Folklig pardans och dansmusik

Plats Helsingfors, Uleåborg, Finland

Nordic Dance -workshop Kaustinen Folk Music Festivalilla Maunon makasiinissa heinäkuussa 2019. Kuvaaja: Krista Järvelä

Folkdans och dansmusik är en levande form av kulturarv och gemenskap. I Finland hänvisar folkliga pardanser till en kultur av socialt pardansande som har funnits sedan åtminstone 1600-talet. Denna typ av dansande ersatte gradvis andra danstraditioner och blev den främsta dansformen, som har fortsatt vara en del av den finska folkdanskulturen till denna dag. Med "tanssisoitto" (dansmusik) avses folkmusik som har uppstått för att ackompanjera danser och som fortsatt att vara en levande kultur som solospel och ensemblemusik.

Traditionen praktiseras idag av hundratals människor både organiserat och i mindre privata gemenskaper. Folkdans och dansmusik praktiseras inom familjer och släkter, där den förs vidare från generation till generation, vid evenemang, festivaler, i hobbygrupper och som en del av olika föreningars aktiviteter. Även vissa folkdansgrupper som uppträder ägnar sig åt socialt pardansande och dansmusik vid sidan av sina framträdanden. Organiserad verksamhet finns bland annat inom föreningar som arrangerar undervisning i folklig pardans och dansmusik eller sociala dansevenemang. Undervisningen kan vara i form av kurser eller workshop-liknande verksamhet. Ofta hålls så kallade "fria danser" i samband med undervisningen, där de lärda färdigheterna kan användas. Denna tradition utövas av en bred och mångsidig gemenskap av dansare och musiker som utför, orskar och undervisar i denna sammanlänkning mellan dans och dansmusik. Entusiastiska traditionsutövare inom föreningar vill bevara och utvidga denna tradition. Huvudmålgruppen och de som praktiserar denna tradition är unga och vuxna från hela Finland.

Det finns mindre registrerade föreningar som specialiserat sig på folklig pardans och dansmusik, samt klubbverksamhet där detta är en del av en bredare verksamhet. Branschorganisationer och institutioner, såsom Finlands Svenska Folkdansring, Finlands Svenska Spelmansförbund, Föreningen Brage i Helsingfors, Folkmusikinstitutet, Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus, Kanteleliitto, Karjalainen Nuorisoliitto, Perinnearkku, Pro Kaustinen, Rahvaanmusiikin kerho, Suomalaisen Kansantanssin Ystävät, Suomen Kansanmusiikkiliitto, Suomen Kansantanssi-instituutin puolesta ry, Suomen Nuorisoseurat, främjar traditionsutövandet. Traditionen utövas också informellt och spontant vid privata evenemang, fester och festivaler. Folkmusikgrupper kan uppträda med syftet att erbjuda utrymme för social pardans, vilket också skapar en levande kontakt. Många folkmusiker och ensembler utövar denna dansmusiktradition eftersom det finns en social och funktionell efterfrågan. Traditionen utövas även som en del av bal- och danskulturen. Utbildade musik- och dansinstruktörer fungerar som traditionens förmedlare och utvecklare. På högskolenivå erbjuds undervisning i folkdans vid Oulu yrkeshögskola och undervisning i folkmusik vid Sibelius-Akademin och Centria yrkeshögskola. Organisationer, föreningar och institut för allmänbildning utbildar instruktörer. Traditionen överförs också utan formell utbildning.

Paritanssilähettiläät Béla Gazdag ja Maiju Laurila sekä pelimanni Osmo Hakosalo Oulussa elokuussa 2019. Kuvaaja: Jukka Heinämäki

Utövande av traditionen

Folklig pardans syftar till dansformer som bygger på traditionella danser, och som dansas livfullt och spontant, fritt varierade. Exempel på dansstilar är masurka, polka, vals, schottis, polska, hambo och jenka. Folklig pardans och dansmusik kräver både musiker och dansare för att genomföras. Evenemangen kombinerar levande musik och en fri, traditionsbaserad pardans. Det viktiga är den levande och interaktiva kopplingen mellan musiken och dansen.

Människor engagerar sig i pardans på eget initiativ på grund av sociala behov. Folklig pardans och dansmusik kan uppstå utan yttre styrning, då det inte finns någon undervisning eller ceremonimästare, utan utrymmet utvecklas utifrån de närvarandes behov. Å andra sidan utövas traditionen också i situationer där danser lärs ut till andra. Ofta förbereder undervisningssituationer för fri dans. Även om folkliga pardanser sker självstyrt, skapade i stunden av dansande par, baseras rytmiken och rörelsemönstret starkt på tradition. Den spelade musiken erbjuder varje dansstil en specifik rytmik, där det finns traditionella grundsteg. Beroende på dansparets erfarenhet, mod och kreativitet varieras de lärda dansstegen eller helt nya rörelsekombinationer uppfinns, som dock passar in i dansstilen i den spelade musiken. I de bästa fallen inspirerar dansarna även musikerna och vice versa. Skickliga dansare leder musikerna med sin dans och nyanser, precis som musikerna inspirerar rörelsemönstret med sin musik. Fenomenet existerar i olika former runtom i Finland. Situationer uppstår spontant i samband med evenemang för folklig musik och dans. Tillfällen för utövande av traditionen anordnas regelbundet eller oregelbundet av aktiva entusiaster i olika delar av landet. Även inom familjer och släkter upprätthålls traditionen. De som utövar traditionen kan genomföra fri improvisatorisk dans och musik, där var och en tar plats och ger plats åt andra. Denna färdighet kan undervisas i enklaste form genom att gå. Inlärning sker också i fria danssituationer utan att anta rollerna som elev och lärare. Dagens förståelse för dans kan söka sig mot en mer interaktiv pardans, där traditionella mönster och roller anpassas.

Dans kan också genomföras i en form som är baserad på etablerade dansmönster, där variationer sker inom ramen för dessa mönster. Idag delar man inte längre in dansare binärt i manliga/kvinnliga roller, utan traditionsutövare uppmanas att lära sig principerna för tryggare rum och följa dem. Målet är att bjuda in alla typer av människor så att traditionen fortsätter att leva. Vissa traditionsvårdare beskriver dans och musik som en del av sin identitet. Tröskeln för att dansa är låg eftersom de har vuxit upp i kulturen för social dans. De har erfarenhet av att skapa kontakter med andra människor och uppleva glädje, socialt kapital och mening i livet genom traditionsutövandet.

Traditionens bakgrund och historia

I pardansens och dansmusikens historia beskrivs de ofta som separata traditioner, även om dagens syn på folklig pardans och dansmusik ses som en enhetlig företeelse. I berättelserna om spelmännen finns ingen information om att de någonsin började träna för att bli specifikt dansmusiker eller bröllopsspelmän, utan det var deras exceptionella musikaliska begåvning som gjorde dem till bröllopsspelmän. Dansmusikens tradition har gått i arv från generation till generation, bland annat genom gesäll-mästare-principen. Till exempel, enligt berättelser från sydösterbottniska musiker födda mellan 1880 och 1940, satt alltid en spelman och spelade under dansfester. Barnen kunde lyssna hela kvällen på spelmannen, som spelade på broräcket, rians tröskel, bänken i stugan eller på bordet och noga minnas vad de spelade. Under spelstunderna förmedlades spelmännens rörelser, ansiktsuttryck, rörelser och stillhet, tonerna och tystnaden, samt handlingar, känslor och värden. Gradvis blev observationerna till vanor och praxis i barnens tankar.

När barnens dansmusiken som barnen hörde byttes från polska till polkamusik och slutligen till dragspelsjazz, förändrades också deras musikaliska uppväxtmiljö. Samtidigt förändrades också förebilderna, värderingarna, normerna och det man identifierade sig med. I Södra Österbotten skedde dessa förändringar mycket långsamt och vid olika tidpunkter i olika delar av regionen. Dansmusiken överfördes starkt genom förebilder, och även om förebilderna förändrades från grannens spelman till jazzorkestern som hördes på radion, bestod fortfarande barnens tendens att söka efter något att identifiera sig med.

Fram till slutet av 1700-talet var pardansandet baserat på rörelser på en specifik plats i danslokalen. Dansparen kunde snurra, utföra olika rörelseserier mot varandra eller byta platser, men de rörde sig inte mycket runt i utrymmet. Paren började röra sig mer och dansen blev progressiv i danslokalen på 1800-talet. Sätten som man rörde sig på förändrades markant. Under 1800-talets pardanser rörde sig dansparen vanligtvis runt hela danslokalen och snurrade på ett eller annat sätt runt varandra. Dansen rörelseriktning var vanligtvis motsols, nu känd som "dansriktningen". Parceremonin utfördes medsols. Andra rörelseriktningar användes också.

I och med dessa rörliga danser påverkades och förändrades också danslokalerna, då paren rörde sig runt danslokalen och därmed behövde en jämn yta och mycket utrymme. Denna förändring i dansstilen ledde sannolikt till byggandet av dansbanor i slutet av 1800-talet.

Polska och menuett, som är nyare än pardanser, etablerades som starka former inom den finska danskulturen på 1800-talet. Tillsammans med amerikanska pardanser ersatte de nästan alla andra dansformer som dansades vid allmänna dansfester vid början av 1900-talet.

Under 1900-talet var dansandet på dansbanor den populäraste formen av dans, och den folkliga formen överges nästan fullständigt till förmån för den nya dansmusiken, tills man medvetet började återuppliva de folkliga pardanserna som sedan blomstrade på nytt. Numera kan spelmännen spela improviserad folkmusik, medan spelmännen tidigare hade en specifik förberedd dansrepertoar.

Nordic Dance Helsinki -klubilta Helsingin Arabianrannan Bokvillan-huvilasta syyskaudelta 2019. Kuva: Mikko Malmivaara

Dansen är en integrerad del av samhället. Under 2000-talet speglar de strukturella förändringarna inom folklig pardans samhällsförändringarna. Dansparet bildas inte längre av en man och en kvinna, utan på 2000-talet talar man starkare om en ledare och en följare, eller använder andra könsneutrala termer. Rollerna i dansparet varierar och dansen har mer växelverkan istället för starka rollfunktioner. Inom folksdansens kultur under början av 2000-talet har solodans varvats med pardansande under tjugo år. I dag förstår man att både musik och dans behöver varandra.

Förmedlande av traditionen

Festival, där barn och unga får ett levande exempel på traditionsutövandet. Dans- och musiktraditionen blir en naturlig del av livet på många olika sätt. Idag överförs traditionen till exempel vid Nordic Dance Helsinki -klubbkvällar som arrangeras en gång i månaden. Helgevenemanget Hailuodon paritanssiretriitti samlar årligen personer intresserade av förhållandet mellan pardans och dansmusik. I Helsingfors ordnar Student Folk Dancers och Perinnearkku jam-sessioner en gång i månaden, medan man i Uleåborg arrangerar Norra Österbottens Folk Music Association. Orivesi All Stars spelmansorkester agerar på nationell nivå och introducerar musiker till traditionell och nyare dansmusik. Dessutom erbjuds veckovis undervisning i folklig pardans och dansmusik på kurser runtom i Finland.

Danskulturverksamheten har utvecklats sedan 1990-talet, vilket har återupplivat pardanshobbyn. Det av Museiverket finansierade Pispala Sottis "Koko Suomi osaa Sottiisia"-projektet och dess ambassadörer för pardans, Centralen för främjande av Folkmusik och Folkdans årliga tema "Tanssiin kutsu" för hela sektorn, och KanTaMus digitala pedagogikprojektet har överfört traditionen under 2020-talet.

Det finns inte exakt kunskap om hur traditionen har överförts tidigare. Traditionen har förts vidare genom dans- och musikpublikationer. Traditionen konstrueras och innehållet baseras på föreställningar när man går bortom källmaterial som notskrifter, inspelningar och dansanteckningar till äldre material.

Traditionens framtid

Traditionen är mer levande än på länge. Numera har man erkänt att den västerländska konstuppfattningen obefogat har avskilt olika konstformer, såsom dans och musik, från varandra. Dans och musik har avskilts på flera olika nivåer. I den västerländska kulturen har förhållandet mellan dans och musik – om det över huvud taget har tagits upp – vanligtvis betraktats som funktionellt. Musik har setts som en förutsättning för dansen, men ändå strängt åtskild från den. I fråga om traditionens framtid och nutid strävar man efter att återföra konstformerna tillsammans till en gemensam tradition, en gemensam konstform. Trots, eller möjligen på grund av, individualismen som råder i samhället, har populariteten för folkliga pardanser, precis som populariteten för pardans i allmänhet, ökat från 2010-talet och framåt. Ett av delområdena i det första gemensamma kulturpolitiska målprogrammet för folkmusik och folkdan, VISIO2025, är att närma sig varandra inom områdena för folkmusik och folkdans. Det verkar som om skapandet av denna vision har haft inflytande, då man närmat sig inom områdena för folkdans och folkmusik, vilket syns särskilt inom folklig pardans och dansmusik. Till skillnad från många andra former av traditionsutövning hotas inte folkliga pardanser och dansmusik av att utövarna åldras. I Finland satsas det på att utbilda barn och ungdomar inom folkmusik och folkdans genom nationella läger, evenemang och exempelvis genom verksamhetsformen Näppäri som når hundratals barn.

Som tidigare nämnts, kategoriseras dansare inte längre enligt binära normer, utan istället leds utövarna av traditionen att bekanta sig med principerna för tryggare rumoch följa dem. Detta utgör en styrka inom folkmusik och folkdans i dagens samhälle och lockar troligtvis i allt större utsträckning deltagare av olika slag till traditionen.

Raakaa tradia ry

Nordic Dance ry

Suomen Nuorisoseurat ry

Perinnearkku ry

Rällä ry

Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistys ry

Videor

Kokkola TV - Kaisu Försti, Muusikko, Evijärvi. Mestaripelimanni vuodelta 1980 kertoo tanssin säestämisestä.

Kantamus-hankkeen videot

Internetkällor

SottiisiMoves 2020 – Saa tanssia!

Antero Vipunen - haja-ajatuksia kansantanssista. Suomalaisen kansanomaisen tanssin historia pähkinänkuoressa 3: varsinaiset paritanssit (keskeneräinen käsikirjoitus).

Branschens aktörers webbplatser

Nordic Dance Helsinki

KamuKanta - kansanmusiikin ja kansantanssin tietoa yhteenkeräävä sivusto

KanTaMus – Kansantanssin ja kansanmusiikin digipedagogiikka

Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajan koulutusohjelma

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä

Centria-ammattikorkeakoulun musiikkipedagogin koulutusohjelma

Litteratur

Asplund, Hoppu, Laitinen, Leisiö, Saha, Westerholm. 2006. Kansanmusiikki.toim. Kerola-Innala, P & Lönnroth, Maasala, Valkama, Wessman. WSOY.

Talvitie-Kella, Tuuli. 2008. Soittaja oppijana. Vuosina 1880–1940 syntyneiden eteläpohjalaisten soittajien ensikosketukset musiikkiin ja soittamiseen. Kasvatus & Aika 2 (2), 7–28. https://journal.fi/kasvatusjaaika/article/view/68154

Talvitie-Kella, Tuuli. 2010.Hääpolskasta haitarijatsiin : 1900-luvun alun tanssimusiikkikulttuuri eteläpohjalaisten tanssisoittajien kertomana, kokemana ja soittamana.

Paula Kettu & Jutta Wrangén. HIVUTTAUDU JA HYTKY! Kansanomaisten paritanssien kehitys nykymenneisyydessä ja nyt

Petri Hoppu. Tanssi ja musiikki - yhdessä vai erikseen?

Marko Tikka & Seija-Leena Nevala: Kielletyt leikit – Tanssin kieltämisen historia Suomessa 1888-1984