Den Nationella förteckningen över det levande kulturarvet

Tämä on käännetty versio sivusta Elävän perinnön kansallinen luettelo, ja käännös on 78 % valmis.
Vanhentuneet käännökset on merkitty näin.

Den Nationella förteckningen
över det levande kulturarvet

Den Nationella förteckningen är ett steg framåt från Wikiförteckningen över det levande kulturarvet. Undervisnings- och kulturministeriet har nämnts 86 element till den Nationella förteckningen. Den Nationella förteckningen baseras på förslag om olika sammhällen dessa utvärdes av Museiverket och expertgruppen för det immateriella kulturarvet. Förslagen har även bedömts av aktörer inom olika branscher. Artiklar i Nationella förteckningen måste uppdateras varje tredje år.

Den Nationella förteckningen kompletteras regelbundet. Urvalet till den Nationella förteckningen över levande kulturarv är ett erkännande för grupper som arbetar med traditioner. Förteckningen gör traditioner mer synliga. Samtidigt är det ett steg närmare internationellt erkännande.

Från den Nationella förteckningen är det möjligt att senare ansöka till Unescos listor över det immateriella kulturarvet. För närvarande är de finska elementen på Unescos listor över immateriella kulturarv bastutradition i Finland (2020), fiolspel i Kaustby (2021) och nordiska klinkbåtstraditioner (2021). Tidsplanen för följande ansökningar är öppen tills vidare.

Vuoden 2023 haku kansalliseen luetteloon on päättynyt ja hakemusten vertaisarviointi on avoinna 2.4 asti. Ohjeet vertaisarviointiin löytyvät aineettoman kulttuuriperinnön sivuston Ajankohtaista-osiosta. Arviointiperusteet löytyvät tästä dokumentista.

Mera information och bedömningskriterier

Läs frågorna här