Ystävänpäivän vietto Suomessa

Asiasanat ystävänpäivä, ystävyys, ystävät, rakkaus, rakkaussude, rakkauskirjeet

Perinteen harjoittajat ja tuntijat

Ystävänpäivän juuret ulottuvat mahdollisesti antiikin Roomaan. Ystävänpäivä on aiemmin ollut enemmän rakastavaisten juhla ja on liittynyt enemmän kumppanin etsintään.

Perinteen harjoittaminen

Ystävänpäivän viettoon on monia perinteitä. Nämä ovat ehkä yleisimpiä: Ystävänpäivänä lähetetään tai annetaan kortteja, mutta nykyään saatetaan jopa leipoa ystävänpäivän kunniaksi tai laittaa vain viesti. Ystävänpäivänä saatetaan myös askarella kartongista sydän ja kirjoitetaan ystävien tai kavereiden nimiä ja samalla toivotetaan hyvää ystävänpäivää. Ystävänpäivänä on myös ollut tapana lähettää salaisen ihailun kohteelle kirje nimettömänä.

Perinteen taustaa ja historiaa

Ystävänpäivää vietetään 14. helmikuuta. Ystävänpäivästä varmasti tulee usein mieleen, että se on rakastavaisten juhlapäivä mutta asia ei ole aivan niin, sillä tänä kyseisenä päivänä voidaan myös muistaa ystävää tai kaveria kortilla tai jollain muulla tavalla esim: muistamalla lahjalla tai kertomalla kuinka tärkeä ystävä on. Ystävänpäivä on epävirallinen juhlapäivä.

Perinteen eteenpäin välittäminen

Ystävänpäivä on tullut Suomeen ulkomailta ja sen viettäminen Suomessa erilaista kuin muualla maailmassa. Perinne on myös kaupallistettu, joten ystävänpäivään liittyviä tuotteita löytää kaupoista joitain viikkoja ennen virallista päivää. Joskus myös ystävänpäivän leivonnaiset ovat osa tätä päivää. Kukat ja suklaa ovat myös aika perinteinen lahja ystävänpäivänä.

Perinteen tulevaisuus

Perinne on tarkoitettu niin ystäville kuin rakastuneille, joten perinne säilyy. Suomessa ystävänpäivä on aika uusi perinne muihin verrattuna, sillä se tuli Suomeen vuonna 1980.

Taide ja luova ilmaisun -valinnaisryhmä JEDU Nivala

Ystävänpäivä – Wikipedia