Spelet Mölkky

Spelet Mölkky
Ämnesord poppi, pilppa

Mölkkyspelare i Sveaborg. Bild: Anneli Salo

Mölkky är ett sällskapsspel som alla finländare känner till och det spelas på stugan och gårdsplaner runtom i Finland och även utomlands. Det finns inga exakta uppgifter om dess historia, men efter muntlig tradition spelades det redan under krigstiden i Karelen. Mölkky har sedan 1990-talet blivit mäkta populärt och tillhör sedan 1990-talet varje sommarstugas utrustning. Spelet är lätt och kan spelas av såväl barn som unga, gamla, män och kvinnor, och det bästa är att spelet även kan spelas med lag av olika storlek. Mölkky spelas aktivt åtminstone i Finland, Frankrike, Tyskland, Österrike, Sverige, Estland, Belgien och Japan. I Finland finns det över 20 aktiva föreningar på olika håll i landet.

Utövande av traditionen

Till spelets natur hör att tur spelar en viktig roll i slutet förutom nödvändiga kunskaper. Grundtanken med Mölkky är att fälla ned de numrerade träkäglorna genom att kasta en kägla. Enligt reglerna ska vinnaren få exakt 50 poäng – inte över. Poängen räknas från antalet fällda käglor eller från käglornas nummer. Mölkky spelas under fria former överallt i Finland. Dessutom arrangerar man mölkkytävlingar på FM- och VM-nivån.

I dag ägs varumärket av Tactic Games Oy, som också tillverkar Mölkkyspelen. Största delen av Mölkkyproduktionen går till export: också andra än finländare får njuta av det fina spelet. För närvarade går största delen av produktionen till Frankrike.

Fickversionen TaskuMölkky med en kastkägla på cirka 6 cm. Bild: Joona1999

Traditionens bakgrund och historia

Spelet Mölkky är enligt en version en variant av det århundraden gamla spelet poppi. Om poppi har I.K. Inha skrivit omfattande i sin bok ”Karjalan laulumailla” från 1921. Enligt sägen hade spelet Mölkky först ett mycket manligt namn, men det har även funnits ett mer feminint systerspel som hette Pilppa. Veteranerna tror att Mölkky spelades i Karelen under krigstiden.

I en karelsk ordbok från 1983 sägs mölkky betyda ”bakdelen, barnets rumpa”. Ordet mölkätä förekommer redan i Elias Lönnrots finsk-svenska ordbok från 1874 samt senare i en etymologisk-etnologisk ord- och traditionsbok om Iitti och Jaala, där det betyder ”att ta sig fram och tillbaka så att man orsakar ljud”.

Tillverkningen av Mölkky började i mitten av 1990-talet av Tuoterengas (central för skyddat arbete, grundad av kommunerna kring Lahtis). Samtidigt ansökte man om varumärke för Mölkky, som registrerades 30.11.1998.

Förmedlande av traditionen

Under sin tidiga historia har Mölkky förmedlats i familjer, byar, städer och gårdsplaner från en generation till en annan. Från 1990-talet har man utvecklat olika sätt att förmedla Mölkkytraditionen. Mölkkytävlingarna började 1995 när Lahden Tanhuujats folkdansgrupp Koukkurinki och folkmusiksgruppen Pulska deltog i Kaustby folkmusikfest. Medan gruppen väntade på sin tur att uppträda, visade bussföraren dem Mölkkyspelet som föraren hade köpt från Tuoterengas butik. Gruppen var helt förtrollad av Mölkky och på sin hemresa till Lahtis bestämde sig ungdomsföreningsförbundet Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen Liitto (numera Etelä-Hämeen Nuorisoseurat ry) att arrangera ett Mölkkyevenemang i Lahtis.

Från 1997 har det arrangerats FM-tävlingar i Mölkky i Lahtis. I den första tävlingen deltog 10 lag på fyra personer. År 200 deltog redan 41 lag i tävlingen, och tävlingarna kallades världsmästerskapstävlingar. I dag deltar nästan 200 lag i VM-tävlingen, och det finns flera internationella lag.

År 2000 grundade Tuoterengas, Etelä-Hämeen Nuorisoseurojen Liitto och Lahden Kortteliliiga Mölkkyförbundet Suomen Mölkkyliitto ry som på alla sätt skulle främja spelet och spelkulturen. Spelet har ju redan ett eget etablerat ordförråd, och förbundets webbplats delar ut mer information om det.

Senare år 2000 ändrades namnet till Suomen Kansainvälinen Mölkkyliitto, Finlands Internationella Mölkkyförbund, och i dag har den 21 inhemska föreningar och fem internationella grenförbund som medlemmar.

År 1999 bestämde Suomen Mölkkyliittos styrelse att årligen utnämna årets Mölkkyist. Till titeln hör en pin och ett diplom. Personen kan vara en meriterad Mölkkyspelare eller ha aktivt medverkat i utvecklingen och/eller spridningen av Mölkkyspelet eller ha varit aktiv med Mölkkyspelet i sitt eget område.

År 2006 grundades föreningen Mölkkärien Aatelisseura för personer som genom att utföra långsiktigt arbete för Mölkky blivit Mölkkykungligheter. Personer som utnämns till föreningen får för sina förtjänster en pin och ett diplom, och deras namn antecknas i föreningens hederstavla.

Traditionens framtid

I dag ser framtiden bra ut för Mölkky: varje år kommer nya spelare med i verksamheten i många länder. Mölkky är inte bunden till ett visst land eller en viss kultur, vilket gör det lätt att sprida ut till världen, och människor från olika omständigheter kan vara lika intresserade av den. Dessutom lämpar sig grenen för både barn och äldre och har därför inga begränsningar.

Suomen kansainvälinen mölkkyliitto ry ja Lahden Kortteliliiga ry

Länkar till andra informationskällor

Den officiella Mölkky websidan

Mölkky - Wikipedia

Video

Mölkky World Championschip Rakovník 2017 - Final

Austrian Mölkky Indoor Championship 2017 - Final

Austrian Mölkky Championship 2017

Austrian Mölkky Championship 2017 - Final

Artiklar

Korpelainen, Lore: Seurapeli mölkyn valmistus siirtyy Poriin. Yle-uutiset 17.11.2016

Tuomi, Tomi: Porin mölkkytehtaan tuotannosta peräti 90 prosenttia menee vientiin – Mölkky on Mölkky yli 12 eri kielellä, Satakunnan kansa 3.6.2017

Karjalainen, Anssi: Suomalaisten rakastama mölkky on muutakin kuin mökkilaji - Suomeen MM-kultaa! "Finaalivastustajat rupesivat itkemään", Iltalehti 22.8.2017

Porin entinen jääkaappitehdas muuttuu Mölkky-tehtaaksi Radio Pori 17.11.2017

Mölkky makes a summer weekend Good News From Finland 21.6.2017

Mölkky-pihapeli valloittaa maailmaa Yle-uutiset 5.5.2017

Rantanen, Mikko: Meneekö mölkyn MM taas Ranskaan? Ilta-Sanomat 18.8.2017

Haarala, Joona: Suomalainen pihapeli valloittaa maailmaa: "Haluamme tehdä miljoona mölkkyä vuodessa" Yle-uutiset 3.5.2017