Perinneleikit ry:n leikkiäppi

From Elävän perinnön wikiluettelo
Kuvakaappaus Perinneleikit-sovelluksen aloitusruudusta.
Kuvakaappaus Perinneleikit-sovelluksen aloitusruudusta.


Kuvaus

Perinteisten leikkien edistämiseksi Perinneleikit ry on yhdessä Donkey Gamesin kanssa kehitellyt älypuhelinsovelluksen. Perinneleikit ry:n ilmainen puhelinsovellus sisältää perinteisiä leikkejä, jotka sopivat niin lapsille kuin lapsenmielisille. Sovellus sopii erityisen hyvin alan ammattilaisten materiaalipankiksi, josta leikkejä voi ottaa käyttöön tilanteen mukaan, mutta myös vanhempien leikkihetkiin lasten kanssa. Puhelinsovellusta voi nykyään käyttää myös julkistenleikityksiemme seuraamiseen, jotka ovat kaikille avoimia. Tämä helpottaa ihmisiä löytämään leikityksemme ja osallistumaan leikkeihimme sekä toimintaamme.

Leikit on jaoteltu eri kategorioihin, joita ovat pihaleikit, sisäleikit, metsäleikit, klassikkoleikit, pikkulasten leikit ja ajankohtaisetleikit. Suosikkileikit on mahdollista tallentaa myös omaan listaan, joten leikkien hakeminen ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin helppoa ja hauskaa. Ajankohtaiset leikit tarjoavat materiaalia juhlistamaan esimerkiksi isän- tai äitienpäivää. Sovelluksen avulla löytyy sopiva leikki jokaiseen päivään!

Kuvakaapaus Perinneleikit-sovelluksen vesilätäkköleikistä.
Kuvakaapaus Perinneleikit-sovelluksen vesilätäkköleikistä.


Tausta

Perinneleikit ry on vuodesta 2009 toiminut yhdistys, jonka tavoitteena on ylläpitää ja elvyttää perinneleikkiajatusta osana nykyajan lasten ja perheiden arkea – toivoen Kirkonrotan, Purkkiksen ja Tervapadan vauhdittavan mahdollisimman monen pihapiirin leikkihetkiä! Yhdistys on koonnut leikkejä tähän mennessä kahden kirjan, 11 kirjasen, 10 kalenterin sekä muistipelin ja metsäleikkikorttien muotoon. Tulevaisuudessa pyrkimyksemme on hyödyntää perinneleikkien säilömiseksi kasvavissa määrin älypuhelimien sovelluksia sekä koulutuksia.

Tavoitteena on, että lapset ja perheet kokoontuisivat leikkimään perinteisiä leikkejä osana mukavaa vapaa-ajan yhdessäoloa. Perinteiset leikkien tarjoavat loistavan vapaa-ajan aktiivisen vaihtoehdon tietokoneen liialliselle ”hupikäytölle”. Samalla leikit täyttävät osan liikuntapiirakkaa tuoden samalla hymyn huulille. Ajatuksena on, että liikkuakseen ei tarvitse aina urheilla tai kilpailla – leikkien liikkuu huomaamatta!

Toiminnan pääpaino on leikitys erilaisissa tapahtumissa. Yhdistys toteuttaa leikityksiä eri yhteistyötahojen kanssa, mm. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Keravan kaupungit, sekä Tuusulan kunta. Toimintaa on tehty myös toisten yhdistysten kanssa, kuten Suomen Urheiluliiton ja Metsäyhdistyksen kanssa. Näin pystytään ruohonjuuritasolla edistämään perinneleikkituntemusta sekä edistämään tärkeää sosiaalista hyötyliikuntaa lasten ja kaikkien lastenmielisten keskuudessa. Tavoitteena on luoda leikkikokemuksen kautta ennen kaikkea iloa, innostusta sekä monia punaisia poskipäitä!


Tulevaisuus

Maailmaa muuttuu ja ihmiset sen mukana, mutta tavoitteena on pitää leikki mukana kaikkien arjessa. Kehitteillä on myös uusi sovellus, joka auttaa pitämään ulkoleikkien ja liikkumisen merkitystä esillä lasten sekä vanhempien arjessa, sekä tuomaan samalla lisää käyttäjiä perinteisille leikkipuistoille. Tulevaisuudessa tavoitteena on panostaa enemmän aikuisten leikittämiseen, sillä liian usein leikki nähdään vain lasten asiana, vaikka pieni heittäytyminen tekisi erityisen hyvää aikuisillekin.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Perinneleikit ry

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

Donkey Games

Lataa sovellus Google Playsta

Lataa sovellus App Storesta