Revontulien symboliikka
Revontulien symboliikka | ||||
---|---|---|---|---|
|
Perinteen harjoittajat ja tuntijat
Revontulien tutkintaa on harjoitettu jo ennen ajanlaskun alkua ja on yritetty keksiä niiden syntymisen syytä. Mytologisia selityksiä on kehitelty monia revontulien syntymiselle, esiintymiselle ja mitä ne saattavat tarkoittaa tai aiheuttaa. Tieteellisiäkin teorioita on kehitelty monia. Keski- ja Etelä-Euroopassa harvinaisemmat revontulet ovat symbolisoineet sotaa, kuolemaa ja nälänhätää. Eritysesti punaiset revontulet yhdistetään vereen, joita sotatantereella kuolleet sotilaat ovat vuodattaneet. Toiset vanhankansan tarinat kertovat revontulien olevan linkki ihmisten ja jumalien välillä. Esim. Viikingit uskoivat henkien johdattavan vainajat revontulia pitkin onnen ja yltäkylläisyyden valtakuntaan.
Perinteen harjoittaminen
Revontulien näkeminen liitetään yleensä onneen ja hedelmällisyyteen kytkeytyvää mystiikkaa. Pohjoisissa kansanperinteissä revontulet liitetään uskomuksien kautta vainajiin ja Grönlannin inuitit ovat uskoneet revontulien olevan kuolleiden lasten sieluja. Toisaalla grönlannissa niiden on sanottu olevan henkiä, jotka pelaavat jalkapallon tapaista peliä mursun kallolla, tai mursujen henkiä, jotka pelaavat ihmiskallolla. Grönlannissa revontulista käytetäänkin nimitystä aksarnirq, joka tarkoittaa pallonpelaajaa. Revontulien kaksi tyypillistä väriä, kelmeän vihreä ja verenpunainen, ovat kiihottaneet pohjoisten alueiden ihmisten mielikuvitusta. Kalpea vihreä hohto on liitetty vainajiin. Skotlannissa tunnetaan revontulista edellistä hilpeämpi nimitys Merry Dancers, 'iloiset tanssijat'. Pohjois-Venäjällä vastaava ilmaisu on saluny, 'telmijät'.
Perinteen taustaa ja historiaa
Revontulien tieteellinen nimi on jo 1600-luvun alusta ollut Aurora Borealis eli Pohjoinen Aamurusko. Varhaisimmat maininnat revontulista historiassa on antiikin Kreikan ajan kirjoista, jolloin niitä on havaittu jo 600eaa. milloin Thales Miletoslainen oli kiinnittänyt huomiota revontuliin ja hän alkoi yrittää keksiä niiden syntymisen syytä. Sana revontulet tulee vanhasta suomalaisesta uskomuksesta, että tulikettu huiskii hännällään kallioita tai tunturin kupeita sytyttäen hankauksen kautta kipunoita, revontulia. On arveltu, että tuolloin Thales näki samat revontulet, jotka huomasivat myös samaan aikaan elänyt Israelin profeetta Hesekeil, jonka alussa olevan kuvauksen taivaalla näkyneistä poikkeuksellisista ilmiöistä on selitetty viittaavan revontuliin.
Perinteen eteenpäin välittäminen
Revontulia kuvataan ja videoidaan todella paljon ihan normaalien ihmisten puolesta, jotka eivät ole revontuliharrastajia ja ne houkuttelevat turisteja katsomaan tätä ilmakehän valoilmiötä. Revontulien katselemiseen järjestetään luontoretkiä, joilla kerrotaan revontulien merkityksistä eri kulttuureille ja uskojille. Voit kertoa eteenpäin vanhojen suomalaisten uskomusten tarinoita tuliketusta, joka on alun perin tullut ilmi Itä- ja Pohjois-Suomen kansanperinteessä tai kertomuksista revontulien olevan edesmenneiden lasten sieluja. Revontulet esiintyvät muun muassa Philip Pullmanin fantasiaromaanissa Kultainen kompassi, elokuvissa Kätketyn kullan maa (1996), Insomnia (2002) ja Aurora Borealis (2005) sekä televisiosarjassa Villi Pohjola.
Perinteen tulevaisuus
Revontulien tutkiminen ja tarkkailu jatkuisi ja jäisi nykyisten ihmisten elämään. Kansanperinteiden uskomukset ja tarinat jäisivät vielä uskoon ihmisille kertomalla niitä eteenpäin. Nykyään kun on internet, niin perinteen tulevaisuus voi olla hyvinkin vahva ilmiö silloinkin, sillä revontulista löytyy paljon kuvia, videoita, tarinoita ja kaikkea muuta. Sekä revontulet ovat luonnon ilmiö, niin suomessa käyvät turistit voivat nähdä ne taivaalla ja jakaa kyseisestä tapahtumasta ystävilleen ja perheen jäsenilleen, joka sitten saattaa innostaa heitä tutkimaan asiaa.
Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt
Taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä, Jedu Nivala
Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin
https://fi.wikipedia.org/wiki/Revontulet https://www.ilmatieteenlaitos.fi/revontulet-kysymyksia-ja-vastauksia#5 https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tama-on-revontulten-taikaa-lue-oudot-uskomukset/1784644