Lisää ilmiö

Elävän perinnön wikiluettelosta

Tällä sivulla voit ilmoittaa uuden ilmiön Elävän perinnön wikiluetteloon. Ensin sinun on luotava tunnukset. Kirjauduttuasi sivustolle saamillasi tunnuksilla on mahdollista ilmoittaa ilmiöitä ja myöhemmin myös muokata niitä. Tutustuthan ensin luettelon esittelyyn sekä alla oleviin ohjeisiin.

Mieti nimi huolella ja valmistele vastaukset jo etukäteen ennen kuin täytät kentän.

Ohjeita

Lomakkeella vastaat seuraaviin kysymyksiin:

Vastaathan kaikkiin kohtiin.

1. Ilmiön nimi. Mieti huolella, käytä mieluusti verbejä (esimerkiksi ei "Pulla", vaan "Pullan leipominen").
  2. Mihin aihealueeseen ilmiö kuuluu? Valitse valikosta yksi tai useampi aihealue.
  3. Sijainti. Liittyykö ilmiö johonkin tiettyyn paikkaan tai alueeseen Suomessa? (Valitse koko Suomi, maakunta/maakunnat ja kunta/kunnat)
  4. Asiasanat. Mitä muuta ilmiöön liittyy? Käytä mielellään Yleisiä suomalaisia asiasanoja https://finto.fi/ysa/fi/.
  5. Ketkä harjoittavat tai tuntevat perinnettä? (500–2000 merkkiä)
  6. Miten perinnettä harjoitetaan tänä päivänä? Onko siitä erilaisia versioita? (500–4000 merkkiä)
  7. Kuvaile perinteen taustaa ja historiaa.(500–4000 merkkiä)
  8. Miten perinnettä välitetään eteenpäin? Miten se siirtyy sukupolvelta tai yhteisöltä toiselle? (500–4000 merkkiä)
  9. Miltä perinteen tulevaisuus näyttää? (500–2000 merkkiä)
  10. Ilmoituksen taustalla olevat yhteisöt. Voi olla yksi tai useampia.
  11. Lähteet ja linkkejä muihin tietolähteisiin (esim. verkkolähteet, kirjallisuus, tietokannat, videolinkit).

Ilmiön lisääminen

1. Luo tunnukset sivun ylävalikosta. Kirjaudu sisään ylävalikosta luomillasi tunnuksilla.
  2. Anna nimi ilmiölle ja kirjoita se laatikkoon. Klikkaa "Luo uusi ilmiö lomakkeella" -painiketta.
  3. Täytä lomakkeen kohdat, huomioi sanamäärät. Muista tallentaa teksti.
  4. Jatkossa voit muokata tekstiäsi kirjautumalla wikiin, menemällä ilmiön esittelysivulle ja valitsemalla yläpalkin valikosta ”Muokkaa”. Muista tallentaa tekemäsi työ.
  5. Lisää kuvia vasemman laidan "Lisää kuva" -valikosta. Tallenna kuva koneeltasi ("Browse"). Lisää "Yhteenveto"-kohtaan tiedon kuvaajasta ja kuvan omistajasta. Voit myös lisätä muuta tietoa. Muista valitan kuvan lisenssi (nuolivalikko tarjoaa neljä eri vaihtoehtoa). Muista tallentaa tiedosto sivun alareunasta.
  6. Mene ilmiön esittelysivulle ja valitse ylävalikosta "Aseta" ja sieltä "Media". Kirjoita hakukenttään kuvasi tarkka tiedostonimi. Muista lisätä tiedot kuvaajasta, omistajasta sekä lisenssistä. Tallenna kuva lopuksi.