Nuuttipukit

  From Elävä perintö -wiki
  Nuuttipukit
  Sijainti Satakunta, Varsinais-Suomi, Uusikaupunki, Kustavi, Taivassalo, Laitila
  Asiasanat perinne, kalendaariperinne

  Perinteen harjoittajat ja tuntijat

  Nykyään nuuttipukkiperinne on pääasiassa lasten harjoittamaa toimintaa. Lapset lähtevät keskenään kaveriporukassa kiertämään talosta taloon. Usein tarvitaan kuitenkin aikuisten apua, esim. autokuskeiksi ja pukeutumisen apuna. Aikaisemmin nuuttipukkeina kiersivät enemmän myös aikuiset.

  Toiminta ei ole mitenkään järjestäytynyttä, siihen liittyvää valmistelua ei tehdä juurikaan päiväkodeissa tai kouluissa. Joissakin Vakka-Suomen kunnissa esim. kuntien kulttuuritoimi järjestää nuuttipukeille yhteisen tilaisuuden, johon heidän toivotaan kokoontuvan.

  Kaksi mustavalkokuvaa lapsista pukeutuneina nuuttipukeiksi.
  Uusikaupunkilaisia nuuttipukkeja 1950-luvun lopussa. Kuvat Uudenkaupungin museosta.

  Perinteen harjoittaminen

  Nuutinpäivänä, 13.1. pääasiassa lapset pukeutuvat naamiaisasuihin ja lähtevät kiertämään talosta taloon. Ovella he kysyvät, "saavatko Nuuttipukit tulla". Luvan saatuaan esittävät yleensä jonkun laulun tai runon tms. Tämän jälkeen saavat palkaksi esim. suklaapatukan, lakritsia, hedelmän, rahaa tms. Joillakin alueilla myös aikuiset pukeutuvat ja illalla järjestetään ns. Nuutintanssit.

  Perinteen taustaa ja historiaa

  Ainakin 1800-luvulta on käyty Nuuttipukkeina, aikaisemmin Nuuttipukkeja olivat nuoret miehet, jotka pukeutuivat pukeiksi ja kiersivät taloissa pelottelemassa ja pyytämässä joulusta jääneet oluet ym. Myöhemmin tapa alkoi keventyä, mukaan tuli myös nuoria naisia. 1920-30-luvuilla alkoi jo olla nuorison ja lasten perinnettä, viimeistään sotien jälkeen ainakin kaupungeissa pääasiassa lasten perinnettä. 1980-luvulta lähtien Nuuttipukkien vaatteet alkoivat olla yhä enemmän erilaisia fantasia-asuja ja muita naamiaisasuja.

  Perinteen eteenpäin välittäminen

  Jos vanhemmat ovat itse käyneet Nuuttipukkeina, siirtyy perinne usein myös heidän lapsilleen. Joissakin kunnissa yhdistykset järjestävät yhteisiä Nuuttipukkien kokoontumisia ja tansseja. Nuutinpäivän perinne ei juurikaan ole päiväkotien tai koulujen levittämää perinnettä.

  Perinteen tulevaisuus

  Vuosi vuodelta Nuuttipukkiperinne on hiipunut. Perinteen tulevaisuus riippuu pitälti siitä, ovatko lasten vanhemmat kotoisin seudulta, jossa perinnettä on vaalittu. Tällöin se usein siirtyy myös perheen lapsille.

  Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

  Uudenkaupungin museo

  Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

  Kadonnutta 20-lukua etsimässä -blogissa aiheesta.

  Lisätietoa mm. Sikses kiva paikka -blogissa.