Vuoden käsityötekniikka

Elävän perinnön wikiluettelosta


Kuvakollaasi neljästä erilaisesta punotusta korista.
Vuoden käsityötekniikka 2024: korinpunonta.

Kuvaus

Taitoliitto valitsee vuosittain valtakunnallisen vuoden käsityötekniikan. Valinta on yksi tapa Taitoliiton toiminnassa edistää käsityötä ja osa liiton asiantuntijaroolia. Vuoden käsityötekniikka -valinta nostaa toisaalta katoavia, merkittäviä, mutta ajankohtaisia käsityötekniikoita ja toisaalta valinnalla voidaan korostaa ajankohtaisia käsityöalan ilmiöitä ja trendejä. Näin käsityötekniikoiden tunnettuisuus lisääntyy. Vuoden käsityötekniikka näkyy laajasti käsityöalan koulutus- ja kurssitarjonnassa sekä saa näkyvyyttä mediassa. Taitoliitto tuottaa vuoden käsityötekniikkaan liittyen vuosittain sekä tietoaineistoa että inspiraatio- ja ohjemateriaalia, joka on kaikkien saatavilla taito.fi-sivustolla. Vuoden käsityötekniikan teemaan järjestetään usein myös valtakunnallisia sekä kansainvälisiä yhteistyönäyttelyjä. Seuraavan vuoden käsityötekniikka julkistetaan loppuvuodesta, vuodesta 2020 julkistaminen on tapahtunut Suomen Kädentaidot -messuilla.

Tausta

Taitoliitto on nimennyt Vuoden käsityötekniikan vuodesta 2017 alkaen.

Vuoden käsityötekniikat:

  • makramee (2017)
  • kirjonta (2018)
  • kutominen (2019)
  • vuoleminen (2020)
  • parsiminen ja paikkaus (2021)
  • värjäys luonnonväreillä (2022)
  • kehräys (2023
  • korinpunonta (2024)
  • korjaaminen ja kunnostus (2025)

Makramee on valituista käsityötekniikoista ollut selkeästi valintahetkellä trendikäsityö, jonka suosio on jatkunut usean vuoden ajan vuoden käsityötekniikkavalinnan jälkeenkin. Parsiminen ja paikkaaminen valittiin vuoden käsityötekniikaksi aikana, kun käsityön ja kuluttamisen vastuullisuuden merkitys alkoi nousta suureksi puheenaiheeksi ja se oli jo silloin kansainvälisesti kasvava käsityösuuntaus. Sen jälkeen sen rooli on koko ajan vahvistunut ja valintavuoden tietoisuuden lisäämisellä on ollut selkeää merkitystä myös korjaamisen arvostuksen kasvussa. Kehräyksen vuosi innosti monet kokeilemaan kehräystä ensimmäisen kerran, kuten myös luonnonväreillä värjäys. Erilaisten matalan kynnyksen kokeilumahdollisuuksien avulla on tällaisten käsityötekniikoiden kautta saatu lisättyä myös yleisön tietoa käsityömateriaaleista, materiaalien alkuperästä sekä tuotantoprosesseista ja tehty tunnetuksi esimerkiksi langan monivaiheista syntyprosessia, joka monelle on tänä päivänä varsin vieras. Tällainen yleinen käsityötietoisuus sekä vastuullinen kulutusosaaminen on yksi vuoden käsityötekniikkavalinnan tärkeä merkitys.

Taitoliitto on vuodesta 2020 tehnyt vuoden käsityötekniikasta julkaistun flyer-esitteen, jota on ollut jaossa taitoyhdistyksissä sekä käsityömessuilla järjestön osastoilla.

Vihreää lankaa rukin rullalla.
Vuoden käsityötekniikka 2023: kehräys.

Tulevaisuus

Taitoliitto valitsee vuosittain seuraavan vuoden käsityötekniikan ja se julkistetaan marraskuussa.

Valintojen tausta voi vaihdella eri vuosina. Valinnalla voidaan ostaa joku ajankohtainen käsityöteema esille tai nostaa esimerkiksi katoavaa tai harvinaista käsityötekniikkaa suuren yleisön tietoisuuteen. Valinta voi myös seurata maailmalla esiintyviä käsityötrendejä. Kaikilla valinnoilla halutaan kuitenkin lisästä käsityöalan ja erilaisten käsityötekniikoiden tunnettuutta sekä innostaa ihmisiä perehtymään myös itselle tuntemattomiin käsityötekniikoihin.

Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt

Taitoliitto / Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry

Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin

Sivusto vuoden käsityötekniikasta

Vihreitä ja sinisiä lankavyyhtejä ja lupiinin kukkia.
Vuoden käsityötekniikka 2022: värjäys luonnonväreillä.

Tutustu aiempiin vuoden käsityötekniikoihin