Paasveden pirun valot

Sijainti Savonlinna
Asiasanat meteoriittijärvi, kertomaperinne, luonnonilmiöt

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Paasvedellä liikkuvat ja sen rannoilla asuvat ihmiset ovat kertoneet ja edelleen kertovat tarinoita järvellä nähdyistä valoilmiöistä.

Perinteen harjoittaminen

Savonrannalla, koillisen Saimaan sylissä on 230 miljoona vuotta sitten veteen iskeytyneen meteoriitin aiheuttama syvä kraatteri. Sen yllä on havaittu magneettisen kentän poikkeavuuksia. Ne saattavat olla syynä valoilmiöille, joita ihmiset kraatterijärvellä näkevät.

Savonrantalaiset ovat kertoneet jo kolmen vuosisadan ajan Paasvedellä nähdyistä valoista - piruista, jotka loimottavat jään ja veden päällä kuin nuotio tai liekehtivä heinäsuova. Valo nousee veden alta ja lähestyy ihmistä, mutta lähestyttäessä kiitää pakoon veden pinnalla tuulta nopeammin. Savonrantalaisten tarinoiden mukaan valot Paasvedellä ovat piruja, hukkuneita venäläisiä merimiehiä tai hyviä kala- ja aarrepaikkoja opastavia olentoja.

Savonranta on kirjaimellisesti Savon ranta ja rajaa on piirretty useampaan kertaan savolaisten ja karjalaisten sekä Ruotsin ja Novgorodin välillä muun muassa Täyssinän rauhan rajan osalta. Savo rajautuu edelleen karjalaan, siinä mihin piru valollaan sen piirsi. Suomalaisessa perinteessä kerrotaan tarinoita rajapiruista, jotka sovittelevat rajariitoja.

Tiede nimeää ilmiön virvatuliksi, jotka aiheutuvat kaasupurkauksista, sähkömagneettisesta säteilystä tai bakteereista. Paasveden virvatulet ovat maailmallakin noteerattu (Paasselkä devils) elävä mysteeri, jota ei ole ratkaistu. Paasveden valot näyttäytyvät myös tänä päivänä veden äärellä asuville.

Perinteen taustaa ja historiaa

Valoilmiöitä on selitetty jo kolmen vuosisadan ajan. Maailmalla ilmiö tunnetaan Paasselän piruina (Paasselkä Devils), mutta paikallisille vesistö on Paasvesi tai savolaisittain Puasves.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Sulo Strömberg on aikoinaan kerännyt aineistoa ja hänen materiaalistaan on julkaistu kirja vuonna 2006. Axel Straschoy julkaisi vuonna 2021 dokumentin Paasselän pirut, jossa haastateltiin joitain silminnäkijöitä. Savonranta-Seura ry. kokoaan tarinoita Savonranta-talon aineettoman kulttuuriperinnön näyttelyihinsä.

Perinteen tulevaisuus

Syksyisin järjestetään Paasveden piru-risteilyjä, jolloin on mahdollista päästä järveltä käsin siihen kohtaan, missä havaintoja on runsaimmin.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Savonranta-Seura ry. on kotiseutuyhdistys, joka tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä Savonranta-taloon.

Strömberg, Sulo. 2006. Kerimäen ja Savonrannan kyliä kiertämässä : tarinoita Paasveen pirusta ja pohuista. Toim. Julkunen, Pirjo ja Julkunen, Verna. Jyväskylä: Tripylon. ISBN 9529207514

Suomalaiset lähteet ilmiöstä löytyy:

Maailmalla ilmiöstä on kirjoitettu mm.