Penkkariperinne

Penkkariperinne
Asiasanat koulujuhlat, abiturientit

Penkinpainajaisajot

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Penkinpainajaiset on juhla, joka järjestetään helmikuussa abiturienttien päättäessä säännöllisen koulunkäyntinsä

Järjestäjinä on opiskelijat ja osittain opettajat.

Opetushallituksen ohjeen mukaan penkinpainajaisten järjestämisestä päättää koulutuksen järjestäjä paikallisen epidemiatilanteen mukaisesti tartuntatautiviranomaisia konsultoiden. Jotenka vakavassa koronatilanteessa voi olla parempi harkita penkkareitten siirtämistä myöhemmäksi.

Perinteen harjoittaminen

Lukion ylimmällä luokalla varsinainen koulutyö päättyy muista koululuokista poiketen jo helmikuussa nykyisin kurssimuotoisissa lukioissa yleensä lukuvuoden 3. tai 4. jakson päättyessä helmikuun alkupäivinä. Tämän jälkeen kevätlukukauden loppuosan aikana abiturienteille pidetään ainoastaan ylioppilastutkinnon kirjalliset kokeet sekä eri aineissa suulliset kuulustelut (tenttikausi). Nykyisin hieman varsinaisen koulutyön päättymisen jälkeen, yleensä 7. viikon torstaina (aikaisintaan 12. ja viimeistään 18. helmikuuta) vietettävä penkinpainajaispäivä on karnevaalihenkinen rieha ja abeille viimeinen tilaisuus irrotella ennen siirtymistä lukulomalle ylioppilaskirjoituksia varten.

Penkkareissa eri lukioiden viimeisellä luokalla olevat ovat perinteisesti ajelleet kuorma-autojen kyydissä ympäri kaupunkinsa keskustaa heitellen makeisia. Kuorma-autoihin on myös tapana kiinnittää suurikokoisia maalauksia, joiden on määrä kertoa, minkä koulun abit ovat kyseessä sekä myös viihdyttää ohikulkijoita. Yleensä kuorma-autoissa on pilakuvia tai joku muu ajankohtainen aihe, jolla vitsailla sekä sen soveltaminen koulumaailmaan. Kuorma-autojen maalaamiseen liittyy kiinteästi kilpailuhenki paikkakunnilla, joissa ylioppilaskokelaita ja lukioita on useampia.

Perinteen taustaa ja historiaa

Penkinpainajaisia on vietetty Suomessa jo lähes yhtä kauan kuin ylioppilaskirjoituksiakin. Aluksi kirjoitukset järjestettiin vain Helsingissä ja penkinpainajaisissa helsinkiläiset opiskelijat saattoivat ulkopaikkakuntalaiset juniinsa. Myöhemmin myös helsinkiläiset halusivat omaa ohjelmaa joten alettiin järjestää penkinpainajaisten rekiajeluja. Tämä perinne levisi Helsingistä kirjoitusten mukana muualle Suomeen. Rekiajelu päättyi ravintolaan, jossa abiturientit sai ostaa ekaa kertaa alkoholia. Nykyinen karnevaalien kaltainen ajelu perinne on tullut vasta sotien jälkeen.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Oletuksena tällaisistä perinteistä vain kerrotaan eteenpäin joko oppilaisen välityksellä/kavereiden mutta myös opettajat, jotka on järjestämässä mukana, kertoo oppilaille. Myös yleensä penkkareista uutisoidaan, jotta ihmiset saavat informaatiota sekä ihmiset kuvaa omaan sosiaaliseen mediaan aiheesta kuvia ja videoita.

Perinteen tulevaisuus

Koronatilanne on vaikuttanut nykyisin penkkariperinteeseen siten, että se on toteutettu virtuaalisesti jonkun esityksen merkeissä. Mutta niin kauan kuin on lukioita, tulee penkkariperinne säilymään. Penkkarit ovat niin tärkeä perinne lukioille ja lukiolaisille, ettei se voi hiipua.

Taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä Jedu Nivala

Videot: Sodankylän lukion penkkarit 1996