Den Nationella förteckningen över det levande kulturarvet

Kohteesta Elävä perintö -wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä on käännetty versio sivusta Elävän perinnön kansallinen luettelo, ja käännös on 56 % valmis.

Den Nationella förteckningen
över det levande kulturarvet

Elävän perinnön wikiluettelosta on mahdollista hakea Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Ensimmäinen hakukierros järjestettiin vuonna 2017, jolloin Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi 52 kohdetta kansalliseen luetteloon. Ensimmäisellä hakukierroksella saatiin lähes sata hakemusta kymmeniltä eri toimijatahoilta. Kansallinen luettelo pohjautuu Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksiin. Ehdotuksia arvioivat myös eri alojen toimijat.

Kansallinen luettelo täydentyy määräajoin ja seuraavan kerran luetteloon voi hakea vuonna 2019. Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Suomen esityksistä päättää opetus- ja kulttuuriministeriö yhteisöjen hakemusten perusteella.

Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille. Samalla se on askeleen lähempänä kansainvälisen tason tunnustusta.

Museoviraston esitykseen ja perusteluihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Instruktioner och mer information till sökande

Bedömningskriterier

Mer information
Leena Marsio, koordinator för immateriellt kulturarv, Museiverket
leena.marsio(at)museovirasto.fi +358 29533 6017

Muut kielet:
English • ‎suomi • ‎svenska