Elävän perinnön kansallinen luettelo

From Elävä perintö -wiki
Jump to navigation Jump to search

Elävän perinnön kansallinen luettelo

Elävän perinnön wikiluettelosta on mahdollista hakea Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Ensimmäinen hakukierros järjestettiin vuonna 2017, jolloin Opetus- ja kulttuuriministeriö nimesi 52 kohdetta kansalliseen luetteloon. Ensimmäisellä hakukierroksella saatiin lähes sata hakemusta kymmeniltä eri toimijatahoilta. Kansallinen luettelo pohjautuu Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksiin. Ehdotuksia arvioivat myös eri alojen toimijat. Kansallisessa luettelossa olevia artikkeleita tulee päivittää kolmen vuoden välein.

Kansallinen luettelo täydentyy määräajoin ja seuraavan kerran luetteloon voi hakea vuonna 2019. Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin. Suomen esityksistä päättää opetus- ja kulttuuriministeriö yhteisöjen hakemusten perusteella. Suomen ensimmäiset hakemukset koskevat saunomista sekä kaustislaista viulunsoittoa.

Valinta Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on tunnustus perinteiden parissa toimiville yhteisöille. Luettelo tuo vahvempaa näkyvyyttä perinteille. Samalla se on askeleen lähempänä kansainvälisen tason tunnustusta.

Museoviraston esitykseen ja perusteluihin voit tutustua tarkemmin täällä.

Lisätietoja luetteloinnista

Arviointiperusteet

Lisätietoja
Leena Marsio, Aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori, Museovirasto
leena.marsio(at)museovirasto.fi +358 29533 6017

Other languages:
English • ‎suomi • ‎svenska