia itselleen omiin tarpeisiinrakennettu Renki-luettelointijärjestelmä, jonka ylläpidosta Suomen maatalousmuseo Sarka vastaa. Sähköisissä tietokannoissa verkostolla on yli 100 000 objektia – näistä merkittävä osa myös Finnassa. Museoraitti tarjoaa digitoimattomien aineistojen luettelointiin myös apua ja tukea. Museoraitti-verkostolla on siis säännöllistä yhteistä toimintaa, josta Sarka sopimuksen mukaan vastaa. Yhteiset verkkosivut toimivat Museoraitin markkinointi- ja tiedotuskanavana. Lisäksi joka toinen vuosi painettava yhteisesite on verraton apu maatalousteemaisten museoiden tarjonnasta kerrottaessa. Sarka kerää verkoston museot vuosittain keskustelemaan yhdessä sen toiminnan kehittämisestä ja on apuna ja tukena museaalisissa kysymyksissä ympäri vuoden.

Tausta
Suomen maatalousmuseo Sarka on vuonna 2005 perustettu maatalouden valtakunnallinen vastuumuseo, joka tallentaa maatalousaiheisia esineitä ja valokuvia, välittää maatalouteen liittyviä perinteitä sekä toimii maataloushistorian tietopankkina. Museoraitti sai alkunsa Suomen maatalousmuseo Saran aloitteesta hyvin pian tämän ensimmäisen valtakunnallisen, maatalouteen erikoistuneen museon perustamisen jälkeen vuonna 2006. Alussa kohteita oli mukana 17, mutta määrä nousi nopeasti yli 30:n. Uusia jäseniä verkostoon liittyy edelleen tasaiseen tahtiin.
Suomessa on valtava kirjo erilaisia museoita, yhteensä yli tuhat mukaan lukien pienet paikalliset ja yksityiset museot. Suuri osa harrastajavoimin ylläpidetyistä museoista ja kokoelmista käsittelee tavalla tai toisella perinteistä suomalaista kulttuuria ja elinkeinoja ja tätä kautta maatalouden historialla on niissä väistämättä tärkeä rooli. Merkittäviä maatalousesineistön kokoelmia löytyy myös muista ammatillisista museoista. Näiden kokoelmien, siis paikallisesti ja valtakunnallisestikin merkittävän kulttuuriperinnön, säilyttämisen koordinoimiseksi tarvittiin yhteistoimintaa ja verkosto, jonka vuoksi Museoraitti perustettiin.
Museot koostaan riippumatta ovat olemassa paitsi säilyttääkseen, myös välittääkseen tietoa menneestä maailmasta nykyisille ja tuleville sukupolville. Tieto museoista ja kokoelmista välittyy niissä vieraileville yleisöille markkinoinnin ja tiedotuksen kautta. Markkinointiin käytettäviä resursseja on erityisesti harrastajavoimin ylläpidetyillä museoilla äärimmäisen vähän - suurelta osalta maataloushistoriallisia kohteita esimerkiksi digitaalinen esittely verkkosivujen muodossa puuttuu kokonaan. Museoraittiverkoston tavoitteena on ollut tehostaa yhteistä markkinointia yhteisen verkkosivujen sekä painetun markkinointimateriaalin kautta.

Tulevaisuus
Museoraitti jäsenineen on Suomen maatalousmuseo Saran keskeisimpiä kumppanuusverkostoja. Sen toiminta liittyy olennaisesti Saran valtakunnallisen vastuumuseon toimialaan ja sen kehittämiseen asetettuja resursseja pyritään jatkossa jopa kasvattamaan. Jo lähes 20-vuotiaan verkoston museoissa ja muissa kohteissa toimijat ovat vaihtuneet ja toiminta kehittynyt – tiedotus ja erityisesti digitaalinen viestintä ovat tänä päivänä aivan jotain muuta kuin vielä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä.
Museoraitin tulee kehittyä ja tehdä se erityisesti kuuntelemalla jäsenmuseoidensa kehitystarpeita ja toiveita. Tämän vuoksi vuosittain järjestettävät tapaamiset ovat hyvin tärkeitä. Tulevaisuuden haaveena on kehittää verkoston kohteiden markkinointia ja digitaalisia palveluita verkkosivuja uudistamalla. Verkkosivujen yhteyteen on lisäksi suunnitteilla materiaalipankki, josta löytyisi tietoa maatalousteemaisten museoiden arjen tilanteiden avuksi ja tueksi. Näin voidaan olla avuksi myös muille, kuin verkostoon kuuluville yhteisöille ja henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita kulttuuriperinnön säilyttämisestä.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt
Suomen maatalousmuseo Sarka sekä Museoraitti-verkoston museot
Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin
Museoraitti-sivusto https://www.museoraitti.fi/
Annalan kotiseutumuseo, Pyhäjoki
Emil Cedercreutzin museo, Harjavalta
Etelä-Pohjanmaan traktorimuseo, Nurmo
Eurajoen maatalousmuseo, Eurajoki
Finbygrändin maatalousmuseo, Tammisaari
Gårdskullan maatalousmuseo, Siuntio
Havumäen maatalous- ja traktorimuseo, Läyliäinen
Hinnerjoen museot, Hinnerjoki
Jalasjärven museo, Jalasjärvi
Kallenaution kestikievari, Juupajoki
Kauppilan umpipiha, Laitila
Kinnarin kotimuseo, Akaa
Kirvun pitäjämuseo, Mäntsälä
Kokemäen museot, Kokemäki
Korteniemen perinnetila, Tammela
Kotajärven auto- ja traktorimuseo, Sastamala
Kovelan Traktorimuseo, Nummi-Pusula
Koveron perinnetila, Ikaalinen
Kullaan kotiseutu- ja museoyhdistys, Leineperi
Kuokkalan museoraitti, Lempäälä
Lepaan Puutarhamuseo, Hattula
Liehtalanniemen museotila, Puumala
Liperin maaseutumuseo Tähkä, Liperi
Loimaan kotiseutumuseo, Loimaa
Mustialan maataloushistoriallinen museo, Tammela
Mäkilän Traktorimuseo, Somero
Pattoin perintötalo, Juva
Pöytyän Museopappila ja Reppuniemi, Pöytyä
Riuttalan talonpoikaismuseo, Kuopio
Sagalundin museo, Kemiö
Sakkola-Museo, Lempäälä
Silliperinnemuseo Dikseli, Naantali
Suomen Asutusmuseo, Lapinlahti
Suomen maatalousmuseo Sarka, Loimaa
Taivassalon museo, Taivassalo
Talomuseo Glims, Espoo
Talonpoikaismuseo Katvala, Nivala
Talonpoikaismuseo Yli-Kirra, Punkalaidun
Telkkämäen perinnetila, Kaavi
Tervolan kotiseutumuseo, Tervola
Toivosen Eläinpuisto ja Talonpojanmuseo, Kokkola
Trollbergan traktori- ja maatalousmuseo, Vantaa
Uotilan tilamuseo, Harjavalta
Vantaan maatalousmuseo, Vantaa
Virtain perinnekylän museot, Virrat
Weteraanimoottorikerho Wanhan Woiman perinnekeskus, Oulainen