Suomen suven avaus

Suomen suven avaus
Sijainti Pohjois-Karjala, Joensuu
Asiasanat musiikki, lapset, kevät, laulurinne, suurtapahtuma, juhlat

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Joensuun laulurinteelle kokoontuu joka kevätlukukauden viimeisenä perjantaina lapsia laulamaan kaikista Joensuun alakouluista ja useista lähikuntien kouluista aina Kuopiota myöten. Tapahtumaa on vietetty jo yli 30 vuotta. Lapset heittävät laulaen jäähyväiset kouluvuodelle ja avaavat Suomen kesän virallisesti ja samalla tähyävät jo kesälomille. Tapahtumassa laulaa 6 000 lasta ja yleisöä on usein lähes 15 000.Tapahtuman järjestää Joensuun kaupungin varhaiskasvatus- ja koulutuskeskus.

Perinteen harjoittaminen

Laulurinteellä lauletaan kymmenkunta laulua, joita säestää Joensuun puhallinorkesteri. Viime vuosina myös Joensuun kaupunginorkesterin puhaltajat ovat olleet vahvistamassa säestystä. Tapahtuman juontaa useimmiten paikallinen opettaja, ja opettajat ovat muutoinkin tapahtuman onnistumisen takana. Toimikunta valmistelee tapahtumaa syksystä lähtien valitsemalla laulut ja tekemällä harjoitusmateriaalin. Ilmoittautuneiden koulujen opettajat taas harjoituttavat laulut oppilailleen ja tuovat luokkansa paikalle, kuka polkupyörällä tai bussilla ja kuka kävellen. Kuoro ei harjoittele yhdessä kertaakaan ennen illan esitystä!

Suomen suven avaus Joensuun Laulurinteellä 2007

Perinteen taustaa ja historiaa

Kun Joensuuhun valmistui uusi laulurinne, heräsi idea laulutapahtumasta, jossa kaikki kaupungin lapset kokoontuisivat yhteen laulamaan keväisiä lauluja. Niinpä Suomen suven avaus käynnistyi 1985.Tilaisuuden kehittelivät silloinen normaalikoulun lehtori Osmo Paalanen ja koulutustoimenjohtaja Viljo Lehikoinen. Tapahtuma järjestettiin aluksi pienemmällä joukolla, mutta jo toisena vuonna lapsia oli useita tuhansia.

Tapahtuma radioitiin Ylen toimesta, joten se sai suuren määrän kuulijoita myös Pohjois-Karjalan ulkopuolelta. Vuodesta 2014 radioinnista on luovuttu ja tilaisuus lähetetään Yle Areenassa. Nykyisin tapahtumaan saapuu laulajia myös Savosta ja Kainuusta. Kauimmaiset vieraat ovat olleet Helsingistä.

Perustamisesta lähtien suven avauksen lauluja on säestänyt Joensuun puhallinorkesteri. Karjalan sotilassoittokunta säesti heidän apunaan myös useina vuosina ennen lakkautumistaan.

Ensimmäinen artistivieras kutsuttiin lavalle samana vuonna kuin laulurinteen lauluista tehtiin levy. Tämä kylä-levyllä lauloivat Niinivaaran musiikkiluokkien kuorot Prenikat ja Niinikat yhdessä Sari Kaasisen kanssa. Heitä säesti Karjalan Sotilassoittokunta kapellimestari Juha Tiensuun johdolla. Sari Kaasinen myös kutsuttiin ensimmäiseksi artistivieraaksi rinteelle ja hän lauloi yhdessä suurkuoron kanssa säveltämänsä ja sanoittamansa laulun Tämä kylä. Mainitun vuoden jälkeen rinteellä ovat laulaneet muun muassa Hullut Hattuset, Ilkka Alanko, Diandra, Jenna Bågeberg, McPöly, Burlakat, Robin ja Pave Maijanen.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Suomen suven avaus on virallinen yleisötapahtuma Joensuussa. Siihen budjetoidaan joka vuosi määräraha, jolla oman kaupungin oppilaat saadaan bussikyydein osaksi suurkuoroa. Samasta määrärahasta kustannetaan rinteen äänentoisto ja pieni joukko taustatoimijoita. Suuri osa tapahtumasta tehdään talkoilla. Opettajat harjoituttavat laulut luokilleen kevään aikana taustaäänitteiden avulla. Äänite tehdään joka vuosi jonkun musiikkia opettavan opettajan johdolla, ja laulamaan pääsee jokin koulun kuoro. Toimikunnassa toimii myös kaupungin opettajia, jotka organisoivat tapahtuman kevätlukukauden viimeiseksi perjantaiksi. Koulupäivä on tuolloin poikkeuksellisesti klo 15.00-19.00. Aamupäivä on oppilailla vapaata.

Rinteelle kerääntyy suurkuoroa kuuntelemaan perheitä ja entisiä alakoululaisia sankoin joukoin. Myös ikäihmiset ovat ottaneet tapahtuman omakseen. Vasta kun Suvivirsi kajahtaa rinteellä, on todellakin aika jäädä kesälomalle!

Perinteen tulevaisuus

Tapahtumalle perustettiin Facebook -sivut vuonna 2015, joiden kautta uutta yleisöä on saatu lisää tapahtumaan. Lisäksi kaupunki perusti omille sivuilleen Suomen suven avauksen kotisivut.

Vuonna 2016 tapahtumaa uudistettiin monin tavoin. Harjoitusmateriaali muuttui sähköiseksi ja tiedottaminen samoin. Ohjelma tiivistettiin oppitunnin mittaan ja turhaksi koettu puhe pienennettiin minimiin. Näin laulutapahtumassa todella pääsi laulamaan. Yleisölle annettiin myös mahdollisuus osallistua joihinkin lauluihin. Kaupungin paikallislehti Karjalan Heili julkaisi yhteislaulujen sanat tapahtuman alla.

Juhlavuonna 2017 laulurinnekin juhlii Suomen sataa vuotta.

Joensuun kaupungin varhaiskasvatus- ja koulutuskeskus