Den Nationella förteckningen över det levande kulturarvet

From Elävä perintö -wiki
Jump to navigation Jump to search
This page is a translated version of the page Elävän perinnön kansallinen luettelo and the translation is 40% complete.
Outdated translations are marked like this.

Den Nationella förteckningen
över det levande kulturarvet

Den Nationella förteckningen är ett steg framåt från Wikiförteckningen över det levande kulturarvet. Den första ansökningsperiod ordnades i 2017 när Undervisnings- och kulturministeriet valde 52 element till den Nationella förteckningen. Museiverket fick nästan ett hundra ansökningar. Den Nationella förteckningen baseras på förslag från Museiverket och expertgruppen för det immateriella kulturarvet. Förslagen har även bedömts av aktörer inom olika branscher. Artiklar i Nationella förteckningen måste uppdateras varje tredje år.

Den Nationella förteckningen kompletteras regelbundet. Nästa gång som man kan ansöka om införande i förteckningen är mellan 4 November till 5 December 2019. Från den nationella förteckningen är det möjligt att senare ansöka till Unescos internationella listor över det immateriella kulturarvet. Beslut om förslag som skickas till Unesco fattas av undervisnings- och kulturministeriet enligt ansökningar av samhällena. Finland förbereder sig att föreslå två element till Unescos förteckningar gällande bastutraditionen och fioltraditionen i Kaustby.

Valet till Nationella förteckningen över det levande kulturarvet är ett erkännande för föreningar som bedriver verksamhet förknippad med traditionerna. Förteckningen ökar traditionernas synlighet. Samtidigt är den ett steg närmare ett erkännande på internationell nivå.

Här hittar du 2017 dokument över förteckningen med information om alla 52 elementer.

Mer information
Leena Marsio, specialsakkunig, Museiverket
leena.marsio(at)museovirasto.fi +358 29533 6017

Other languages: