Plassin markkinat

Plassin markkinat
Sijainti Kalajoki, Pohjois-Pohjanmaa
Asiasanat markkinat, kalajoki, plassi, tori, vanha kaupunki

Plassin Kyläyhdistys, Kalajoen kaupunki

Perinteen harjoittaminen

Plassin markkinat järjestetään kerran vuodessa, lokakuun toinen pe-la. Tapahtumassa on torimyyjiä, yhdistyksiä, järjestöjä, organisaatioita. Tapahtumaan osallistuu myös kunnan kauppaliikkeet ja monet muut tahot.

Perinteen taustaa ja historiaa

Kalajokisuun pohjoisrannalla sijaitseva Plassi on vanha kauppa- ja markkinapaikka, ”marknadsplats”. Markkinoita alueella on pidetty 1620-luvulta saakka yhtäjaksoisesti. Plassi on pääosin vanhan puutaloasutuksen muodostama kyläkeskittymä, jolla on pitkät perinteet Kalajoen kaupan, merenkulun, käsityöläisyyden ja sahateollisuuden keskuksena. Ydinalue on suojeltu ja sillä on valtakunnallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön status.

Plassin vanha kylärakenne on säilynyt hyvin. Alueella on erittäin monipuolinen rakennuskanta: pääraitin varrella säilyneet vanhimmat markkinamökit ovat mahdollisesti 1700-luvun lopulta. Nämä ovat muistumia Pohjois-Suomen suurimmasta tervankaupan keskittymästä.

Perinteen tulevaisuus

Tapahtuma on odotettu koko syksyn yksi päätapahtumista Kalajoella. Tapahtuma kokoaa torimyyjät, ystävät, perheet yhteen.

Kalajoen Kotiseutuyhdistys ry

Kalajoen kaupunki