Rössypottu

Rössypottu
Sijainti Oulu, Pohjois-Pohjanmaa
Asiasanat kulttuuri, ruokakulttuuri, ruokaperinne, Pohjois-Pohjanmaa, röyssypottu, Oulu

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Rössypotut ovat peräisin Oulusta. Siihen käytetään tuoretta verta, jota kutsutaan rössyksi eli veri paltuksi. Se valmistetaan tuoreesta naudan-, sian- tai poron verestä. Siihen kuuluu myös kuoritut perunat ja sianliha, jotka keitetään vähäisessä vedessä kypsäksi.

Perinnettä pitää yllä Martat, RPS eli rössypottuseura ja maa- ja kotitalousnaiset.

Perinteen taustaa ja historiaa

Rössypotut ovat alkujaan Saksasta Alasaksista, jossa niitä syötiin sadonkorjuujuhlien eli köyrin yhteydessä.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Reseptejä saa esimerkiksi Marttojen sivuilta sekä monilta internetin keskustelu sivustoilta https://www.k-ruoka.fi/reseptit/rossypottu . Useimmissa ravintoloissa tarjotaan rössypottuja ruokana ja niitä saa myös einesruokana kaupoista.

Perinteen tulevaisuus

Perinne on vakaalla pohjalla, koska se kulkee sukupolvelta toiselle Oulussa. Monissa oululaisissa kodeissa syödään rössypottuja päivällisellä.

Taide ja luova ilmaisu -vallinnaisryhmä, Jedu Nivala