Pärtkorgstillverkning

Jukka Ramu: Suoralaitainen (2022) ja vino halkokori (2020). Bild: Tiina Härkäsalmi.

Pärtkorgar tillverkas traditionellt genom att man för hand drar pärtor från en tall (Pinus sylvestris) och sedan flätar dessa till olika sorters korgar för vardagligt bruk, såsom ved-, svamp- eller inköpskorgar, och allt mer även som inredningselement. Korgens stabila struktur bygger på pärtornas sammanflätning utan användning av spikar eller nitar för att fästa delarna i varandra. Tillverkningen av pärtkorgar, från trädfällning till färdig korg, är fysiskt tungt och har därför vanligtvis varit ett arbete för män. Förmågan att göra korgar har gått i arv från far till son; det har funnits färre kvinnor som tillverkade korgar och de har främst fokuserat på korgflätning. Idag tillverkas korgar allt mer industriellt från hyvlad spån och skuren eller svarvad fanér. Även olika bärkorgar flätas nu av plastpärtor. Pärtkorgar har huvudsakligen tillverkats på landsbygden, eftersom lagring av tallstockar kräver mycket utrymme och timret har kommit från närliggande skogar. Ännu på 1940-talet fanns det korgmakare i nästan varje socken som tillverkade dem både för försäljning och på beställning. Det har funnits regioner i Finland där man specialiserat sig på tillverkning av pärtkorgar. Särskilt har korgtillverkning varit en betydande inkomstkälla i Veneskoski i Kankaanpää och Suur-Miehikkälä i Miehikkälä, och denna färdighet har förts vidare från far till son i flera generationer. På 1990-talet fanns det fortfarande omkring 30 professionella korgmakare i Veneskoski som försörjde sig på att göra korgar, och ungefär tio i Suur-Miehikkälä. Koncentrationen av pärtkorgstillverkningen till dessa områden beror delvis på att det fanns många statliga gamla skogar i närheten där man kunde köpa tallar. Ännu på 1990-talet kunde man köpa tallar från statliga skogar i Miehikkälä, medan korgmakare i Kankaanpää på 1930-talet var så många att man var tvungen att köpa tallar från grannsocknarna och senare från Östra Finland och Karelen i Ryssland. Idag är de gamla skogarna skyddade och det är svårt att få tag på långsamt växande tallar med täta årsringar. Tallar som växt snabbt i ekonomiskogar passar inte som råvara för pärtkorgar. Kända korgmakarsläkter i Veneskoski är Kallio, Lehtimäki, Ranta och Talonen. Flera generationer korgmakarsläkter i Miehikkälä inkluderar bland annat Korpela, Metsälä, Ramu, Rautamies, Takki, Toikka, Tuhkiainen och Turu. (Virrankoski 1994) Korgmakare Paavo Turu från Suur-Miehikkälä var en känd mästare bland korgmakarna och tilldelades statens konstindustris stipendium 1971. Han utvecklade även nya modeller som andra korgmakare tog upp i produktionen. Korgmakarna från Miehikkälä undervisade även i Kankaanpää, bland annat om hur man tillverkade handtag. Modellerna för pärtkorgar har hållits relativt likartade över hela Finland, men benämningen på korgen varierar i olika finska dialekter: kori, keppu, kessi, koppa, vasu och vakka.

De grundläggande verktygen som behövs för tillverkning av pärtkorgar är: en såg för att kapa trä och stockar, yxor, slägga eller mejselhammare och kilar för att klyva träet. När pärtor dras används kniven för att skapa ett startspår, varifrån pärtorna dras för hand. Kniven används också för att tälja pärtor till jämn tjocklek och bredd. Sandpapper och matt- eller avbitartänger används för att slutföra och putsa korgen.

De vanligaste korgmodellerna är tillverkade av 5–8 centimeter tjocka pärtor som vävs ihop genom att lägga pärtor efter varannan över och under. Det finns två olika sätt att forma korgen: rak och sned flätning. Vid rak flätning viks pärtorna i botten i rät vinkel och separata inslagspärtor används för att fläta sidorna. Vid sned flätning flätas sidorna helt från bottenpärtornas ändar. Speciellt vedkorgar tillverkas med sned flätning, där sidopärtorna är i en 45 graders vinkel och kanten avslutas som vid rak flätning. Snedflätning är vanligt i spån- och fanérkorgar där kanterna är skurna och en separat kantpärta har lagts till med spikar.

Tillverkningen av pärtkorgar består av flera faser. Förberedelserna innan dragningen och flätningen tar cirka två tredjedelar av den totala arbetstiden. Det första och viktigaste steget är att välja pärtträ. Att dra pärtor från tallar som växer för snabbt eller snett fungerar inte. De bästa pärtträden växer på torr mark eller nära mossar. Träet måste vara minst 100 år gammalt, så rakt och fritt från grenar som möjligt, tätt och rakt ådrat med en kärnvedstjocklek på högst 1 mm. Klenvuxenhet, små rötskador och en liten mängd tjurved stör inte. Pärtträden fälls vanligtvis mellan oktober och mars för att hålla sig färska fram till våren. Stockarna har förvarats utomhus från hösten till våren, men de som fälls på sommaren förblir färska i ungefär en månad innan de torkar och möglar för mycket. Därmed finns det risk för svampangrepp och skadeinsekter. På sommaren kan stockarna förvaras i lerbad utan skalning, i syrefria förhållanden i vatten eller täckta med sågspån eller halm. Korgens storlek bestämmer längden på stockarna; vanligtvis är 0,8 till 1,5 m en lämplig längd på pärtorna för de flesta korgmodeller. Från basen sågas ca 30–50 cm, eftersom fibrerna där vanligtvis inte är raka och pärtor inte kan dras. Därefter delas stocken med yxor och kilar radialt i pärtor, som är cirka 5–8 cm breda. Den torra, betydligt ljusare kärnveden tas bort från stocken. På så sätt fås en klabb (pirkale, rohno, sorko eller palho, beroende på den finska dialekten), som sedan delas ytterligare till cirka en centimeter tjocka remsor (fi. sale, säle, lohkare, lompare), vars kanter hyvlas till jämn tjocklek. Av dessa erhålls de faktiska 1–2 mm pärtorna. På remsans ände görs ett startspår med kniven, varpå pärtorna dras isär för hand längs fibrerna. Pärtornas yta jämnas med kniven om det finns ojämnheter och kanterna putsas vid behov. Dragningen börjar från toppen. Under dragningen stiger kåda upp på pärtans yta för att skydda den från fukt och smuts, vilket samtidigt ökar träets hållbarhet. De färdiga pärtorna kan även torkas och användas senare för att göra korgen. Genom att blötlägga trädet i varmt vatten innan flätning blir träet mer tåligt och flexibelt. Att fläta korgen är enkelt om pärtorna är jämna och träet är av bra kvalitet. Trädet får inte torka under tillverkningen av korgen. Flätningen börjar med att skapa en kvadratisk eller rektangulär bas. När basen skapas placeras pärtorna alltid med kärnveden uppåt för att de ska böjas bättre. Pärtorna flätas över varandra i mitten av pärtorna växelvis över och under, på ett liknande sätt som en enkel vävning. De yttre pärtornas kant skärs lätt med knivens rygg och de böjs i rät vinkel mot en träkloss med skarpa kanter. På så sätt erhålls kantrandens pärtor. Den första pärtan i kanten skärs på samma sätt i hörnen som vid basens kanter, vilket resulterar i skarpa hörn i korgens botten. Beroende på korgens form kan de följande lagren göras antingen skarpa eller runda. Slutpärtorna på kanten placeras 2–3 bredder av kantpärlor ovanpå varandra och de tunnas ut. Samma sak görs om pärtorna behöver förlängas. Det är bäst att placera förlängningarna på olika sidor av korgen för ökad hållbarhet.

När korgen ska avslutas används tre pärtor parallellt; en fyllpärta och två vändpärtor. Först flätas fyllpärtan som de tidigare kantpärtorna. Dess syfte är att göra kanten styvare och den kan vara smalare och tjockare, med kärnveden också utåt. Vändpärtorna går samtidigt på båda sidor av korgens kant. Vid kantens avslutning vänds kantpärten över två pärtor och under en, växelvis på insidan och utsidan. För att avsluta vänds pärtans ände för att göra det lättare att trä den under den redan vända kantpärtan. Ett handtag görs av två raka björkgrenar med en omkrets på cirka 10 mm och en längd på 1,5 m, som vrids samman. En såg eller kniv används för att bredda hålen där handtagen ska träs igenom. Barken avlägsnas längs hela längden för att grenen ska kunna vridas utan att spricka. Den vrids medurs från toppen, och de två ändarna fästs vid korgens kant i en längd lika med den översta pärtans längd. Yleensä valitaan suolla tai ojanteissa kasvanut hieskoivu, joka on rauduskoivua notkeampaa ja sitkeämpää. Handtaget dras åt tätt eftersom den blir lösare när den torkar. På basen och korgens öppning bryts en del av träfibrerna och de upprättstående stickorna avlägsnas genom att skära med en vass kniv eller täljkniv, varpå de slipas lätt. De uppvikta pärtornas överflödiga ändar klipps av genom att göra ett snitt och sedan vika dem. När handtagen är färdiga lämnas korgen för att torka utomhus på en sval plats, så att den inte torkar för snabbt. Korgen slutförs genom att slipa de vikta ställena med fint sandpapper. Korgen lättar med cirka 50% när den torkar. Vid torkning krymper pärtorna huvudsakligen på bredden med cirka 6-8%, vilket ökar korgens ögonstorlek när den är klar. Korgens yttre dimensioner förblir nästan desamma, med mindre än 1% krympning. För en tätsittande lockkorg måste pärtorna i kanten vara tunna i kanterna för att flätas tätt bredvid varandra.

Traditionens bakgrund och historia

I Finland har pärtkorgar varit vanligare än pil- och rotkorgar, och enligt uppgifter från Manufakturkommittén år 1857 var tekniken för tillverkning av pärtkorgar allmänt känd över hela Finland. På landsbygden användes pärtkorgar av olika storlekar och former beroende på användningsändamål under 1800-talet. De vanligaste var korgar för bärande och förvaring, men pärtkorgar användes också inom fiske som olika typer av redskap. Ursprunget för pärtkorgar är okänt, men även i Sverige har pärtkorgar (spån- eller pärtkorg) varit vanliga. De tidigaste dokumenterade uppgifterna om professionell tillverkning av korgar är från år 1489, även om de flesta korgtillverkare var tyskar. Det svenska ordet ”pärta” härstammar från det finska ordet '”päre” , vilket tyder på att pärtkorgar också troligtvis tillverkades i Finland tidigare. I Sverige var korgarna vanligtvis flätade diagonalt och där var kanten och handtaget fastsatta med spikar.

Från 1700-talet nämns korgmakare, kopp- och korgmästare samt olika korgar som vardagliga bruksföremål i tidningsartiklar. Från början av 1800-talet fanns instruktioner i tidningarna om att grodda potatis i pärtkorgar, samtidigt som det varnades för att pärtkorgar inte var lämpliga för förvaring av het aska. På den tiden användes tallpärtor också som en vanlig ljuskälla. På landsbygden tillverkades korgarna själva, men i och med urbaniseringen, ökad handel och industrialisering ökade behovet av förvarings- och transportbehållare, vilket ledde till professionell tillverkning av pärtkorgar på olika håll i Finland. Korgflätning var också en viktig extra inkomstkälla för småbönderna på landsbygden, vid sidan av jord- och skogsbruket. I städerna såldes både inhemska pärtkorgar och importerade från Ryssland och Sverige, där man ofta använde finskt trä. Tillgången på trä och skogens bevarande var redan ett orosämnen på 1800-talet, och år 1845 förbjöds exporten av tall- och furustockar samt pärtträd.

Att lära ut tillverkningen av pärtkorgar kopplades ofta till att sysselsätta arbetslösa och minska fattigdomen. Till exempel föreslogs det i den finskspråkiga tidningen Suomenkieliset Tieto-sanomat i Mynämäki 1776 att en förättningsmannen skulle ordna så att männen kunde tillverka pärtkorgar för att tjäna sitt uppehälle. I Mellersta Finland skänktes pärtträd till tiggarbarn, så att ”pojkarna får prova på att dra pärtor och fläta korgar” (Keski-Suomi 3.1.1885). Också i Helsingfors fanns oro för arbetslösa, och Helsingfors Damförening grundade 1892 Finlands första pärtkorgsabrik. Dragna pärtor köptes från landsbygden och ett tjugotal korgflätare flätade förbeställda korgar på cirka trehundra om dagen för att säljas till köpmännen. Från början av 1800-talet arrangerades också tävlingar i korgflätning i samband med landsbygds- och hushållsindustrimässor. Under början av 1900-talet fanns det flera områden i Finland där man specialiserat sig på tillverkningen av korgar. Tillverkningen av pärtkorgar var tungt arbete: pärtorna drogs på morgonen och korgar flätades på eftermiddagen. Företagen köpte stora mängder åt gången, och korgar tillverkades på beställning för olika ändamål. Till exempel flätades hundratals förvarings- och transportkorgar nära Seinäjoki för Itikas köttförädlingsfabrik och i Miehikkälä i Kymmenedalen tillverkades flaskkorgar för dryckesfabriker och apotek. Under de första årtiondena på 1900-talet tillverkades upp till 10 000 flaskkorgar årligen i Miehikkälä. Även under krigsåren på 1940-talet var korgtillverkningen vanlig, men i och med att det blev vanligare med puupala och plast minskade försäljningen av pärtkorgar avsevärt. Priset på pärtträ hade stigit och att köpa det från grannsocknarna minskade inkomsterna betydligt. Nya typer av användbara korgar utvecklades för att ersätta de äldre korgmodellerna för hushållsbruk, och tvätt-, ved- och handelskorgar blev vanliga och populära, vilket de enligt dagens korgflätare fortfarande är.

Förmedlande av traditionen

Tillverkningen av pärtkorgar har minskat och den kommersiella försäljningen ligger nu endast i några få utövares händer. Den största utmaningen är bristen på pärtträd med tät årsringstruktur. Enstaka pärtträd kan hittas från tallar som fälls för nybyggen, men spridningen av traditionen är en utmaning. Flätningstekniken är fortfarande stark eftersom olika material kan användas. Korgar tillverkade av kiskade pärtor importeras i viss utsträckning från Estland och ryska Karelen, men de flesta korgar som finns till försäljning är gjorda av industriellt tillverkat träfanér eller spån med handtag gjorda av rotting.

Vid olika traditionella evenemang har suppvisningarna av traditionell pärtkorgstillverkning minskat och kunskapen om tillverkningsprocessen har minskat. Färdigheten som förts ner från generation till generation överförs inte längre och bevarandet av traditionen är i huvudsak beroende av enskilda korgtillverkare och entusiaster. Ännu på 1990-talet fanns det enskilda korgtillverkare runt om i Finland, förutom de i Miehikkälä och Kankaanpää, som höll kurser även på folkhögskolor. Idag har de hantverkare som gjort korgar som yrke nått pensionsåldern och färdigheten ligger nu i händerna på några få entusiaster. Det finns fortfarande efterfrågan på kurser även idag.

Få föremål har behållit sitt ursprungliga användningsändamål i hundratals år så som pärtkorgarna har. En pärtkorg är ett hållbart och lätt bärredskap som är enkelt att reparera. Den är helt giftfri och när dess livslängd är slut kan den tryggt elimineras genom förbränning. Den fungerar fortfarande utmärkt som vedkorg eller som en ypperlig svampkorg, eftersom svampar förblir luftiga i pärtkorgen. Dessutom är korgen lätt att reparera: genom att blötläggas kan den demonteras och trasiga pärtor bytas ut. handtaget gjort av björkkvistar är särskilt utsatt för slitage, särskilt i vedkorgar, men det är enkelt att byta ut.

Tillverkningen av traditionella pärtkorgar vävda för hand från kiskade pärtor är på tillbakagång. De äldre korgtillverkarna är redan i pensionsåldern, och kunskapen har inte överförts till kommande generationer. Problem uppstår också med att hitta tillräckligt tätvuxna pärtträd, vilket gör det svårt att arrangera kurser. Istället har korgar tillverkade av maskinellt skuren fanér kommit in, vilka dock är mycket svagare än korgar gjorda av kiskade pärtor. Trots det har vävningen bevarats, eftersom fanér- och spånkorgar vävs på samma sätt som pärtkorgar.

Genom att följa de äldre mästarnas arbete framträder en enorm mängd tyst kunskap som har samlats under årtionden av erfarenhet. Nu är det sista chansen att dokumentera denna hotade färdighet för kommande generationer.

Tiina Härkäsalmi, muotoilija ja pärekoriharrastaja

Jorma Kallio, 4. polven koppamestari, Veneskoski