Poronkäristys

Poronkäristys
Sijainti Lappi
Asiasanat Poronkäristys

Poronkäristystä, perunamuusia, puolukkahilloa ja suolakurkkua lautasella.
Poronkäristystä, perunamuusia, puolukkahilloa ja suolakurkkua. Kuva: Wikimedia Commons.

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Poronkäristys on tunnetuin lappilaistaustainen ruoka. Monien mielestä nopeasti kypsyvä ja takuumurea paisti on paras käristyksen raaka-aine. Paistikäristyksen maineeseen saattaa tosin vaikuttaa se, että pyrkiessään mahdollisimman edulliseen hintaan osa tuottajista on tarjonnut käristyslihaksi lähes kaikenlaista lihaa paksuine kalvoineenkin ja ero paistilihaan on ollut silmiinpistävä. Paistikäristyksen maku on aika mieto ja pidempään haudutettuna se helposti murenee pieneksi silpuksi. Poromiehet itse ovat hyvin pitkään kypsentäneet paistin paistina ja mieluusti vuolleet lapaa käristyslihaksi. Monille Lapissa liikkuneille lapakäristys on tullut tutuksi laadukkaana ruokana, joka on myös edullisempaa kuin paistikäristys. Lavassa ei ole paksuja kalvoja, mutta hiukan ohuita kuitenkin samoin kuin hiukan rasvaa. Nämä antavat lihaan makua. Maultaan yhtä hyvää, mutta hiukan enemmän rasvaa sisältävää ja hinnaltaan edullisempaa käristyslihaa saadaan jättämällä lapa pois ja käyttämällä pelkästään vasan etupään lihoja. Syötävää käristystä saa toki muistakin ruhonosista. Erinomaista tulee vaikka potkasta tai kylkirullasta. Tavanomaisen lihan lisäksi käristystä voi tehdä myös vasan maksasta sekä sydämestä. Kummassakin on selvästi erilainen maku kuin normaalissa lihassa ja selvä enemmistö maistelleista on sanonut näistä pitäneensä.

Perinteen harjoittaminen

Viipaloi poronliha ohuiksi siivuiksi. Laita paistinpannu kuumenemaan liedelle. Lisää pannulle voi ja porosiivut. Ruskista lihat kauttaaltaan kuumalla pannulla ja mausta ne kevyesti sormisuolalla sekä mustapippurirouheella. Peitä pannu kannella ja laske lieden lämpötilaa. Anna lihojen hautua alhaisella lämmöllä 5-10 minuutin ajan. Tarjoile pottuvoin ja puolukkahillon kera.

Perinteen taustaa ja historiaa

Alun perin käristystä on tehty mistä tahansa poronlihasta. Ruoanlaittotapojen kehittyessä ja monipuolistuessa liha on alettu valita valmistustavan mukaan ja käristykseenkin on yhä useammin valittu siihen parhaiksi havaittuja ruhonosia.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Kun raavaiden porojen sijasta suurin osa teurastettavista poroista on nykyisin vasoja, poromiehet ovat alkaneet lisätä lapaan muitakin etupään lihoja: etuselkää, rintaa, kylkeä, etupotkaa jne. Etupään lihojen rasvat ja ohuet kalvot antavat lihalle maukkaan maun ja sopivasti purtavan suutuntuman. Liha ei murene pidemmässäkään haudutuksessa. Tämä on se poronkäristysliha, jota poromiehet itse nykyään syövät, ja jota he ylpeinä tarjoavat parhaille vierailleenkin. Myös parhaat ravintolat eri puolilla Lappia käyttävät juuri tätä käristyslihaa.

Perinteen tulevaisuus

Poronkäristyksen valmistaminen on muuttunut ajan saatossa erilaiseksi ja maustamistavat ovat muuttuneet.

Jedu Nivala, taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä

Deliporo: Poronkäristys