Saunominen

Kohteesta Elävä perintö -wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Saunominen
Mukana kansallisessa luettelossa
Sijainti Suomi
Asiasanat arki, juhla, joulu, juhannus, sauna, kylpy, löyly, vihta, vasta, kiuas
Kuva: Suomen saunaseura ry

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Sauna on kaikille suomalaisille tuttu ja lähes kaikki suomalaiset saunovat ainakin satunnaisesti. Saunaperinne on hyvin monimuotoinen ja paikallisia sekä perhekohtaisia eroja voi olla paljonkin. Saunomisessa ei ole yhtä oikeaa tapaa.

Suomessa on paljon julkisia saunoja esimerkiksi uimahallien ja urheilutilojen yhteydessä. Muutamia kaikille avoimia yleisiä saunoja on etenkin pääkaupunkiseudulla. Kerrostaloyhtiöihin on rakennettu talokohtaisia yhteissaunoja ja nykyisin myös moniin asuntoihin rakennetaan oma huoneistosauna.

Perinteen harjoittaminen

Saunoja on Suomessa varovaisesti arvioiden noin 3,2 miljoonaa ja saunomista harrastetaan niin julkisissa kuin yksityisissäkin tiloissa. Sauna on osa niin arkista toimintaa kuin juhlaakin.

Sauna on kuuma huone, jossa vettä kuumennetuille kiville heittämällä saadaan aikaan vesihöyryä eli löylyä. Saunatyyppejä on useita, mutta alkuperäinen lämmitysmuoto on puu. Perinteisin ja vanhin on muoto on savusauna, jossa lämmityksen aikainen savu tulee saunatilaan ja se tuuletetaan lämmityksen päätyttyä pois. Uloslämpiävät saunat ovat nykyisin yleisempiä ja niissä palokaasut johdetaan hormia pitkin ulos. Nykyaikana on myös muilla tavoilla lämmitettäviä saunoja, yleisimpänä sähkölämmitteinen sauna.

Saunomista harrastetaan milloin ja missä vain. Perinteisiä saunomistapoja edustavat juhlapäivinä saunominen. Sauna on suomalaisessa jouluperinteessä erittäin tärkeä ja se aloittaa ”juhlaan laskeutumisen”. Perinteinen saunapäivä on lauantai, mutta nykyään suomalaiset saunovat runsaasti myös muina päivinä.

Kuva: Suomen saunaseura

Perinteen taustaa ja historiaa

Ensimmäiset saunat ovat syntyneet jo tuhansia vuosia sitten. Sauna on ollut monitoimipaikka, jossa peseytymisen lisäksi on hoidettu sairauksia, synnytetty, pesty kuolleet ja tehty paljon jokapäiväisiä puhdetöitä. Alun perin sauna on ollut pelkkä kuoppa, jossa tulta on pidetty. Sittemmin Suomessa savupirtti on ollut tyypillinen asumus. Savupirteistä alettiin siirtyä uloslämpiäviin saunoihin 1700–luvulla ja savusaunat ovat nykyään harvinaisempia. Nykyään sauna on rauhoittumisen ja rentoutumisen tyyssija.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Saunominen on merkittävä osa suomalaista elämäntapaa ja sen eteenpäin välittäminen toimii hyvin. Perinne siirtyy eteenpäin niin jokapäiväisessä elämässä kuin juhlien yhteydessäkin. Jo pienet lapset tottuvat Suomessa saunomaan ja perinne kulkee sukupolvelta toiselle.

Erilaiset saunajärjestöt tekevät saunakulttuuria ja hyviä saunatapoja tunnetuksi. Suomessa toimii kymmeniä alueellisia ja paikallisia saunaseuroja, jotka pyrkivät edistämään ja kehittämään saunakulttuuria. Saunaseura jakaa tietoa suomalaisesta saunasta ja saunomisesta ympäri maailmaa. Saunaseuran kanssa yhteistyössä toimii Kansainvälinen Saunaliitto.

Kuva: Suomen saunaseura ry

Saunakulttuuria on myös tutkittu paljon. Suomalaisen saunan tutkimussäätiö oli Saunaseuran yhteydessä vuosina 1984–2007 toiminut säätiö, joka keräsi ja jakoi saunatietoa, toimi asiantuntijaelimenä sekä suunnitteli kansainvälisten saunakongressien tieteellistä ohjelmaa. Vuonna 2007 säätiö päätettiin lopettaa, mutta sen toimintaa jatkaa Saunaseuran tutkimustoimikunta.

Perinteen tulevaisuus

Saunaperinteen tulevaisuus näyttää hyvältä. Suomalaiset saunovat aktiivisesti ja etenkin nuoret kaupunkilaiset ovat ottaneet yleiset saunat omakseen viime vuosina. Saunaperinne on elävää ja kehittyvää perintöä.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Suomen Saunaseura ry

Kansainvälinen Saunaliitto (ISA)

Suomen Saunakulttuuri ry

Kansainvälinen Savusaunaklubi ry

Saunamestari Kilta ry

Saunaseura SaunaMafia ry, Vantaa

Sauna Arla perinneyhdistys ry, Helsinki

Jyvässeudun Perinnesaunojat ry, Jyväskylä

Polarin Saunakerho ry, Lappeenranta

Saunaseura Kipakka ry, Kotka

Pispalan saunayhdistys ry - Rajaportin Sauna, Tampere

Saunaseura KUUMA ry, Kerava

Saimaan Saunaseura ry, Lappeenranta

Lauhanvuoren perinne ry

Sompasaunaseura ry, Helsinki

Löylyveljet ry, Kouvola

Teuvan Saunaparaati Saunanturvajoukot, Teuva

Saunaseura Löylynlyöjät ry, Ikaalinen

Saunologia.fi

Sisusavusana Oy

Oulun Rantasaunaseura ry, Oulu

Sauna from Finland ry

Jäämeren uimarit / Sallan Latu ja Polku ry, Salla

Paimion Saunaryhmä, Paimio

Alisniemen saunat, Nokia

Saunat.co

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

Verkkosivustot

Tietoa muista saunaseuroista osoitteesta http://www.saunaseurat.fi/

Kirjalliset lähteet

Aaland, Mikkel 1978: Sweat. The Illustrated History and Description of the Finnish Sauna, Russian Bania, Islamic Hammam, Japanese Mushi-buro, Mexican Temescal, and American Indian & Eskimo Sweat Lodge. Capra Press.

Kansainvälinen savusaunaklubi 2003: Savusaunan paluu. Kansainvälinen savusaunaklubi 10 vuotta.

Konya, Allen & Burger, Alewyn 1973: The International Handbook of Finnish Sauna. Lontoo: The Architectural Press.

Nordskog, Michael 2010: The Opposite of Cold: The Nothwoods Finnish Sauna Tradition. University of Minnesota Press.

Pentikäinen, Juha (ed.) 2001: The Finnish Sauna, the Japanese Furo, the Indian Inipi: Bathing on Three Continents. Helsinki: Building Information.

Särkikoski, Tuomo 2012: Kiukaan kutsu ja löylyn lumo. Helsinki: Gummerus.

Talve, Ilmar 1960: Bastu och torkhus i Nordeuropa. Stockholm: Nordiska Museet.

Tommila, Pekka (toim.) 1985: Rakennan saunan. Helsinki: Rakentajain kustannus.

Vuolle-Apiala, Risto 1993: Savusauna. Helsinki: Rakennusalan kustantajat.

Vuorenjuuri, Martti 1967: Sauna kautta aikojen. Helsinki: Otava.