Lägg till ett fenomen

Tämä on käännetty versio sivusta Lisää ilmiö, ja käännös on 95 % valmis.

På den här sidan kan du lägga till ett fenomen i wiki-förteckningen över levande kulturarv. Du måste först skapa ett användarnamn (menyraden i övre kanten: Skapa konto). Efter att du har loggat in dig på webb-platsen med ditt användarnamn kan du lägga till fenomen och även redigera dem senare. Bekanta dig först med instruktionerna nedan.

Välj namn med eftertanke och förbered svaren redan innan du fyller i fältet.

Instruktioner

I formuläret besvaras följande frågor:

Vänligen svara på alla frågor.

1. Fenomenets namn: Välj namn med eftertanke. Använd gärna ett verb (”att baka bulla” i stället för ”bulla”)
  2. Till vilken domän hör fenomenet? (Välj en eller flera domäner som fenomenet ingår i)
  3. Plats. Är fenomenet förknippat med en viss plats eller ett område i Finland? Välj hela Finland, ett eller flera landskap och en eller flera kommuner.
  4. Ämnesord. Vad hör samman med fenomenet? Skilj ämnesorden åt med kommatecken. Använd gärna allmänna finländska ämnesord http://finto.fi/allars/sv/.
  5. Vem utövar och känner till traditionen? (500–2000 tecken)
  6. Hur utövas traditionen i dag? Finns det olika varianter av den? (500–4000 tecken)
  7. Beskriv traditionens bakgrund och historia. (500–4000 tecken)
  8. Hur upprätthålls traditionen? Hur överförs den från generation till generation eller från ett lokalsam-hälle till ett annat? (500–4000 tecken)
  9. Hur ser framtiden ut för traditionen? (500–2000 tecken)
  10. Aktör som står bakom detta förslag. Det kan vara en eller flera.
  11. Källor och länkar till annan information (Internetkällor, litteratur, databaser, videolänkar o.s.v.).

1. Skapa ett användarnamn i menyraden överst på sidan. Logga in med ditt användarnamn i menyn högst upp.
  2. Namnge fenomenet och skriv in det i fältet. Klicka på knappen. Lägg till ett fenomen med hjälp av formulär.
  3. Fyll i formulärets, observera antalet ord som rekommenderas. Kom ihåg att spara texten.
  4. Efter detta kan du redigera texten genom att logga in på wikin, gå till fenomenets presentations-sida och välja ”Redigera” i menyn i övre kanten. Kom ihåg att spara de ändringar som du gör.
  5. Lägg till foton med hjälp av länken. Lägg till ett foto i menyn till vänster. Ladda upp bilden från din dator (Browse). Ange uppgifter om fotografen och bildens ägare under rubriken Sammandrag. Du kan också uppge annan information. Kom ihåg att ange bildens licens (rullgardinsmenyn innehåller fyra alternativ). Kom ihåg att spara filen i nedre kanten.
  6. Gå till fenomenets presentationssida och välj Redigera i menyn i övre kanten, sedan Infoga och Media. Skriv in din bilds exakt filnamn i sökfältet. Kom ihåg att ange bildens fotograf, ägare samt licens och spara bilden.