Plassin markkinat

From Elävän perinnön wikiluettelo
Plassin markkinat
Sijainti Kalajoki, Pohjois-Pohjanmaa
Asiasanat markkinat, kalajoki, plassi, tori, vanha kaupunki

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Plassin Kyläyhdistys, Kalajoen kaupunki

Perinteen harjoittaminen

Plassin markkinat järjestetään kerran vuodessa, lokakuun toinen pe-la. Tapahtumassa on torimyyjiä, yhdistyksiä, järjestöjä, organisaatioita. Tapahtumaan osallistuu myös kunnan kauppaliikkeet ja monet muut tahot.

Perinteen taustaa ja historiaa

Kalajokisuun pohjoisrannalla sijaitseva Plassi on vanha kauppa- ja markkinapaikka, ”marknadsplats”. Markkinoita alueella on pidetty 1620-luvulta saakka yhtäjaksoisesti. Plassi on pääosin vanhan puutaloasutuksen muodostama kyläkeskittymä, jolla on pitkät perinteet Kalajoen kaupan, merenkulun, käsityöläisyyden ja sahateollisuuden keskuksena. Ydinalue on suojeltu ja sillä on valtakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön status.

Plassin vanha kylärakenne on säilynyt hyvin. Alueella on erittäin monipuolinen rakennuskanta: pääraitin varrella säilyneet vanhimmat markkinamökit ovat mahdollisesti 1700-luvun lopulta. Nämä ovat muistumia Pohjois-Suomen suurimmasta tervankaupan keskittymästä.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Markkinat pidetään edelleen vuosittain samaan aikaan samalla paikalla. Kalajokisuun pohjoisrannalla sijaitseva Plassi on vanha kauppa- ja markkinapaikka, ”marknadsplats”. Markkinoita alueella on pidetty 1620-luvulta saakka yhtäjaksoisesti. Plassi on pääosin vanhan puutaloasutuksen muodostama kyläkeskittymä, jolla on pitkät perinteet Kalajoen kaupan, merenkulun, käsityöläisyyden ja sahateollisuuden keskuksena. Ydinalue on suojeltu ja sillä on valtakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön status.

Perinteen tulevaisuus

Tapahtuma on odotettu koko syksyn yksi päätapahtumista Kalajoella. Tapahtuma kokoaa torimyyjät, ystävät, perheet yhteen.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Kalajoen Kotiseutuyhdistys ry

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

Kalajoen kaupunki

Kalajoen matkailu

Plassi