Ohjeita luettelointiin

Mitä wikiluetteloon voidaan ottaa mukaan?

• Ehdotuksia elävästä perinnöstä mainituilla aihealueilla, niitä yhdistäen tai niiden ulkopuolelta.
  • Esityksiä elävästä perinnöstä, joiden ytimessä ovat tekeminen, harjoittaminen ja välittäminen ihmisiltä toisille.
  • Sellaista ihmisoikeuksien sekä Suomen lakien mukaista aineetonta kulttuuriperintöä, joka tukee yhteisöjen välistä kunnioitusta ja kestävää kehitystä.
  • Sukupolvelta toiselle ja sukupolvirajat ylittäen siirtyviä perinteitä Suomessa.

Kuka voi tehdä ehdotuksia?

• Yhdistykset
  • Erilaiset yhteisöt (esim. harrastajaryhmät, muut perinteen harjoittajat, tietyn alueen toimijat, organisaatiot)
  • Ryhmä yksityishenkilöitä

Kuka ei voi tehdä ehdotuksia?

• Selkeästi kaupallisia etuja ajavat tahot
  • Poliittiset järjestöt

Kuka moderoi wikiä?

• Museovirasto moderoi wikiä ja pidättää oikeuden pyytää tarkennuksia ilmoituksiin sekä tarvittaessa poistaa puutteelliset tai epäasialliset ilmoitukset.
  • Jos haluat kommentoida muiden tekstiä, ole yhteydessä aineetonkulttuuriperinto(at)museovirasto.fi tai käytä kyseisen artikkelin keskustelusivua.

Erityistä huomiota toivotaan kiinnitettävän seuraaviin seikkoihin:

• Esitykset wikiin tekee se (ne) yhteisö(t), joka aineetonta perintöä harjoittaa ja tuntee. Kannustamme yhteistyöhön erilaisten toimijoiden kesken!
  • Perinteiden monimuotoisuuden, erilaisten näkökulmien ja vivahteikkuuden huomioiminen. Samasta ilmiöstä on mahdollista tehdä wikiin myös useita esityksiä eri näkökulmista.
  • Elävän ja muuttuvan kulttuuriperinnön korostaminen sekä saman perinnön erilaisten variaatioiden huomioiminen.
  • Aiemmin aliedustettujen ryhmien sekä heikosti dokumentoidun kulttuuriperinnön huomioiminen.
  • Stereotyyppisten käsitysten välttäminen.
  • Hyvien käytäntöjen näkyväksi tekeminen (esim. hankkeet, projektit ja niiden osat).
  • Kysymyksiin voit vastata suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi (valitse kieli yläpalkista). Voit myös käyttää muita kieliä, mutta tee teksti silloin myös joko ruotsiksi tai suomeksi. Kannustamme monikielisyyteen!

Kysy ja kommentoi! aineetonkulttuuriperinto(at)museovirasto.fi