Snellmanin patsaalla käynti

Kuvaus

Vuosittain 12.5. J.V. Snellmanin eli suomalaisuuden päivänä Kuopion Isänmaallinen Seura järjestää juhlakäynnin Johannes Takasen veistämälle, vuonna 1886 pystytetylle Snellmanin patsaalle. Kyseisenä päivänä Snellmanin puistoon kutsutaan Snellmanien sukuyhdistyksen, Snellman-instituutin ja Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan edustajat sekä kaikkien Kuopion kaupunkilukioiden ensimmäisen opintovuoden opiskelijat juhlistamaan päivää ja muistelemaan snellmanilaisuuden perintöä suomalaisessa kulttuurissa ja elämässä.

Perinteisesti tilaisuus on alkanut Finlandia-hymnin soitolla, jonka jälkeen Kuopion Isänmaallisen Seuran edustaja on lausunut tervehdyssanat. Tämän jälkeen on laskettu juhlavieraiden kukkatervehdykset patsaan juurelle. Juhlakäynnin kohokohtana on juhlapuhe, jonka pitäjät ovat tyypillisimmin olleet koulutuksen tai hallinnon edustajia. Tilaisuus päättyy yhteislauluna pidettävään Maamme-lauluun.

Tausta

Seura on pitänyt yllä Snellman-traditiota Johan Vilhelm Snellmanin patsaan paljastamisvuotta seuranneesta vuodesta 1887 saakka. Traditioon liittyvänä asiana voidaan pitää myös sitä, että vuonna 1886 julkaistiin seuran ylläpitämän Aarni-sarjan ensimmäisenä numerona ”Muistelmia J.W. Snellmanin elämästä Kuopiossa”.

Tällä hetkellä ajatuksena on jatkaa traditiota sellaisenaan.

Kuopion Isänmaallinen Seura