Viirinryöstö

Viirinryöstö
Asiasanat pihapeli, lipunryöstö, perinneleikki

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Tämä perinneleikki on tunnettu eri ikäluokkien keskuudessa ja sitä harjoittavat erityisesti kouluikäiset nuoret. Kyseinen leikki/peli on suosittu niin koulujen väli- ja liikuntatunneilla kuin lasten vapaa-ajan piha- ja liikuntaleikeissä. Viirinryöstöstä on olemassa muutamia eri variaatioita.

Perinteen harjoittaminen

Viirinryöstöä voidaan pelata joko niin, että viiri piilotetaan osittain tai että se jätetään molempien joukkueiden nähtäville esim. pelialueiden vastakkaisiin päihin. Tavoitteena on löytää ja ryöstää toisen joukkueen viiri/lippu omalle puolelle jäämättä kiinni.

Pelialueeksi voidaan sopia esimerkiksi oma piha tai vaikka jalkapallokenttä, joka jaetaan kahteen osaan. Pelaajat jaetaan kahteen yhtä suureen joukkueeseen ja viirien piilottamisen jälkeen peli voi alkaa. Jos joku vastapuolen pelaajista on toisen joukkueen alueella, hänet voidaan ottaa kiinni ja viedä "vankilaan". Oman joukkueen jäsen voi pelastaa vangin koskettamalla sitä,minkä jälkeen vangin pitää palata omalle alueelleen jatkaakseen peliä. Voidaan myös pelata niin, että pelastusta ei ole, jolloin kiinni jäädessä putoaa pelistä pois odottamaan kierroksen loppua. Peliä jatketaan, kunnes toinen viireistä on löydetty ja ryöstetty joukkueen omalle puolelle.

Perinteen tulevaisuus

Viirinryöstön tulevaisuus näyttää melko vahvalta. Sitä pelataan ja perinnettä välitetään esimerkiksi koulujen liikuntatunneilla ja lasten vapaa-ajan leikeissä. Pelin hauskuus ja jännittävyys niin lasten kuin aikuisten mielissä vahvistavat sen säilymistä ja siirtymistä sukupolvelta toiselle.

Jedu, Nivala: Taide ja luova ilmaisu -valinnaisryhmä